Nogomet

Trenutak istine

Tomislav Pacak • utorak, 14.08.2007.

Od trenutka kada je Dinamo neslavno završio prošlogodišnju europsku avanturu, u modrom klubu čekala se ova utakmica. Protiv Werdera nisu više bitni rekordni nizovi u HNL-u, nisu više bitni ni ogledi s Hazarom ni s Domžalama. Svi "epovi" o europskom Dinamu dolaze na jedini pravi test, Werder će pokazati gdje se na europskoj karti nalazi hrvatski prvak. Pritisak je to od kojeg Dinamo ne treba bježati...

Nešto manje od godinu dana prošlo je od razočaravajućih dvoboja s Auxerreom, nakon kojih smo mogli jedino zaključiti da Dinamu treba još "puno žganaca" da bi dobio pridjev 'europski'. Potom smo ušli u već poznatu priču, Modri su porušili HNL protivnike kao da su kuće na Viru, a javnost je pronašla nove razloge zašto će baš ova sezona biti drugačija.

Naišli smo, nažalost, još jednom i na usporedbe s generacijom s kraja devedesetih, makar je ondašnja momčad bila iskusnija i, na kraju krajeva - kvalitetnija. Što, međutim, ne znači da ova momčad ne može postići jednak uspjeh i ući u Ligu prvaka.

Vezane vijesti

Je li Šokota previše usporio da bi bio učinkovit u Europi ili je pravi strijelac kakvog je Dinamo trebao? Može li Sammir svojim potezima protiv Werdera biti prevaga ili će brazilčeve taktičke nedorečenosti skupo koštati Modre? Hoće li Koch u najvažnijim utakmicama biti Koch "hazarder" ili Koch spasitelj? Da li će Ettove napadačke vještine biti važnije od njegovog "plivanja" u obrani?

Na sva ta, a i mnoga druga pitanja odgovor ne mogu dati, niti su ga dali, ni Šibenik ni Zadar, pa ni Domžale ili Hazar. Dat će ga Werder, jer Werder je iz društva kojem Dinamo želi pripadati, a sad ima priliku pokazati da li - pripada.

Ivankovića više nećemo mjeriti po rekordima, njegov "diplomski rad" susreti su s Werderom. Nakon ovih dvoboja, Zdravko Mamić bi trebao biti junak zbog konačno posložene europske momčadi ili, pak, pedro zbog prodaje Eduarda i Ćorluke. A uz njih, na najvećem testu su igrači - sve finte, svi golovi, svi dobiveni dueli i pretrčani kilometri u HNL-u neće previše vrijediti ako protiv Werdera Dinamo "kihne" i padne bez ispaljenog metka.

Pritisak? Pa, da, možemo to nazvati pritiskom. Iako će u Maksimiru ulogu favorita ekspresno pogurnuti na stranu Werdera (s pravom), Dinamo ne može i ne bi trebao bježati od pritiska. Ako se već godinama gradi "europski Dinamo", onda je vrijeme da se u Europi nešto i pokaže. Prilika nema mnogo, tek jedna ili dvije prave svake godine, a onda novih 360 dana čekanja. Želi li ovaj Dinamo još čekati? Možda je Werder težak protivnik, ali na putu prema europskom uspjehu sigurno neće stajati Cibalia i Inter. Eventualno onaj milanski.

Ako Dinamo namjerava napraviti iskorak koji priželjkuju, najavljuju i sanjaju preko puta zagrebačkog ZOO-a, Modri će morati napraviti neki veliki podvig. Kao što je reprezentacija pobijedila Engleze, Nijemce, Talijane ili Nizozemce, kao što je Kranjčarov Dinamo porazio Celtic, pa Zajecov srušio Ajax, pa Ardilesov odigrao nulu na Old Traffordu. Ivankovićev Dinamo nećemo dugo pamtiti ostanu li najveći podvizi HNL rekordi, koliko god oni impresivni bili.

U Maksimiru slušamo kako žele biti europski klub, a to bi trebalo uključivati i podnošenje pritiska. Iako je aktualni trend hrvatskog klupskog nogometa izbjegavanje pritiska kao nečeg lošeg (glavni argument besmislene ideje o Ligi 16), nogomet se ne svodi na izbjegavanje pritiska nego na nošenje s istim. Želi li Dinamo u to društvo, sutra mora odigrati najbolju utakmicu sezone, a ne najgoru, što su plavi momci učinili prošle godine protiv Auxerrea.

Ima li Dinamo šanse? Pogled optimističnog navijača nudi dovoljno razloga za nadu. Od Luke Modrića i Sammira, preko natjecateljske forme do ozljeda Werdera, koje uistinu nisu zanemarive i trebale bi biti faktor u ovom susretu.

S druge strane, nekakva realnost podsjeća na činjenicu da je Dinamo u zadnjih 14 (!) europskih utakmica primio gol, a ove godine prilično neuvjerljiva i nerijetko dekoncentrirana obrana ide na noge jednom od najučinkovitijih europskih napada proteklih godina. Da, možda nema Klosea, ali Werder je preveliki klub da bi ovisio o samo jednom igraču. Uostalom - Dinamo nema Eduarda!

Realnost nas uči da se ne zavaravamo, da "petarde" unutar hrvatskih granica malo znače u Europi. Inter je protiv Dinama "skinuo gaće" onog trenutka kad je primio gol, do kraja utakmice "žuti" gotovo da nisu uklizali nekom Dinamovom nogometašu. U Bremenu, jasno, Modre ne očekuje šetnja.

Odigrati muški - to nije recept za pobjedu, to je preduvjet da bi Dinamo uopće imao pravo na pomisao o prolasku. Želja i htijenje neće pobijediti Nijemce, jer ako netko računa na podcjenjivanje Modrih od strane Werdera - promašio je računicu. Krv, znoj i suze daje svaka prava momčad u Europi, Dinamov put za pobjedu je - kvaliteta.

Od pojedinačne kvalitete, Modrićeve lucidnosti i dinamike, Sammirovog vica, Šokotine ili Balabanove realizacije ili Ettove probojnosti, do momčadske kvalitete - organizacije igre, taktičke discipliniranosti, visoke razine trke, pune koncentracije u svakoj sekundi susreti. Čak i ako Dinamo pokaže sve to, trebat će i malo sreće. Jer bez Fortune nekad ne ide, koliko god kvalitetni bili.

Želimo vjerovati da Dinamo može ugroziti Werder, da već u prvoj utakmici može doći do rezultata koji bi nudio veliku nadu uoči uzvrata. Da li to Dinamo zaista može? Ipak je Velika Gospa, sve je moguće...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!