Nogomet

Šimić rekorder, Ćorluka i Da Silva nezamjenjivi, Muslimović u povijest

Bernard Jurišić • četvrtak, 23.08.2007.

Zlatan Muslimović tek je drugi nogometaš koji je u 158 nastupa uspio hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji zabiti "hat-trick". Dario Šimić gazi prema "stotki", a samo su dvojica reprezentativaca odigrala svih 10 utakmica u Bilićevom mandatu...

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Svaka utakmica hrvatske nogometne reprezentacije piše svoju priču i nudi svoje zanimljivosti. Tako i prvo hrvatsko gostovanje u Bosni i Hercegovini.

Bosansno-hercegovački reprezentativac Zlatan Muslimović tek je drugi nogometaš koji je Hrvatskoj ukrcao "hat-trick". U 158 utakmica to je uspjelo još samo Slovencu Primožu Glihi, prije nešto više od 10 godina, u kvalifikacijskoj utakmici za SP 1998. u Francuskoj (3:3).

Dario Šimić u Sarajevu je ubilježio svoj 90. nastup u najljepšem svjetskom dresu i sigurno gazi prema "stotki", koju još nije dosegnuo ni jedan hrvatski reprezentativac. Jubilej je na Koševu imao i kapetan Niko Kovač, koji se 70. nastupom popeo na treće mjesto vječne liste, iza Šimića i Roberta Jarnija (81).

Slika 3 od 3.
Foto: Sandro Donda

Fenomen ove reprezentacije svakako je Darijo Srna. Rijetkost je da desni bočni igrač postiže toliko pogodaka, a Darijo je s dva pogotka u Sarajevu stigao na samo jedan pogodak od drugoplasiranog svih vremena, napadača Gorana Vlaovića. Srna je dosad čak 14 puta tresao protivničke mreže, za što mu je trebalo "samo" 46 nastupa. Za igrača na njegovoj poziciji - i više nego impresivno.

Vrhu vječne ljestvice strijelaca primaknuo se i Niko Kovač, kojemu pogoci također nisu primarni opis radnog mjesta. "Poglavica" je dosegnuo peto mjesto s 11 ukrcanih lopti u protivničke mreže.

Ipak, za očekivati je da će ih obojicu uskoro "prešišati" sjajni Eduardo da Silva. "Dudu" ima fantastičan prosjek od 0,6 pogodaka po utakmici - 9 pogodaka u 15 nastupa. Opasno se približio onom najvećem, Davoru Šukeru, koji će ipak s 45 pogodaka u 69 nastupa za reprezentaciju (0,65 po utakmici) još duže vrijeme biti nedodirljiv.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

"Crticu" zaslužuje i već sad veliki izbornik Slaven Bilić. U nešto više od godinu dana svog mandata, Bilić je pobijedio sve protivnike koji su mu stali nasuprot, izuzev Rusa, s kojima je dvaput igrao bez pogodaka. Italija, Andora, Engleska, Izrael, Norveška, Makedonija, Estonija, BiH. Bez obzira gdje se igralo, kod kuće ili u gostima, Hrvatska je postala goropadnik kojemu nitko ne želi "na noge".

Samo su dvojica nogometaša odigrala svih 10 utakmica za vrijeme "Bilićeve ere": Vedran Ćorluka i Eduardo da Silva. "Dudu" je devet puta započeo u startnih 11, a samo jednom ušao kao zamjena na poluvremenu.

Ćorlukin niz još je impresivniji. On je samo u debiju protiv Italije ušao od 46. minute, a u svim ostalim utakmicama od tada do jučer odigrao je svih 90 minuta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!