Košarka

Osvojio i Jerryja Sloana

Bojan Poturica • petak, 24.08.2007.

Iako Turska u zadnje vrijeme ima dosta dobru momčad i proizvodi dosta dobre igrače, posebno se ističu njena dva NBA-ovca. Jedan od njih je Mehmet Okur, centar s naslovom prvaka NBA lige i suigrač našeg Gordana Giričeka u Utah Jazzerima...

Centar turske reprezentacije ove je godine bio jedan od najboljih igrača Utah Jazzera, a kao nagradu za rad i dobre igre pružena mu je prilika da nastupi je na All-Star susretu u Las Vegasu gdje je zamijenio ozlijeđenog suigrača Carlosa Boozera. Okur je prošlu godinu odigrao na vrlo visokom nivou pod vodstvom čvrste ruke Jerryja Sloana te je potvrdio da je jedan od najboljih stranih igrača u NBA ligi, te usprkos vrlo dobrom Hidayetu Turkoglu, najbolji turski igrač u ovom trenutku.

Mehmet Okur

Mjesto rođenja: Yalova, Turska

Datum rođenja: 26.05.1979.

Visina: 211 centimetara

Pozicija: Centar

Klubovi: Oyak Renault, Tofas, Efes Pilsen, Detroit Pistons, Utah Jazz

Okur je izdanak škole Efes Pilsena, ali je profesionalnu karijeru započeo u Oyak Renaultu u sezoni 1997./1998. Nakon debut sezone, Okur se zaputio u Tofas gdje je proveo dvije godine. Potom se uoči sezone 2000./2001. vratio u Efes Pilsen.

Na NBA draftu 2001. godine s 38. izborom birali su ga Detroit Pistonsi koji su ga odlučili ostaviti jednu godinu "na kaljenju" u Europi, u matičnom Efesu gdje je odigrao vrlo dobro.

Potom je uslijedio skok u NBA ligu. Okur je stigao u Detroit Pistonse te je imao težak zadatak izboriti se za minutažu pored Bena, a kasnije i Rasheeda Wallacea. Turčin nije razočarao te je već u prvoj sezoni odigrao solidno uz prosjek od 6.9 koševa i 4.7 skokova. Sezonu potom na kormilo Pistonsa zasjeo je ponekad "rigorozni" Larry Brown, ali se Okur nametnuo te je imao prosjek od 9.6 koševa i 5.6 skokova u regularnom dijelu. U doigravanju nije dobio veliku minutažu zbog Brownove sklonosti prema veteranima, ali su Pistonsi te sezone 2003./2004. osvojili naslov prvaka te je turski centar dobio najveću nagradu - prsten.

Okur je nakon te sezone postao slobodan igrač, a Pistonsi nisu bili voljni dati mnogo za igrača pod košem s obzirom da su već imali dosta jaku centarsku liniju. Stoga je Turčin potpisao šestogodišnji ugovor s Utah Jazzerima u vrijednosi 50 milijuna dolara.

Igrajući na pozicijama krilnog centra i centra, Okur je protekle tri godine odigrao značajnu ulogu u Jazzerima. U prvoj sezoni imao je prosjeke od 12.9 koševa i 7.5 skokova. Iduće sezone, 2005./2006., odigrao je najbolje dosad te je ubilježavao 18 koševa i 9.1 skok. Prošlu sezonu završio je s prosjecima od 17.6 koševa i 7.2 skoka, a razlog za blagi pad u statistici je povratak Carlosa Boozera na parket. Okur je mnogo puta bio "go-to guy" Jazzera te je postigao nekoliko šuteva za pobjedu, što je odlika velikih igrača, a ujedno i pokazatelj koliko povjerenja u njega ima legendarni trener Jerry Sloan.

S 211 centimetara, Okur ima vrlo dobru igru leđima prema košu, no s obzirom na visinu i poziciju koju igra, odličan šut za tricu (35% u karijeri). Prošle je sezone šutirao četiri trice u prosjeku što je produkt penetracije Derona Williamsa i udvajanja Carlosa Boozera.

Trenutno ima 28 godina, a ako je poznato da centri sazrijevaju upravo u tim godinama, za očekivati je da će Okur odigrati još nekoliko odličnih sezona u NBA ligi, ukoliko ga zdravlje posluži. Dosada s tim nije imao problem s obzirom da je propustio samo dvije utakmice u tri sezone igranja za Jazzere.

Okur je važan kotačić u turskoj reprezentaciji te u svakom natjecanju pruža sve bolje partije. Na prošlom Svjetskom prvenstvu Okur je imao prosjeke od 17 koševa i 6.6 skokova, što je dovoljan pokazatelj utjecaja na igru Turske.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!