Košarka

Skupina košarkaša traži uspjeh

Bruno Blumenschein • subota, 25.08.2007.

Velika ulaganja potkraj prošlog tisućljeća podigla su košarku u Turskoj na razinu koja zahtjeva uspjehe reprezentativne vrste. Kako bi to postigli doveden je Bogdan Tanjević, izbornik koji će i u Španjolsku voditi skupinu od 12 igrača, ali skupinu koja se teško mogu nazvati ekipom...

Nastupi na Eurobasketu

Eurobasket 1949. - 4. mjesto
Eurobasket 1951. - 6. mjesto
Eurobasket 1955. - 11. mjesto
Eurobasket 1957. - 9. mjesto
Eurobasket 1959. - 12. mjesto
Eurobasket 1961. - 10. mjesto
Eurobasket 1963. - 15. mjesto
Eurobasket 1971. - 12. mjesto
Eurobasket 1973. - 8. mjesto
Eurobasket 1975. – 9. mjesto
Eurobasket 1981. - 11. mjesto
Eurobasket 1993. - 11. mjesto
Eurobasket 1995. - 13. mjesto
Eurobasket 1997. - 8. mjesto
Eurobasket 1999. - 8. mjesto
Eurobasket 2001. - 2. mjesto
Eurobasket 2003. - 12. mjesto
Eurobasket 2005. - 9. mjesto

Nemojte im vrijeđati nacionalnu zastavu, nemojte se nadati dobrodošlici na košarkaškom parketu i nemojte im dopustiti da se vrate s minus 19 u četvrtfinalu Europskog prvenstva. To bi bio najkraći opis Turske kao košarkaške zemlje iz koje dva kluba standardno igraju najjače europsko natjecanje, a najbolji rezultat izabrane vrste je srebro. Na domaćem parketu naravno, častila ih je hrvatska izabrana vrsta 2001. godine.

Kada je rezultat pozitivan kemija unutar momčadi se stvori tijekom jedne četvrtine. Međutim, kada kola krinu nizbrdo, ne da nitko unutar momčadi ne koči, već svi imaju nešto za reći svakome. Zato je Turska na glasu kao "skupina od 12 dobrih košarkaša", koja zbog toga neće postići veliki rezultat, osim kada se veliko natjecanje ne održava u njihovom "dvorištu". To je glavni razlog zašto je nadolazeći Eurobasket u Španjolskoj samo usputna postaja do 2010. godine kada se Svjetsko prvenstvo održava u državi na dva kontinenta.

Davna povijest turskih nastupa na europskim prvenstvima otkriva kako su u društvu najboljih bili prisutni sve do sredine '70-ih godina dvadesetog stoljeća. Nakon toga slijede crne godine za tursku reprezentativnu košarku, jer su se u 18 godina na Europskom prvenstvu pojavili tek 1981. godine. Zaokret slijedi u '90-im godinama kada u tursku košarku ulazi sve veći novac i zanimanje sponzora, a rezultat je konstantno pojavljivanje na Eurobasketima od 1993. godine do današnjih dana. Ako se izuzme srebro 2001. godine, nikad nisu bili bolji od osmog mjesta i to već dovoljno govori kako stoje stvari unutar reprezentacije.

Izbornik Bogdan Tanjević ponajprije mora biti dobar diplomat, a tek zatim kvalitetan košarkaški stručnjak. Brojnost individualnih ega bi tražio nekoliko lopti u napadačkom dijelu igre, a tek rijetki vole igrati obranu. Važnije je biti kvalitetan vanjski šuter, što se odnosi, kako na bekove, tako i na centre. Individualnih kvaliteta, bar što se košarke tiče, nikad im nije nedostajalo. Vodeći igrači reprezentacije igraju redovno u najboljim europskim ili NBA klubovima, ali dosad nisu uspjeli posložiti hijerarhiju u momčadi, koja bi odredila, kako vodeće strijelce, tako i "vodonoše".

Za razliku od prošlih prvenstava, u Španjolskoj će Turska biti bez nekoliko poznatih imena. Najzvučniji izostanak je onaj Mirsada Turkcana, skočnog krilnog centra, dok je puno važnije kako u momčadi nema razigravača Real Madrida Kerema Tuncerija. Još je zanimljivije kako se Tuncerija odrekao samo izbornik Tanjević, koji je tako ostao na dva, ne pretjerano pouzdana, organizatora igre. Minutažu dijele Ender Arslan, razigravač Efes Pilsena, te Engin Atsur, 23-godišnji igrač talijanskog Benettona.

Slika 1 od 1.
Foto: MINA

Sve pripremne utakmice su pokazale kako bi pozicija playmakera mogla biti kobna za bilo kakve turske ambicije. Pogotovo ako se zna da je ostatak momčadi razigravač prvenstveno sebi, a zatim suigračima. Najveći dio tereta će pasti na leđa Mehmeta Okura, NBA centra, koji u europskoj košarci pokazuje znatno manje nego u dresu Utah Jazza, što je posljedica manjeg reketa i kvalitetnijih obrana, zbog čega ne može toliko do izražaja doći njegov kvalitetan vanjski šut. Drugi NBA igrač, iskusni Hedo Turkoglu, dosad je tek u tragovima pokazivao kvalitete iz Orlando Magica, ali u svakom trenutku može biti vrlo opasan, ukoliko uđe u kvalitetnu šutersku seriju.

Šuterska serije je pak zaštitni znak 33-godišnjeg Ibrahima Kutluaya, koji uz Serkana Erdogana čini opasan, ali i dvosjekli mač, kako za protivnika, tako i za svog izbornika. Važne karike u momčadi su i centri, koji najmanje iskaču po veličini ega, a često najviše donose za momčad. Riječ je o Keremu Gonlumu, Kayi Pekeru i Ermala Kurtoglua. Slijedeća važna linija u turskoj reprezentaciji je linija mladosti, koju predvode već afirmirani Ersan Ilyasova i Cenk Akyol, a koji bi mogli biti problem za svaku protivničku obranu, ukoliko osjete da su podcijenjeni.

Pripreme za Španjolsku za Tursku su počele napornim kondicijskim pripremama te su s teškim nogama otišli u Italiju, gdje su redom upisivali dvoznamenkaste poraze od Italije (minus 18) i Australije (minus 15), a tek su Srbiju uspjeli dovesti do dramatične završnice u kojoj gube s pola koša. Za posljednji nastup su odabrali igranje pred domaćom publikom, ali želja o punjenju samopouzdanjem će teško biti ispunjena, jer su u svim dosadašnjim nastupima pokazali nezavidnu igru i razinu forme.

Premalo momčadske igre, uz spori protok lopte u napadu, dovoljno je da se Tursku smjesti u treći red favorita na Eurobasketu. Međutim, "šutersko ludilo" u možebitnom četvrtfinalu odvodi ih u polufinale i tada im nitko više ne može prigovoriti za soliranja u napadu, koja završavaju nerezonskim šutem ili prekršajem u napadu. Tursku uvijek treba cijeniti, ali nikad podcijeniti, kao niti precijeniti. Na Mallorci će prolaz iz skupine C u drugi krug tražiti protiv Litve, Njemačke i Češke. Ključan dvoboj će biti onaj protiv Češke, a u slučaju prolaska u četvrtfinale, mogući su protivnik Hrvatske. Rijetki bi imali što protiv...

Kandidati za Španjolsku

Omer Asik, centar, 212 cm, 1986., Alpella
Cenk Akyol, bek, 201 cm, 1987., Efes Pilsen
Ermal Kurtoglu, centar, 207 cm, 1980., Efes Pilsen
Kerem Gonlum, krilni centar, 208 cm, 1977., Efes Pilsen
Hakan Demirel, bek, 190 cm, 1986., Fenerbahce Ulker
Ibrahim Kutluay, bek, 198 cm, 1974., Fenerbahce Ulker
Ogus Savas, centar, 210 cm, 1987., Fenerbahce Ulker
Omer Onan, bek, 197 cm, 1978., Fenerbahce Ulker
Semih Erden, centar, 212 cm, 1986., Fenerbahce Ulker
Fatih Solak, centar, 213 cm, 1980., Galatasaray
Ersan Ilyasova, krilo, 208 cm, 1987., Barcelona
Engin Atsur, bek, 190 cm, 1984., Benetton Treviso
Hidayet Turkoglu, krilo, 208 cm, 1979., Orlando Magic
Ender Arslan, bek, 190 cm, 1983., Efes Pilsen
Kaya Peker, krilni centar, 207 cm, 1980., Tau Ceramica
Serkan Erdogan, bek, 192 cm, 1978., Efes Pilsen
Tutku Acik, bek, 194 cm, 1980., Turk Telekom
Mehmet Okur, centar, 212 cm, 1979., Utah Jazz

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!