Košarka

Šveđani umalo šokirali Makedonce

Branko Barić • nedjelja, 26.08.2007.

Završena je i pretposljednja faza kvalifikacija za Eurobasket 2007. Bosna i Hercegovina i Izrael imali su komotnu situaciju i prije posljednjih utakmica, te im je zadatak bio samo da rutinski odrade taj posao, dok su se Makedonci za svoj proboj dalje morali pošteno oznojiti...

Bosna i Hercegovina je izgubila susret u Cazinu od Mađarske rezultatom 74:70, ali zahvaljujući boljoj koš-razlici u odnosu na Mađare i Bugare zauzeli su prvo mjesto u skupini A. Dojučerašnji igrač Cibone Martom Bader predvodio je goste s 14 pogodaka, a Edin Bavčić je na drugoj strani postigao 13.

Makedonija je muku mučila sa Šveđanima, da bi na koncu slavili 78:73 i tim rezultatom izborili prvo mjesto u svojoj skupini. Šveđani su vodili većim dijelom susreta, čak je u prvom poluvremenu njihova prednost narasla do 13 poena razlike, i nikom više u makedonskom taboru nije bilo svejedno. Ipak gosti se u trećoj četvrtini bude i izjednačuju rezultat, da bi tri i pol minute prije kraja susreta došli do naizgled nedostižnih 10 razlike. Samo naizgled, jer Skandinavci su pola minute prije kraja na samo minus tri, ali mirna ruka sa crte slobodnih bacanja najboljeg igrača utakmice Vlade Ilievskog postavlja stvari na svoje mjesto. Ilievski je postigao 23 koša, a slijedio ga je Vrbica Stefanov s 14. Na drugoj strani najefikasniji bio je Mikael Lindqvist s 21 pogotkom.

Belgija je lovila pobjedu od 19 razlike protiv Izraela, ali nije ju ulovila. Izrael unatoč porazu 83:74 osvaja prvo mjesto u skupini i odlazi u Španjolsku na završni kvalifikacijski turnir. Veći dio dvoboja proveden je u egalu, da bi domaćini tek pred kraj uspjeli napraviti nekakvu razliku, ali još uvijek nedovoljnu za nastavak borbe za Eurobasket. Najefikasniji igrač utakmice bio je Roel Moors s 18 pogodaka.

U drugoj utakmici skupine C Danska je ubilježila i prvu pobjedu u ovom dijelu kvalifikacija, svladavši Ukrajinu 90:85.

Završni kvalifikacijski turnir igra se u Menorci od 29. do 31. po sistemu «svatko sa svakim». Prvoplasirana momčad s tog turnira izborit će nastup na Eurobasketu koji počinje 3. rujna.

Kvalifikacije za Eurobasket, rezultati:

Skupina A: BIH – Mađarska 70:74

Poredak: BIH 2-2, Mađarska 2-2, Bugarska 2-2

Skupina B: Švedska – Makedonija 73:78

Poredak: Makedonija 3-1, Estonija 3-1, Švedska 0-4

Skupina C: Belgija – Izrael 83:74, Danska – Ukrajina 90:85

Poredak: Izrael 5-1, Belgija 5-1, Ukrajina 1-5, Danska 1-5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!