Košarka

Litva zabrinula Slovence, Italiju šut

Bruno Blumenschein • utorak, 21.08.2007.

Drugog dana Acropolis kupa Litva je s uvjerljivih 87:72 svladala Sloveniju i još jednom ukazala na brojne nedostatke u igri naših susjeda. Večernji susret je donio tek nešto naporniji trening za Grčku, koja je od početka vodila protiv Italije i sa 72:62 zabilježila drugi uspjeh...

Već su prve minute susreta Litve i Slovenije pokazale put kojim će utakmica teći svih 40 minuta. Šaras Jasikevicius je organizirao litavski napad i predvodio brojne kontre, a upravo je njegova asistencija omogućila Lavrinoviču da položi za 17:7 u 6. minuti. Dodatne probleme izabranicima Aleša Pipana je zadao Matjaž Smodiš, koji već u devetoj minuti zarađuje svoju treću osobnu pogrešku. U drugoj četvrtini je litavska prednost nastavila rasti, a Ramunas Šiškauskas u 13. minuti iskorištava loše slovensko branjenje pick'n'rolla te zabija tricu za 35:18.

Do poluvremena je Litva izgradila prednost od 51:31, a u trećoj četvrtini svaki puta kada bi Slovenija došla na nešto manji zaostatak, Litva bi pronašla načina kako probiti lošu i neagresivnu slovensku obranu za konačnih 87:72. Nedostatak Jake Lakoviča je vidljiv u svakom segmentu igre, a u nedostatku Barceloninog razigravača istaknuo se Smodiš sa 16 poena (šut 2/2 za tri poena) te Erazem Lorbek sa 15 koševa. U litavskim redovima po 14 poena su ubacili Rimantas Kaukenas i Robertas Javtokas, dok je Jasikevicius ubilježio šest poena i isto toliko asistencija.

Ništa rezultatski neizvjesnije nije bilo niti u susretu Grčke i Italije. Domaćin je od početka na krilima povratnika u Ateni, Vasilisa Spanoulisa, stvorio prednost od desetak poena te ju održavao do kraja utakmice za 72:62. Na nešto osjetnijih 17:8 odlaze u devetoj minuti, kada upravo Spanoulis u kontra napadu koristi blokadu Dimitrosa Diamantidisa na Denisu Marconatu. Talijani nikako nisu mogli pronaći vanjski šut, koji ih je perfektno služio u Bormiju i već su do kraja prve četvrtine ispucali devet trica, a pogodili samo jednu.

Susret s Italijom je grčkom stručnom stožeru potvrdio kako je motor momčadi Theo Papaloukas. Osim što vrlo često igra leđima prema košu, što koristi za stvaranje viška igrača, ima i vrlo lucidna proigravanja za otvorene situacije suigrača. Jedno takvo proigravanje bez gledanja iskoristio je Michael Pelekanos u 14. minuti za tricu i 26:16. Italija se držala sve do posljednje minute kada zaboravljaju Ioannisa Bourousisa, koji zakucava iz napadačkog skoka, a zatim i Nikosa Hatziverttasa, koji polaže u zadnjoj sekundi poluvremena za 39:24.

Odnosi snaga se nisu promijenili niti u drugom poluvremena, a do kraja treće dionice Talijani su već ispucali 23 trice (šest pogodili). Uspjeli su nešto i pogoditi jer su bili precizni Matteo Soragna i Giancomo Galanda, a što ih u posljednjoj četvrtini približava na 59:49 u 35. minuti. Međutim, tada se Grcima ukazao Hatzivrettas, koji pogađa dvije trice i osigurava grčku pobjedu. Točno minutu prije kraja su uzavrele strasti na terenu te su "bliski susret" imali Lazaros Papadopoulos i Daniel Hackett, ali su, ponovno domaćinski raspoloženi suci, ubrzo smirili strasti.

Strijelce su predvodili Spanoulis i Hatzivrettas sa po 16 ubačenih poena, koji su ujedno bili i jedini dvoznamenkasti strijelci u grčkim redovima. Kod Italije su Soragna i Galanda zabili 10 poena, ali titulu najboljeg talijanskog strijelca je ponio Angelo Gigli sa 11 poena. Prva talijanska "violina", Marco Belinelli, ponovno si je priuštio mnoštvo šuteva, a od 12 ispaljenih lopti pogodio je tek tri.

Posljednjeg dana Acropolis kupa slovenski reprezentativci će se namjeriti na domaćine, a Italija igra protiv Litve.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!