Košarka

Spursi, Francuska i Eva Longoria

Bojan Poturica • nedjelja, 19.08.2007.

Omiljeni sport bio mu je nogomet, a potom je upoznao Michaela Jordana i to mu je promijenilo život. Danas je aktualni MVP finala NBA lige, suprug jedne od najatraktivnijih žena na svijetu i prvo ime francuske košarke. Upoznajte Tonyja Parkera...

Iako je jedan od najboljih svjetskih igrača, sam spomen Tonyja Parkera ne izaziva isprva pomisao na košarku i njegove San Antonio Spurse, već na Francuzovu vezu s atraktivnom i sedam godina starijom glumicom Evom Longorijom s kojom je Tony prije mjesec dana ušao u bračne vode nakon što ju je prije dvije godine upoznao da utakmici "mamuza".

Tony Parker

Datum rođenja: 17.05.1982.

Visina: 188 centimetara

Pozicija: Razigravač

Klubovi: Paris Basket Racing, San Antonio Spurs

Zaboravimo li na Evu Longoriju, Tony Parker je uistinu odličan igrač koji sa samo 25 godina na leđima već ima tri naslova prvaka te je uz Tima Duncana prvi igrač San Antonija i jedan od najboljih razigravača NBA lige.

Parker je rođen u Belgiji, ali je odgajan u Francuskoj. Njegov otac, Tony Sr., također se bavio košarkom. Tony Jr. je pak jako volio i košarku i nogomet gdje je igrao napadača. "Volio sam zabijati golove", prisjeća se Parker. Tony je obožavao pratiti utakmice Chicago Bullsa, a njegov interes postao je sve veći nakon što se Michael Jordan krajem sezone 1994./1995. vratio u NBA.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

"Ustajao sam u tri sata ujutro i gledao utakmice Bullsa. Puno sam naučio samo gledajući. Mnogi su ljudi bili iznenađeni koliko dobro poznajem povijest NBA lige kad sam stigao u Spurse." 1996. godine Parker je bio na odmoru u Chicagu, a njegov ujak ga je odveo na utakmicu Bullsa. "Razgovarali smo sa Scottiejem Pippenom, a čak smo se i slikali s MJ-om." Parker još uvijek pamti taj trenutak, a fotografija s Jordanom još se uvijek nalazi na zidu u njegovoj sobi. Tony je tad odlučio što želi postati...

Claude Bergeaud, trenutni izbornik Francuske i Parkerov trener u juniorskoj reprezentaciji, sjeća se koliko je njegov štićenik vjerovao u sebe. "Sa 18 godina rekao je: "Treneru, igrat ću u NBA ligi jedan dan i Francuska će u meni imati velikog igrača." Nevjerojatno mi je kako je netko tako mlad mogao toliko vjerovati u sebe. Ja sam vjerovao da Tony može igrati u NBA ligi, ali nisam mislio da će dostići razinu na kojoj se trenutno nalazi."

Parker je 1999. godine potpisao ugovor s Paris Racing Basketom gdje je igrao dvije godine.

Parkera je početkom 2001. godine "otkrio" GM Spursa R.C. Bufford koji je uvjerio trenera Gregga Popovicha kako Francuzu trebaju dati priliku da se dokaže na treningu uoči drafta. Popovich nije bio oduševljen tom idejom jer je bio skeptičan prema mogućnostima stranih razigravača, ali se složio da Parkeru treba dati šansu. S Parkerom je snage odmjerio skaut Spursa i bivši NBA igrač Lance Blanks koji je imao zadatak da bude grub. "Tony nije bio spreman za to. Izgledao je kao 19-godišnji mršavi klinac iz Francuske koji je cijeli život jeo croissante. Taj trening je bio potpuni promašaj", prisjeća se Bufford.

Ipak, GM Spursa je vjerovao da Tony može bolje, pa je nagovorio Popovicha da Francuzu pruže još jednu priliku. "Kad se vratio, bio je to potpuno drugi dečko. Prvo mi je rekao da želi ponovno igrati protiv mene. Svidjela mi se ta samouvjerenost. Bio je fantastičan", rekao je skaut Blanks.

Bufford je također bio impresioniran: "Nakon pet minuta, Popovich se zaljubio u njega te mi je kazao: "Nikada ga nećemo dobiti. Predobar je da padne do 28. izbora. On može startati nakon deset utakmica u sezoni." Tony je bio odličan i jako dobro pripremljen.".

Popovich nije mogao vjerovati kad su Spursi došli na red da biraju na draftu. Parker je još uvijek bio "slobodan"...

Iako je imao samo 19 godina, Parker je stigao u NBA ligu te je već u šestom susretu bio startni razigravač "mamuza" pored iskusnog Terryja Portera. Koliko dobar može biti, Parker je pokazao u doigravanju te sezone 2001./2002. kad je imao prosjeke od 15.5 koševa i četiri asistencije.

Nakon toga, Parker je počeo igrati sve bolje, a tri naslova prvaka sa Spursima i naslov MVP-a finala prošle sezone dovoljno pokazuju o kakvom se igraču radi. U finalu protiv Cavaliersa Parker je imao prosjeke od 24.5 koša i 3.3 asistencije, a seriju prije protiv Utah Jazzera i Derona Williamsa bilježio je 20.2 koša i 6.8 asistencija.

Karakteristika Parkerove igre su odlični ulazi pod koš koji su u posljednje vrijeme postali ubojitiji od onih Allena Iversona. Iako je visok 188 centimetara, Parker se ne boji ući pod koš gdje ga redovito čekaju 30-40 kilograma teži centri. U prvim sezonama bio je loš šuter, ali je Parker posljednje dvije godine znatno popravio svoju preciznost sa distance i poludistance, pa se više protivnički igrači ne mogu "švercati" i puštati ga na šut kako bi spriječili njegove ubojite ulaze.

S obzirom da godine i s obzirom na činjenicu da Tim Duncan ima još 2-3 vrhunske godine u sebi, Spursi će u sljedećim sezonama biti favoriti za naslov, a Parker će imati priliku osvajati još mnogo MVP nagrada i naslova prvaka.

Francuska reprezentacija ovisi o Tonyju. Iako imaju dosta NBA igrača, Tony je ključ momčadi i Francuzi će doći onoliko daleko dokle ih Parker dovede. Nakon što je osvojio naslov prvaka u NBA ligi, Parker želi osvojiti zlato s Francuskom. Hoće mu li to poći za rukom već na ovom EP-u?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!