Nogomet

Stopostotno u euro tjedan

Tomislav Globan • nedjelja, 12.08.2007.

Sva tri kluba koja će nadolazećeg tjedna predstavljati hrvatski nogomet u Europi upisala su pobjedu ovog vikenda. Iznenađujuće, najuvjerljiviji je bio Slaven Belupo koji je spektakularnom pobjedom na Šubićevcu prvi put u klupskoj povijesti zasjeo na treće mjesto HNL-a. Dinamo i Hajduk minimalnim su pobjedama na domaćem terenu protiv Slavonaca sačuvali mir uoči velikih europskih ispita, ali i "posijali" nove sumnje u vlastite mogućnosti...

Dinamo - Cibalia 2:1

Neviđeni pljusak zadesio je igrače i 5.000 najhrabrijih gledatelja na velebnom Maksimiru. Nažalost, realnost je takva da bi, izvuku li Modri povoljan rezultat u Bremenu, ovi ljudi mogli ostati bez ulaznice za utakmicu s Werderom. Naime, oni koji Maksimira nisu vidjeli još od Arsenala mogli bi se iznenada zaželjeti svog najdražeg kluba koji im "znači sve u životu" pa bi "luđaci" koji riskiraju vlastito zdravlje da bi gledali svoj Dinamo protiv Cibalije, trećem pretkolu Lige prvaka mogli svjedočiti na - televiziji.

Ivanković je 24. uzastopni prvenstveni uspjeh skupo platio. Iz maksimirskog "bazena" ozlijeđeni su isplivali braniči Schildenfeld, Čale i Mikić, no zlobnici će primijetiti kako izostanak posljednje dvojice zapravo i nije hendikep. Modra obrana po tko zna koji put demonstrirala je silnu propusnost, Koch je ponovno bio sukrivac za primljeni pogodak, a da je bilo više prisebnosti u posljednjim minutama Vinkovčani su kući mogli pjevajući. Što očekivati uoči Werdera? Može li Dinamova obrana zasjati baš onda kada to gotovo nitko od njih ne očekuje?

Hajduk - Osijek 1:0

Nesvakidašnji splet okolnosti pogodio je obje momčadi uoči 47. međusobnog okršaja Hajduka i Osijeka. Teške prometne nesreće koje su zadesile najprije Kohortu, a potom i obitelj Ivana Pudara bacile su nogomet u drugi plan. Hajduku je više od svega bila potrebna pobjeda jer treći kiks u četiri kola ozbiljno bi potresao Poljud, a to je zadnje što Bijelima treba uoči "utakmice sezone" sa Sampdorijom.

Nikola Kalinić ipak je prekinuo Osijekovu seriju od osam utakmica bez prvenstvenog poraza. Ilijina "vojska" je prije jučerašnjeg gostovanja u Dalmaciji posljednji put bila poražena još 21. travnja u Puli rezultatom 3:1 (Puljanima je to ujedno bila i posljednja pobjeda u Prvoj ligi). Unatoč tome što se u Osijek vraća praznih ruku, Lončarevićeva je momčad na Poljudu ostavila vrlo dobar dojam i još jednom pokazala da se u Gradskom vrtu kontinuirano kvalitetno radi i napreduje.

Šibenik - Slaven Belupo 0:2

Šubićevac je oduvijek bio teško osvojiva tvrđava, pogotovo za klubove s "kontinenta", a teško da postoji netko tko to bolje razumije od nogometaša Slavena Belupa. Naime, nikada do sada (a pokušali su 11 puta) Koprivničani nisu napustili Šibenik s tri boda u džepu. Sve do jučer. Za prvu pobjedu na Šubićevcu u povijesti kluba pobrinuo se dvojac Sopić - Šehić, a pogodak prvonavedenog jedan je od najljepših ikada viđenih na hrvatskim travnjacima.

Zaista, da je Željku Sopiću ime Lionel Messi ili možda Ronaldinho o ovome bi se golu pričalo tjednima te bi se slavila genijalnost i klasa velikog strijelca. Ovako, od skorašnjeg zaborava Sopićevo malo remek-djelo može spasiti tek YouTube ili HRT-ova rubrika Naj-gol kola u poluvremenu poneke HNL utakmice.

Rijeka - Međimurje 3:1

Velik posao radi Zlatko Dalić u Rijeci. Iako su odigrana tek četiri kola te je još uvijek prerano za bilo kakve zaključke, izvjesno je da je Rijeka u odnosu na mučnu prošlu sezonu sasvim druga momčad. Prepoznali su to i gledatelji koji se na velika vrata vraćaju na Kantridu pa ni skoro 5.000 okupljenih gledatelja protiv Međimurja nije iznenađenje. Rađa li se na Kantridi nova "kemija" između momčadi i navijača? Drugo mjesto i osvojenih 10 od 12 mogućih bodova natjerat će Armadu da sljedeće subote u još većem broju isprati svoju momčad u derbiju kola u Kranjčevićevoj.

Zadar - Inter 3:0

Gledamo li položaj na tablici, u ovom kolu najviše je profitirao - Zadar. Pobjedom nad klubom s kojim su lani vodili bespoštednu borbu po drugoligaškim travnjacima, Zadrani su preskočili dva mjesta te se nalaze na pragu ulaska u gornji dom hrvatskog nogometa.

I dok Zebićeva momčad može biti zadovoljna prvenstvenim startom, nakon prvih 360 prvoligaških minuta budućnost Intera ne izgleda obećavajuće. Trenera nekadašnjeg "diva iz predgrađa" Antu Čačića više od četiri poraza i 15 primljenih pogodaka trebao bi brinuti posvemašnji izostanak bilo kakve napadačke kreativnosti i opasnosti. To se očituje u tek jednom postignutom pogotku zaprešićkog kluba, a i taj jedan plod je Kukecova umijeća izvođenja slobodnih udaraca, a ne neke osmišljene napadačke akcije.

Varteks - Zagreb 0:1

Četvrti uzastopni poraz natjerao je Josipa Kužu da spakira kofere i napusti Varaždin. Zaista je rijedak slučaj da trener koji je s momčadi prošao cijele pripreme digne ruke od ekipe nakon samo četiri utakmice. Očito Kuže smatra kako ovoj momčadi Varteksa jednostavno nema pomoći pa bježi glavom bez obzira dok blamaža nije dosegla šire razmjere, a njegov ugled dodatno narušen.

A blamaža bi mogla biti veća, štoviše, vrlo je izgledna jer Varteksov je prvenstveni raspored u narednim kolima nemilosrdan. Krojače najprije čekaju dva teška gostovanja u Koprivnici i Šibeniku, a potom jedna za drugom i utakmice s tri najkvalitetnije hrvatske momčadi - Rijekom, Hajdukom i Dinamom. Teško se sjetiti sumornijih dana u Varaždinu...

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!