Košarka

Hrvatska stotka unatoč oscilacijama

Bruno Blumenschein • petak, 24.08.2007.

Drugi pripremni susret u turskom Izmiru donio je i drugu pobjedu Hrvatske. Protiv Latvije, prvog suparnika na skorašnjem Europskom prvenstvu, izabranici Jasmina Repeše, slavili su sa 102:80, iako su tijekom većeg dijela susreta odigrali puno lošiju obranu od očekivane...

Hrvatski košarkaški reprezentativci su u pripremnom susretu s Latvijom došli do uvjerljive pobjede od 102:80, koja ne znači ništa, ukoliko se sličan scenarij ne ponovi i u prvom nastupu na Eurobasketu. Dvoboj su s tribina odgledali Jure Lalić, Lukša Andrić i Marino Baždarić, dok u igru nije ulazio Marko Tomas.

U susretu bez previše obrambene kvalitete, uz puno (previše) dosuđenih prekršaja, Hrvatska je pokazala kako Latvija nema kvalitetan odgovor na brzu tranzicijsku igru, kao i na brzi protok lopte u hrvatskom napadu. Hrvatska ponovno nije prezentirala zonsku obranu, dok je zonski presing, kao i presing na organizatora igre, Repeša naredio tek u nekoliko navrata.

Tijekom većeg dijela susreta Hrvatsku je predvodio, pod koševima dominantni, Mario Kasun, dok je još jednom dobru šutersku večer (trica 9/18) imala cijela vanjska linija. Izgubili smo skakački dvoboj (22-26), ali smo uspjeli prisiliti Latvijce na 20 izgubljenih lopti, dok smo mi imali samo njih devet. Definitivno je zabrinjavajuće loše branjenje latvijske igre "2 na 2" jer visoki igrači presporo izlaze na vanjski šut protivnika. Međutim, imaginarnost Planinića i Ukića je još jednom bila jača od nedostataka u obrani, dok su dobru partiju pružili Marin Rozić i Marko Popović.

Već se po početnoj petorci moglo naslutiti kako Repeša ne namjerava pokazati sve "adute". Međutim, obmana latvijskog stručnog stožera postavljanjem Marina Rozića i Damira Markote nije u potpunosti uspjela jer je upravo taj dvojac pokazao najviše tijekom prve četvrtine. Rozić je u dva navrata prvi bio u kontri, dok je i realizirao otvorenu priliku za tricu. Markota je također pogodio dalekometni šut i u dva navrata bio točan ispod koša, što je Hrvatskoj bilo dovoljno za 13:7 u četvrtoj minuti.

Nakon toga na scenu stupa drugi dvojac, Zoran Planinić i Mario Kasun, a već u šestoj minuti prezentiraju pravu NBA akciju. Planinić odličnom asistencijom pronalazi Kasuna, koji ne "oprašta" obruču već zakucava za 19:11. U sedmoj minuti izlazi Markota, koji je zakasnio u par navrata u obrani, a Planinića mijenja Roko Leni Ukić, što nije značilo i pad u hrvatskom napadu.

Dapače, Ukić je dodatno ubrzao tranziciju prema naprijed i pokazao kako Latvija nema "konja za utrku" u tom segmentu igre. Brojne kontre su rezultirale i još brojnijim prekršajima protivnika, a najznačajniji je drugi prekršaj Andrisa Biedrinsa u osmoj minuti. Ukić je asistenciju za tricu Rozića nadogradio atraktivnim rollingom nakon čega pogađa slobodna bacanja za "okruglih" plus deset (28:18), odnosno 31:22 na kraju prve četvrtine.

Druga dionica donosi pad u igri, odnosno obrambenoj agresivnosti i koncentraciji. Rezultat toga su i dvije trice Latvije u samo 56 sekundi, što je Repeši bilo dovoljno za zvanje minute odmora, a sve zbog lošeg preuzimanja u obrani prilikom latvijskih pick'n'rollova. Nešto agresivnija obrana donosi samo privremeno usporavanje latvijskog napada, kojeg su tada predvodili Heimanis i Skele, a što im je donijelo i dolazak na samo pola koša zaostatka, odnosno 38:37 u 16. minuti

Iskusni Nikša Prkačin u idućem napadu uspijeva iznuditi treći prekršaj Biedrinsa, a Mario Stojić ubacuje tricu za 44:37. Nakon Prkačinove asistencije preko cijelog terena za lagano polaganje Planinića (46:37) već se lakše disalo, a maksimalnih plus 12 postavlja Davor Kus tricom iz kuta (49:37). Brojna slobodna bacanja su uništila ritam igre u posljednje dvije minute te se na odmor otišlo sa 53:46, uz loš obrambeni i nešto bolji napadački dojam.

Još jednom Hrvatska počinje treću četvrtinu u dobrom ritmu. Odličnu akciju odigravaju Planinić i Popović, a tri brza dodavanja su ostavila Planinića samog na trici što razigravač Tau Ceramice ne propušta iskoristiti. Još jednu tricu je dodao Popović, a nakon vrlo brze akcije Kasun polaže uz latvijski prekršaj. Latvija je uspjela poentirati tek preko Biedrinsa, a slobodna bacanja Kasuna donose Hrvatskoj velikih 68:50 u 25. minuti.

Opuštanje u našim redovima Latvija koristi preko Valtersa, koji ubacuje tricu iz teške pozicije te Skele, koji prolazi kroz hrvatsku obranu kao šilo za 71:59. Uspjeli su košarkaši s Baltika doći i na minus deset, ali njihovu seriju prekidaju Popović i Kasun odličnim pick'n'rollom, kojeg Kasun završava zakucavanjem za 73:61. Završne minute treće četvrtine protekle su u šuterskim okršajima Valtersa i Popovića, koji je najzaslužniji za održanje hrvatske prednosti od desetak koševa.

Pobjeda je osigurana u posljednjoj dionici zahvaljujući dominaciji Kasuna i Banića pod koševima, odnosno racionalnoj igri bekova. Prednost od 91:76 postavio je Kus lijepim prodorom u 36. minuti, a za konačnih 102:80 pobrinuli su se Ukić i Kus. Kasun je izašao iz igre nakon neugodnog udarca u prsa, a dobre završne minute je odradio Stanko Barać.

Do sigurne pobjede Hrvatsku je predvodio Mario Kasun sa 19 poena, a pratio ga je Marko Popović sa 13 postignutih poena. Dvanaest koševa je ubacio Zoran Planinić, a 11 Damir Markota. Peti dvoznamenkasti strijelac u našoj reprezentaciji je bio Marin Rozić sa 10 poena. Kod Latvije, po 15 poena su postigli Valters i Skela, dok je ponajbolji igrač momčadi, Andris Biedrins ubacio devet poena, uz šest skokova.

U polufinalu Efes Pilsen World Cupa, koje je na rasporedu u subotu, Hrvatska će igrati protiv Poljske, dok u drugom susretu Turska dočekuje Srbiju. Kako raspored određuje Turski košarkaški savez, najvjerojatnije će Hrvatska igrati u 15:30, dok će drugi termin (18 sati) biti rezerviran za domaćina.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!