Košarka

Ayuso u "balkanskom štihu"

Bruno Blumenschein • srijeda, 22.08.2007.

Najvažnija stvar na izvlačenju skupina za prvenstvo Amerika bila je doći u skupinu A jer se time dobila prilika za bijeg od SAD-a na početku natjecanja i skupljanje bodove za drugu fazu natjecanja. Kobea Bryanta i društvo su izbjegli Argentina, Meksiko, Panama, Portoriko i Urugvaj, a u odsustvu brojnih zvijezda mogao bi iskočiti poznanik iz hrvatskog prvenstva...

Argentina

Nedostaju im Manu Ginobili, Andres Nocioni, Fabricio Oberto, Pepe Sanchez, Walter Herrmann i Ruben Wolkowisky, a ipak su u krugu favorita za sam vrh. Osim Argentine to mogu samo rijetke reprezentacije u svijetu, a za to će im trebati vrhunske predstave najzvučnijih imena. Kao lider momčadi i najvažniji igrač je postavljen Luis Scola, odnedavno igrač Houston Rocketsa, dok je u njegovom rangu tek Carlos Delfino.

Kako bi argentinska pozicija bila još teža pobrinuo se upravo Delfino, koji je ozlijedio koljeno te neće biti u punoj formi na početku prvenstva. Kao važan šuter se izdvaja Paulo Quinteros, koji je dobru šutersku formu pokazao na posljednjem pripremnom turniru u Portoriku, gdje je Argentina svladala domaćina i Brazil, a poražena je od Kanade. Argentina će uvelike ovisiti o startnoj petorci i ukoliko najvažniji pojedinci ne uđu dobru u susret, mogli bi imati dosta problema.

Meksiko

Ulogu meksičkog Dalibora Bagarića preuzeo je NBA igrač Eduardo Najera. Igrač Denver Nuggetsa se trebao vratiti u reprezentativni dres, ali još jednom nije pronašao zajednički jezik s čelnim ljudima Meksičkog košarkaškog saveza. Uz njegovo igranje tako je propala mogućnost nastupa još jednog NBA igrača, razigravača Earla Watsona. Bez njih, Meksiko teško može napraviti nešto više, a realan cilj je borba s Panamom za četvrtu poziciju i prolaz u drugu fazu natjecanja. Prvo ime momčadi je Omar Quintero, 183 centimetara visoki bek, koji ima ponude iz Italije, odnosno Španjolske.

Panama

Kako bi skupina A imala "balkanski štih" pobrinula se reprezentacija Paname. Uspjeli su riješiti problem s vizama, koje im Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a nije htjelo izdati za šest igrača i članova stručnog stožera, ali nisu uspjeli nagovoriti neka vrlo zvučna imena da nastupe u Las Vegasu. Tako u redovima Paname, za razliku od Svjetskog prvenstva u Japanu, neće biti Jaira Peralte, šutera Michaela Hicksa, Dionisija Gomeza, euroligaškog centra Rubena Garcesa, kao niti Erica Cardenasa.

Zbog brojnih izostanaka mjesta najvažnijih igrača su zauzeli novi član talijanskog prvenstva Jaime Lloreda i Danilo Pinnock, a već dvije godine u reprezentaciji nema krilnog igrača Cibone Chrisa Warrena. Sve više od jedne pobjede bi bilo iznenađenje za momčad, koja je izgubila i prvog čovjeka stručnog stožera Nolana Richardsona, sadašnjeg trenera meksičke reprezentacije.

Portoriko

Zbog svih navedenih problema aktualnih olimpijskih prvaka u prvi plan skupine A je iskočio Portoriko. Kao iskusna momčad, koja je na okupu već duži period, od Portorika se očekuje prolaz u polufinale, ali kako to neće biti nimalo lagan zadatak pokazao je već spomenuti pripremni turnir na kojem su uvjerljivo svladani od Brazila, a tijesne poraze su zabilježili od Argentine i Kanade. Neugodan udarac je bio i otkaz odličnog centra Daniela Santiaga samo tjedan dana prije početka prvenstva.

Prvo ime momčadi je Carlos Arroyo, bek Orlando Magica, kojem će desna ruka biti Filiberto Rivera, razigravač koji je bio vrlo blizu dolaska u Zadar. Glavna šuterska pozicija je rezervirana za najzvučnije pojačanje Cibone Larryja Ayusa, koji je uvijek posebno inspiriran kada igra u dresu svoje domovine. Od visokih igrača, najviše se očekuje od Ricka Apodace, što dovoljno govori o igri pod košem jer je Apodaca visok tek 195 centimetara. Portoriko je u nekoliko navrata pokazao kako najbolje predstave pruža protiv najjačih reprezentacija, tako da im nisu nepoznati uspjesi protiv SAD-a, protiv kojeg uvijek igraju susrete "visokog rizika".

Urugvaj

Kao reprezentacija s najboljom atmosferom u svojim redovima, Urugvaj traži iskorak s trećeg mjesta osvojenog na posljednjim Panameričkim igrama. Predvodi ih Esteban Batista, član Atlanta Hawksa, od kojeg se očekuje puno, a u pripremnim pobjedama po Meksiku Batista je ispunio dosadašnja očekivanja. Uz Batista, tu su još Mazzarino i Osimani, koji bi mogli pomoći u uzimanju skalpa nekog od "velikih".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!