Košarka

Kraljevski tretman za sve goste

Bruno Blumenschein • nedjelja, 19.08.2007.

Tijekom devet rujanskih dana košarka će zavladati glavnim španjolskim gradom. Umjesto Reala i Atletica pričat će se o dvoranama Estudiantesa i Reala, rivalstvu Španjolske i Grčke i Juanu Carlosu Navarru. Iako je Katalonac. Bit će to veselih devet dana u Madridu, a kako bi Vam bio zanimljiviji donosimo pogled na najveći grad Španjolske...

Zasigurno neće svih tri i pol milijuna Madrižana biti zaluđeno Eurobasketom, ali onaj dio koji bude bit će idealan domaćin svim gostima glavnog španjolskog grada. Ugostit će ih u dvije dvorane, koje su tijekom godine dom Estudiantesa, odnosno Real Madrida. Studenti svoje utakmice igraju u novijoj, 2005. godine izgrađenoj, "Telefonica Areni", koja prima 10 500 gledatelja, dok su kraljevi smješteni u "Palaciju de Deportes Felipe II", odnosno madridskom "Domu sportova".

Cilj 16 reprezentacija sudionica Eurobasketa je dolazak u dvoranu Felipe II., jer bi to značio i ulazak u četvrtfinale. Najboljih osam momčadi će igrati samo u dvorani Real Madrida, koja prima 15 500 gledatelja. Obje dvorane su smještene u centru grada, samo kilometar udaljene od strogog centra grada, tako da navijačima neće teško biti produžiti do kafića nakon slavlja njihove reprezentacije.

Vezane vijesti

Kao i u Sevilli, svi gosti će u Madridu imati gdje ostaviti svoj budžet predviđen za Europsko prvenstvo. Rijetko koji kafić i klub radi kraće od ranih jutarnjih sati, ali se isto tako mnogi restorani ne otvaraju prije 20 sati. Vrijedi zapamtiti imena tri mjesta punih mjesta za večernje izlaske nakon košarkaških poslastica. To su Plaza de Santa Bárbara, Glorieta de Bilbao i Alonso Martínez. Ponuda je šarolika, od plesnjaka na otvorenom, do ponajboljih europskih klubova. Izaberite jedno mjesto, sigurno nećete pogriješiti.

Vrijeme prije košarkaških okršaja najboljih europskih reprezentacija, kao i slobodne dane Vaše reprezentacije, vrijedi iskoristiti za posjet nekom od 100 madridskih muzeja. Definitivno najpoznatiji je Zlatni trokut umjetnosti, kojeg čine tri poznata muzeja. "Doći u Rim, a ne vidjeti papu" u Madridu znači ne posjetiti muzej El Prado, gdje su izložena najpoznatijih svjetskih umjetnika. U Madridu je smještena i najpoznatija arena za borbu bikova, Las Ventas, gdje 25 tisuća gledatelja svake nedjelje može prisustvovati jednom od najpoznatijih španjolskih običaja.

Nemojte se zamarati vječnim španjolskim raspravama postoji li prava madridska kuhinja ili je sve to preuzeto od drugih španjolskih pokrajina, već probajte Cocido Madrileno, ukoliko volite gulaš, ili Caracoles, ako niste probali puževe. Prigristi možete u brojnim barovima, gdje uz čašu vina ili piva dolazi tapa, grickalice uz brojne umake. Nakon neprospavane noći zbog slavlja ulaska u polufinale, najbolje bi mogla "sjesti" Sopa de Ajo, juha od češnjaka. Sve u svemu, u Madridu nitko neće ostati gladan, ukoliko se ima eura i dobre volje.

Madrid ima rješenje i za slučaj dolaska na Eurobasket s ljepšom polovicom, koja misli da košarku igraju četiri niska čovjeka s reketima u ruci. Ukoliko su shopping centri preobična pojava, subota i nedjelja su dani za Rastro, najpoznatiju tržnicu na otvorenom, odnosno "buvljak", na kojem se može naći od knjiga do poštanskih marki i umjetničkih djela. Ako pak tražite mjesto za tradicionalne stvari poput "espadrilja", španjolskih šešira i tradicionalne odjeće Plaza Mayor je mjesto za Vas.

Sam dolazak u Madrid je jedan od lakših poslova jer je španjolska metropola jedan od gradova s najrazvijenijom prometnom mrežom. Svih 540 kilometara od Seville je najbolje proći brzim vlakom (AVE), s kojim putovanje traje tek dva i pol sata. Avioni stižu na aerodrom tek desetak kilometara udaljen od dvorana u kojima se održava Eurobasket. Prosječna temperatura zraka tijekom rujna je od 15 do 25 stupnjeva Celzijevih, tako da velikih razlika od hrvatskih uvjeta ne bi trebalo biti.

Posjet Madridu nikad nije pogreška, osim ako se pita Katalonce, ali posjet tijekom prve polovice rujna je obavezan za sve košarkaške zaljubljenike. Završnica Eurobasketa će ujedno biti i uvod u košarkašku sezonu Eurolige, koja također završava u Madridu, zbog čega se španjolska metropola može nazvati košarkaškom mekom Europe. Možda nam Madrid 16. rujna, nakon finala prvenstva Europe ponudi još poneki razlog za simpatije. I provjeru noćnog života.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!