Nogomet

Neuspjesi Portugalaca i Srba, Healy nezaustavljiv

Tomislav Pacak • srijeda, 22.08.2007.

Uz niz prijateljskih utakmica, danas je odigrano i šest kvalifikacijskih ogleda za EP 2008. Portugalci su eurogolom Ronalda spasili bod u Armeniji, dok su Srbi napravili korak nazad porazom u Belgiji, što je iskoristila Finska i ušla u borbu za odlazak u Austriju i Švicarsku. Sjeverna Irska i dalje leti na krilima Davida Healyja, a pobjedi su se veselili i Ciprani u San Marinu...

Skupina A: Belgija - Srbija 3:2, Finska - Kazakhstan 2:1, Armenija - Portugal 1:1.

Skupocjeni Portugalci nisu briljirali na gostovanju u Armeniji, pa su se Scolarovi momci morali zadovoljiti s bodom što ih s obzirom na izjednačenost grupe A ne može previše veseliti. Domaći su čak i poveli protiv četvrte momčadi s prošlogodišnjeg SP-a, Arzumanyan je glavom, nakon kornera, donio Armencima 1:0. Čast Portugala spasio je Manchesterov napadač Cristiano Ronaldo koji je nakon krasnog solo-prodora u 37. minuti zabio za konačnih 1:1.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Kiks Portugala nisu uspjeli iskoristiti nogometaši Srbije koji su u Belgiji odigrali vjerojatno najlošiju utakmicu ovih kvalifikacija te tako napravili veliki korak nazad u borbi za Euro. Poraz u Belgiji inače nije strašan, no u ovim kvalifikacijama Belgijci su rano ispali iz utrke pa su naši istočni susjedi jamačno očekivali bolji rezultat.

Da do njega neće doći nagovijestio je pogodak Mousse Dembelea u 10. minuti, a Srbe je u još veću provaliju pogurnuo Kevin Mirallas nakon pola sata igre. Zdravko Kuzmanović vratio je nadu gostima u 73. minuti, no ugasio ju je Dembele svojim drugim pogotkom dvije minute prije kraja. Još jedan pogodak Kuzmanovića tek je popravio gol-razliku Srbima, koji su ostali na 14 bodova - pet iza Poljske, tri iza Finske i jedan iza Portugala.

Finska je protiv Kazahstana upisala očekivana tri boda, mada ni Fincima nije bilo lako. Eramenko je domaće doveo u vodstvo u 13. minuti, no gosti se vraćaju u egal preko Byakova deset minuta kasnije. Ipak, Tainio u 61. minuti zabija za 2:1 i važna tri boda Finaca.

Skupina D: San Marino - Cipar 0:1.

Ciprani su u San Marinu došli do druge pobjede u ovim kvalifikacijama, mada to i nisu ostvarili na posebno uvjerljiv način. Jedini pogodak na utakmici djelo je Okkasa u 54. minuti, no usprkos tri boda Ciprani su daleko od ozbiljne borbe za odlazak na Europsko prvenstvo.

Skupina F: Sjeverna Irska - Lihtenštajn 3:1.

Sjeverni Irci, pak, nastavljaju s izvrsnom kampanjom, pobjedom nad Lihtenštajnom popeli su se na drugo mjesto, s bodom više od Španjolske. Ponovno je junak za domaće bio fenomenalni Healy koji je s dva pogotka načeo goste i tako svoj konto u ovim kvalifikacijama povećao na nevjerojatnih 11 pogodaka. Lafferty je povećao na 3:0, a utješni pogodak za Lihtenštajn postigao je Frick minutu prije kraja dvoboja.

* - poredak svih skupina možete pronaći u tablicama u srednjem stupcu

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!