Košarka

Obradović još uvijek žali

Bojan Poturica • utorak, 21.08.2007.

Morate biti uistinu dobri ako želite da odlični trener Panathinaikosa Željko Obradović žali za vama. E pa, upravo je to postigao Jaka Lakovič kad je odlučio prijeći u španjolsku Barcelonu iz grčkog Panathinaikosa...

Slovenski reprezentativni razigravač je veliki igrač u malome tijelu. 186 centimetara i 79 kilograma... Ništa posebno rekli bi današnji skauti. Ipak, igrač kojemu je veliki uzor bio naš Dražen Petrović je jedan od najboljih razigravača Europe te je ponajbolji Slovenac u ovom trenutku...

Jaka Lakovič

Mjesto rođenja: Ljubljana, Slovenija

Vezane vijesti

Datum rođenja: 09.07.1978.

Visina: 186 centimetara

Pozicija: Razigravač

Klubovi: Slovan, Krka Novo mesto, Panathinaikos, Barcelona

Svoju karijeru Lakovič je započeo 1996. u današnjem Geoplin Slovanu gdje je igrao sve do 2001. godine. 1998. godine zapažen je na juniorskom prvenstvu Europe gdje je Slovenija osvojila srebrnu medalju nakon što je u finalu poražena od Španjolske. 2001. godine Jaka potpisuje s Krka Novim Mestom gdje odmah u Euroligi prezentira svoju kvalitetu. Lakovič je Realu zabio 38 koševa, a u sezoni je imao prosjek od 20.1 koša uz 42.8% šuta za tricu i 88.4% šuta s linije slobodnih bacanja.

Takva kvalitetna sezona izazvala je interes velikih svjetskih klubova. Trener Panathinaikosa Željko Obradović doveo je Slovenca 2002. u redove grčke momčadi kao neku vrstu zamjene za najboljeg igrača Europe u tom trenutku, Dejana Bodirogu. Lakovič je u Panathinaikosu igrao četiri godine. U sezoni 2004./2005. Slovenac je proglašen najboljim igračem grčke lige te je uvršen u najbolju petorku. Iste je sezone proglašen i najkorisnijim igračem grčkog Kupa. Također je uvršten u drugu najbolju postavu Eurolige.

U sljedećoj sezoni imao je problema s ozljedom, a usto se i nije najbolje snalazio s Grkom Spanoulisom, ali je odradio vrlo dobar posao krajem sezone. Za četiri sezone provedene u Grčkoj, Lakovič je s Panathinaikosom osvojio četiri naslova prvaka Grčke i tri Kupa.

Prošle godine, kontaktirala ga je Barcelona i Lakovič je odlučio napustiti momčad Panathinaikosa što je jako ražalostilo trener Obradovića koji je ipak uspio naći adekvatne zamjene te je osvojio naslov prvaka Europe. Lakovič je kasnije izjavio da mu je to bila najteža odluka u životu. Jaka je ove godine s Barcelonom osvojio Kup kralja, a iduće sezone njegova momčad će ciljati još više, točnije na prvo mjesto u Španjolskoj i u Euroligi.

Lakovič je lider slovenske reprezentacije koju je prije dvije godine vodio do osiguranja nastupa na Svjetskom prvenstvu. Najbolju utakmicu odigrao je protiv Hrvatske u borbi za 5. mjesto kad je postigao 20 koševa.

Na kraju se može zaključiti da je šteta što nije ranije pokazao svoj talent jer bi zasigurno dobio ponudu nekog kluba iz najjače svjetske lige. Ipak, s 29 godina na leđima Jaka još ima nekoliko odličnih sezona u sebi, a Barcelona i Slovenija na poziciji razigravača imaju odlično rješenje...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!