Košarka

"Gazda" se vraća

Bojan Poturica • subota, 25.08.2007.

Najbolji europski razigravač posljednjih nekoliko godina svakako je Litavac Šarunas Jasikevičius. Nakon fenomenalnih sezona u Barceloni i izraelskom Maccabiju s kojima je osvajao naslove europskog prvaka, Jasikevičius se okušao i u NBA ligi gdje se ne snalazi najbolje...

Kad pomislite na litavsku košarku u posljednjih nekoliko sezona, prvo vam na um padne ime Šarunasa Jasikevičiusa. 193 centimetara visoki igrač je u moru kvalitetnih litavskih košarkaša definitivno prvo ime u posljednjih nekoliko godina. Nakon osvojenog naslova prvaka Europe s Maccabijem 2005. godine, Šaras se zaputio u NBA ligu gdje je potpisao s Indiana Pacersima koji su ga prošle sezone mijenjali u Golden State Warriorse. Jasikevičius se nije snašao u NBA ligi te se spominje mogućnost njegova povratka u Europu, iako ima još godinu dana na ugovoru te bi za to vrijeme trebao inkasirati četiri milijuna dolara.

Šarunas Jasikevičius

Mjesto rođenja: Kaunas, Litva

Vezane vijesti

Datum rođenja: 05.05.1976.

Visina: 193 centimetra

Pozicija: Razigravač

Klubovi: Lietuvos Rytas, Union Olimpija, Barcelona, Maccabi Tel-Aviv, Indiana Pacers, Golden State Warriors

Iako su grčki novinari već napisali kako je Jasikevičius potpisao s Olympiakosom trogodišnji ugovor u vrijednosti deset milijuna dolara, Šarunas je na svojoj službenoj Internet stranici to demantirao te je rekao kako mu je cilj ostati u NBA ligi još jednu godinu. S obzirom da se nije najbolje snašao pod "run and gun" sustavom Dona Nelsona, Jasikevičius ne bi imao ništa protiv promjene sredine. Navodno se već desetak klubova informiralo o njegovim uslugama, ali Warriorsi zasada ne uzvraćaju pozive. Litavac je izjavio kako bi volio zaigrati za Boston Celticse uz Garnetta, Piercea i Allena, a ako se zna da Celticsima nedostaje razigravač, za vjerovati je da će GM Danny Ainge pokušati dovesti Šarunasa u Boston.

Jasikevičius je srednju školu pohađao u SAD-u, točnije u državi Pennsylvania. Nakon toga je studirao na Marylandu, ali nije odigrao spektakularno te ga nitko nije izabrao na draftu 1998. godine. Tada se vratio u Litvu gdje je jednu sezonu odigrao za Lietuvos Rytas, a potom je godinu dana proveo u Union Olimpiji.

2000. godine Litavac je prezentirao svoje mogućnosti. S Litvom je na Olimpijskim igrama u Sydneyu umalo pobijedio SAD, ali je njegova trica za pobjedu preko Jasona Kidda bila "prekratka". Litavci su osvojili broncu, a Jasikevičius je prešao u Barcelonu gdje je igrao tri godine te je postao jedan od najboljih europskih igrača. 2003. godine je osvojio naslov prvaka Europe. Iste je godine Litvu vodio do naslova prvaka Europe gdje je proglašen najkorisnijim igračem.

Potom je uslijedio prelazak u Maccabi iz Tel Aviva. Litavac je sa sobom donio i sreću te je Maccabi 2004. i 2005. osvojio Euroligu. 2004. godine na OI u Ateni Jasikevičius je zabio 28 koševa u pobjedi protiv SAD-a u grupnoj fazi, ali su im Amerikanci "vratili dug" u susretu za treće mjesto.

2005. godine mu se ispunila velika želja, odlazak u NBA ligu. Šarunas je potpisao trogodišnji ugovor s Indiana Pacersima u vrijednosti 12 milijuna dolara.

Nakon kratkog izbivanja s reprezentativne scene, Jasikevičius se na Europskom prvenstvu u Španjolskoj vraća u momčad Litve koju će pokušati voditi do medalje. U mnoštvu dobrih košarkaša, Šaras, kad je u formi, je prvo ime Litve i pravi vođa na i izvan parketa...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!