Liga prvaka - Kvalifikacije, 3. pretkolo, 15.08.2007.
Werder Bremen
Werder Bremen 2:1 Dinamo
Dinamo

Tako blizu...

Tomislav Pacak, Kristian Hohnjec • srijeda, 15.08.2007.

U izvrsnoj utakmici u Bremenu, zagrebački Dinamo poražen je od Werdera s 2:1 te se u Zagreb vraća s dobrim izgledima da napravi veliko iznenađenje i eliminira njemačkog predstavnika. Ipak, Zagrepčani mogu žaliti za nizom sjajnih propuštenih šansi, izvrsna predstava Modrih nije bila nagrađena adekvatnim rezultatom. Ovakav Werder se, međutim, u Maksimiru može svladati...

Dinamo je u Bremenu odigrao utakmicu na gornjoj granici svojih mogućnosti, protiv oslabljenog i neuvjerljivog Werdera Modri su bili momčad s više izglednih prilika, ali ipak će se u Zagreb vratiti s negativnih 1:2. Izvrsno prvo poluvrijeme Dinamo je trebao i morao završiti i s više od 1:0 s koliko se otišlo na odmor, strijelac Balaban propustio je dvije idealne šanse za grogirati domaćina.

Isprika Vukojeviću

Vezane vijesti

Pregledom snimke utakmice primijetili smo da je kardinalnu pogrešku kod prvog gola Werdera napravio Mario Mandžukić, a ne Ognjen Vukojević kako smo prvotno napisali u izvještaju. Pogrešku smo ispravili, a ovim putem ispričavamo se Ognjenu Vukojeviću koji je svoj posao odradio - izvrsno.

Nažalost, trener Schaaf pogodio je s izmjenama, Almeida u 46. te Jensen u 85. minuti preokreću dvoboj i stavljaju ipak Werder u ulogu favorita uoči uzvrata. Međutim, ponovi li se ovakvo izdanje Nijemaca, uz prepuni Maksimir Dinamo može doći do izjednačenja jer sada je jasno - hrvatski prvak može s Werderom!

Za bolji rezultat Dinamu su nedostajala tri elementa - zakazala je realizacija, ponovno su se javili problemi s koncentracijom, a pod kraj utakmice opao je i ritam zagrebačke momčadi. Zbog toga će Bremen Ivankovićeva momčad napustiti poražena, premda je u većem dijelu utakmice bila opasnija i usudimo se reći kvalitetnija momčad.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Prvih dvadesetak minuta nije bila adekvatna najava ostatka utakmice, opipavanje snaga trajalo je sve do 20. minute kada se Balaban odlučuje za udarac s 20-ak metara, a lopta odlazi pored vrata. Bio je to početak vatrometa u Bremenu, dugo nismo vidjeli utakmicu s toliko prilika s obje strane, da je završilo 5:5 ne bi bilo nerealno.

U 25. minuti raspoloženi Luka Modrić, koji je potvrdio trenerove riječi da je jači igrač od Diega, odlično puca s 23-24 metra, a Wiese po prvi puta mora intervenirati. Domaćin je prvi puta zaprijetio sigurnoj Dinamovoj obrani tek nakon pola sata igre, Pasanenov centaršut koristi Sanogo i dobro puca glavom, ali istaknuo se lijepom reakcijom Koch, jedan od najboljih Ivankovićevih igrača u ovoj utakmici.

Posljednjih 15 minuta prvog dijela moraju biti Dinamov recept za uzvrat, to razdoblje Modri su odigrali sjajno te su u potpunosti nadigrali renomiranog suparnika. Obrana je djelovala sigurno, Pokrivač i Vukojević bili su na visokoj razini, a Sammir i Modrić bili su neuhvatljivi za sve čuvare. Koncepciju je naizgled poremetio izlazak Šokote zbog ozljede (ušao Mandžukić), no Dinamo je zapravo djelovao i bolje s Balabanom u napadu.

U 34. minuti Modrić daje dobru loptu za Balabana koji se okreće pored Nalda i puca u vanjski dio mreže. Minutu potom Modrić izvrsno krade loptu na svojih 30-ak metara, prolazi skoro cijeli teren i puca s 20 metara, no ljevica mu još nije na svjetskoj razini pa to Wiese lako kupi.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

U 40. minuti Balaban propušta prvog "zicera" - Schildenfeld je krasnom loptom "prepolovio" obranu Werdera, Balaban s lijeva kreće sam prema Wieseu i puca loše, pored desne vratnice. Priliku za popravak ima već tri minute kasnije, sada ga idealno upošljava Sammir, Balaban na 5-6 metara od gola u, istina, nelakoj situaciji pokušava gurnuti pored Wiesea, ali opet je pobjednik njemački vratar.

I konačno, u posljednjoj minuti prvog dijela Balaban naplaćuje promašaje - Mandžukić je dobro prošao po desnoj strani, pričekao ulazak Balabana na peterac i potom ga poslužio kvalitetnom loptom, što Boško lijepo koristi za 1:0 Dinama i erupciju oduševljenja nekoliko tisuća Boysa koji su fantastično bodrili Modre tokom cijele utakmice. Sjajan dojam prvog dijela Dinamo je tako upotpunio i vodstvom, a iako je trebalo biti i veće - tko bi se mogao žaliti na 1:0 usred Bremena.

Nažalost, Dinamo je vrlo brzo prosuo svo "mlijeko" već u prvoj minuti nastavka i to kroz dvije kardinalne pogreške. Mandžukić je na centru predao loptu protivniku, Sanogo upošljava Almeidu koji kreće sam prema Kochu; prvi udarac Koch brani, ali ravno u noge Schildenfelda koji umjesto u korner odbija loptu prema petercu odakle Almeida ima lak zadatak gurnuti je u mrežu za 1:1. Koliko god se pričalo o punoj koncentraciji svih 90 minuta, Dinamo ipak pati od "dječjih bolesti"...

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Primljeni gol malo je šokirao Zagrepčane koji su se stisli pred svoj gol, dok je Werder pritiskao tražeći odmah novi gol. U 50. minuti Naldo je pokazao kakav top ima u nogama, srećom, otišlo je iznad gola.

Ipak, Dinamo se uspio podići, kvalitetom su odskakali Modrić, Sammir i Pokrivač, a solidnu podršku imali su i u Balabanu, Mandžukiću pa i Čali koji je bio dosta pokretljiviji i ofenzivniji od napadački ne baš zamjetnog Ettoa. U 55. minuti Modrić puca iz poluvoleja što Wiese brani, a najbolju situaciju u drugom dijelu za Dinamo propustio je Hrvoje Čale. Dinamov lijevi bočni izvrsno je uzeo loptu u svom šesnaestercu, nakon nekoliko kombinacija s Modrićem kreće sam po lijevoj strani prema Wieseu, ali umjesto dodavanja prema nekome od napadača Čale se odlučuje za udarac i griješi, puca pored gola.

Nastavilo se žestoko, obrane ionako nisu forte ovih dviju momčadi, pa ne čudi što su golmani bili itekako zaposleni. Sjajno je u 64. minuti s 30-ak metara raspalio Almeida, ali i Koch je na razini zadatka, a potom idealnu situaciju ima kapetan Baumann, s 10-ak metara neometan puca malo pored gola.

U 71. minuti Balaban je možda mogao izvući i više od kornera nakon dodavanja Mandžukića, a nakon tog udarca iz kuta dobar Pokrivačev udarac netko skreće u novi korner. Tu je polako započeo i pad Dinama, osjetio se nedostatak fizičke moći, a nije pomogao ni ulazak Vrdoljaka umjesto strijelca Balabana.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

U 73. minuti Jensen, kojeg je kao i Almeidu Schaaf na poluvremenu poslao u igru, upozorava Kocha na dobar udarac (Dinamov vratar to brani), ali u 85. minuti i Koch je bio nemoćan - Jensen fantastičnim udarcem s 25 metara šalje loptu u rašlje Dinamovog gola za konačnih 2:1.

Moglo je završiti i rezultatski nepovoljnije, u 88. minuti Naldov udarac glavom brani Koch, a Schildenfeld u posljednji trenutak izbija ispred Werderovog napadača. Dinamo je u sudačkoj nadoknadi smogao snage za još dvije prilike, ali Fortuna nije bila na strani gostiju - Schildenfeldov udarac glavom brani Wiese, a Mandžukićev pokušaj glavom u posljednjim trenucima utakmice s 10-ak metara odlazi malo pored gola.

Je li nogomet zaista igra u kojoj jednostavno uvijek pobjeđuju Nijemci? Dinamo je u Bremenu objektivno zaslužio bolji rezultat, stvorio je više izglednih prilika, ali će u Zagrebu ipak morati tražiti pobjedu.

Međutim, ne podigne li Werder značajno formu, uz pomoć prepunog stadiona te više koncentracije u realizaciji i obrani, Dinamo može napraviti pothvat kojeg u Zagrebu sanjaju. Jer iz Bremena se Modri ipak vraćaju sa solidnim rezultatom, ali, što je i važnije, spoznajom da se ovaj Werder može nokautirati...

Liga Prvaka, 3. pretkolo, 1. utakmica:
Werder – Dinamo 2:1 (Almeida 46', Jensen 85'/Balaban 45') (UŽIVO)

Liga prvaka - Kvalifikacije

3. pretkolo

Werder Bremen2:1Dinamo
Dinamo2:3Werder Bremen

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!