Košarka

Šuterske poslastice Bryanta, Englisha, Barbose...

Bruno Blumenschein • srijeda, 22.08.2007.

U "gradu kocke" malo će novca biti uplaćeno protiv reprezentacije SAD-a. Dugo jedan sastav nije mogao biti niti blizu Dream Teama iz Barcelone, ali ovaj je bar u konkurenciji. Kao "topovsko meso" u skupini B bi trebali poslužiti Brazil, Djevičanski otoci, Kanada i Venecuela...

Brazil

Već su na Svjetsko prvenstvo u Japan došli kao pritajeni favoriti, ali su najveći dio utakmica izgubili u posljednjim sekundama. U Las Vegasu imaju priliku pokazati kako su sazreli kao momčad jer pojedinačno već vrijede koliko i ponajbolje svjetske reprezentacije. Ipak, u sastavu neće biti dva NBA igrača, Andersona Varejaoa, prošlogodišnjeg igrača Cleveland Cavaliersa te Rafaela Arauja, koji je dosad igrao za Utah Jazz. Nesigurnost oko budućnosti prisilila ih je da ostanu na individualnim pripremama i čekanju ugovora.

Vezane vijesti

Umjesto spomenute dvojice dirigentske palice preuzimaju Leandro Barbosa, igrač Phoenix Sunsa i Nene, centar Denver Nuggetsa. Neneu će na centarskim pozicijama najviše pomagati Tiago Splitter, dok će šuterske dionice popunjavati Marcelo Machado, prošlogodišnji igrač Žalgirisa, s kojim litavski prvak nije produžio ugovor.

Djevičanski otoci

Nemaju sreće, zbilja nemaju. Da je samo Tim Duncan odlučio slično kao Raja Bell, šuter Phoenix Sunsa, Djevičanski otoci bi mogli biti puno važniji čimbenik u skupini B prvenstva Amerika. Glavna pomoć Bellu bi trebao biti Kevin Sheppard, koji je igrao sveučilišnu košarku u NBA-u te Ja Ja Richards iz ukrajinskog Kijeva. Trebali bi se boriti s Venecuelom za četvrtu poziciju u skupini, odnosno prolaz u drugi krug.

Kanada

Osim Portorika, reprezentacija Kanade je momčad koja u svojim redovima ima bivšeg igrača hrvatske lige. Riječ je o prošlogodišnjem šuteru Zadra, Carlu Englishu, koji će uz NBA centra Samuela Dalemberta, činiti okosnicu kanadske igre. Već su na pripremnog turniru u Portoriku pokazali kako mogu izgubiti od svakoga, ali i kako na dobar dan mogu zagorčati život puno većim i jačim reprezentacijama. Nažalost, u kanadskim redovima nema NBA zvijezde Stevea Nasha, kao niti iskusnog centra Jamaala Magloirea.

Sjedinjene Američke Države

Još jedno veliko natjecanje i još jednom SAD dolazi u bahatom raspoloženju. Zadnji puta ih je na domaćem terenu razočarala Argentina (Svjetsko prvenstvo u Indianapolisu), a u Las Vegasu popis ravnopravnih (ravnopravnijih?) protivnika puno je kraći. Izbornik Mike Krzyzewski je najavio nisku startnu petorku jer mora zadovoljiti ega LeBrona Jamesa, Kobea Bryanta i Carmela Anthonyja.

Najvjerojatnije će glavni razigravač biti Jason Kidd, dok će centarsku poziciju pokrivati Amare Stoudamire. Sve je već napisano o SAD-u, a vrijedi istaknuti jednu važnu činjenicu. Igra se po FIBA-inim pravilima, što je dosad Amerikancima redovno zadavalo dosta problema i na što su trošili dosta vremena privikavajući se.

Venecuela

Možda i jedina momčad na prvenstvu koja nema baš nikakva očekivanja od četiri utakmice u Las Vegasu. Pokazuje to i dolazak samo 27 sati prije prvog susreta u skupini B, a izbornik Nestor Salazar najavljuje kako su u procesu rekonstrukcije momčadi za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Turskoj. U nedostatku jakih imena, izbornik Salazar, poznatiji kao Mama Osa, ističe obranu kao glavnu snagu njegove momčadi, a potvrđuje to i nekoliko sveučilištaraca u sastavu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!