Nogomet

Kako su igrali: Kovač i Srna briljantni, stoperi slabi

Tomislav Pacak • srijeda, 22.08.2007.

Nakon što u gostima postignu pet pogodaka bez nekolicine standardnih veznjaka, hrvatskim reprezentativcima teško je nešto posebno prigovoriti. Ipak, treba priznati da su briljantne predstave Nike Kovača i Darija Srne izvukle ostatak reprezentacije, posebno obranu koja je iskazala puno slabosti...

Vedran Runje: Iskusni vratar zaista nema previše sreće kad stane među vratnice hrvatske reprezentacije. Kao i u Izraelu, Runju se ne može posebno kriviti za pogotke protivnika, no ne može se ni zanemariti činjenica da je opet primio tri pogotka, čuvajući mrežu reprezentacije kojoj je inače obrana tradicionalno forte. Da li se radi o slučajnostima ili neusklađenosti s obranom teško je reći, no teško se oteti dojmu da s Pletikosom to djeluje sigurnije. Treba spomenuti da je Runje kod svih 'obranjivih' udaraca djelovao sigurno, a kod prvog gola Muslimovića vjerojatno je mogao bolje reagirati.

Robert Kovač: Napisi o slaboj formi ključnog hrvatskog braniča na početku Bundeslige ipak nisu bili samo plod mašte njemačkih novinara. Kovač nije bio na svojoj, za nas uobičajenoj, visokoj razini. Prilično neuvjerljiv u zraku, a ne puno uvjerljiviji na zemlji. Često morao posezati za prekršajima u duelima, kao da je izgubio dio nekadašnje čvrstine i brzine u dvoboju. Nadajmo se da će se mlađi Kovač brzo vratiti u formu u kojoj ga prepoznajemo.

Vezane vijesti

Dario Šimić: Ni iskusni stoper Milana nije pružio nezaboravnu partiju, inače beskompromisni Šimić nije izlazio iz svih dvoboja kao pobjednik. Šimiću će trebati više utakmica u Milanu kako bi do novih kvalifikacijskih ogleda stigao u bolju formu.

Vedran Ćorluka: Iako ne snosi krivicu za pogotke domaćih, Ćorluka je ipak dio obrane koja je primila tri pogotka te zbog toga ne može biti amnestiran od generalne ocjene da je obrana djelovala loše. Nismo vidjeli previše Ćorlukinih prodora po desnom boku, nadajmo se da ga obaveznija igra u Manchester Cityju neće ubuduće spriječavati da u reprezentaciji bude ofenzivniji.

Josip Šimunić: Djelovao malo sigurnije od Šimića i Kovača, ali su pred kraj i njemu počeli bježati oni koje je čuvao. Šimunić će, vjerujemo, također porasti u formi s utakmicama, s obzirom da ove sezone u Bundesligi još nije zaigrao zbog prošlosezonske kazne.

Niko Kovač: Kapetanova utakmica za pamćenje, još jedan dokaz koliko je i u poznim igračkim godinama bitan kotačić šeste reprezentacije svijeta. Uz svoj standardni posao - pretrčane kilometre i kilometre, sagrađene i razgrađene napade, Red Bullov veznjak stigao je zabiti i dva krasna pogotka, od kojih će onaj drugi sigurno biti zapamćen kao jedan od najljepših u njegovoj karijeri. Uz Darija Srnu i Muslimovića, sigurno najraspoloženiji na terenu.

Jurica Vranješ: Werderov srednjak nije odigrao utakmicu za pamćenje, zapravo, može žaliti što dobivenu priliku nije bolje iskoristio. Bez većih grešaka, ali i bez značajnijih poteza, Vranješ se nije uspio nametnuti kao prva zamjena na mjestu zadnjeg veznog, tu će ulogu i dalje imati Jerko Leko.

Darijo Srna (do 82. minute): Fenomenalna partija desnog bočnog hrvatske reprezentacije - dva izvrsna gola, asistencija za pogodak Kovača, još nekoliko opasnih ubačaja i prodora - kratki je to rezime sjajnog Srninog nastupa. Čak i za Srnu, koji je već nekoliko godina jedan od nositelja igre, ovo je bila iznadprosječna partija.

Mladen Petrić (do 71. minute): Navikli smo na više i na bolje od Petrića, premda je odigrao pristojnu utakmicu. Pamtit će se izvrsna dijagonala za Srnu kod drugog pogotka, ali i promašaj vrlo izgledne prilike kakve Petrić obično pretvara u pogodak. Dojam je da više pruža kada igra u napadu zajedno s Eduardom, nego povučeno, kao što je danas morao zbog izostanaka Modrića i Kranjčara.

Eduardo da Silva (do 62. minute): Čak i kad ne briljira, Eduardo obavi ono zbog čega je na terenu - zabija golove. Svojim devetim pogotkom u 15. nastupu Dudu je još jednom pokazao da ova Hrvatska ima centarfora na kojeg se uvijek može osloniti.

Igor Budan (do 84. minute): Jedan od najvećih dobitnika ove utakmice. Iako nije postigao pogodak, Budan je pokazao da zaslužuje mjesto u reprezentaciji i da može biti vrlo koristan igrač. Budan ima snagu, konstituciju, kontrolu lopte, udarac glavom i dobro sudjeluje u igri, te definitivno predstavlja dodatnu mogućnost za Bilića u slaganju napadačkih kombinacija.

Marko Babić u svojih pola sata nije ostavio značajniji trag na utakmici, a Olić, Balaban i Pranjić igrali su premalo za ozbiljniju ocjenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!