Tenis

Hrvati skromno u New York

Kristian Hohnjec • nedjelja, 26.08.2007.

Posljednji Grand Slam turnir sezone je pred vratima, sezone koja je donijela lagani pad zanimanja i euforije koja je pratila hrvatski tenis nakon fantastičnog osvajanja Davis Cupa i odličnih igara Ivana Ljubičića i Marija Ančića. Kao i lani imat ćemo četiri predstavnika u glavnom dijelu ždrijeba...

New York, New York. Nikad nije bio previše sretan za naše tenisače. Pogled u bližu povijest nudi "samo" jedno polufinale Gorana Ivaniševića, Iva Majoli najdalje je stigla do četvrtog kola. Još sedamdesetih godina prošlog stoljeća Nikola Pilić igrao je četvrtfinale. Prošle godine također smo imali četiri predstavnika, a jedinu skromnu hrvatsku pobjedu ostvarila je Jelena Kostanić. Ove smo jači za Marija Ančića, a slabiji za Karolinu Šprem, koja u Flushing Meadowsu nikad nije prošla prvo kolo. Ravnajući se prema formi naših tenisača i tenisačice moramo biti skromni...

Ančić bez sreće, Ljubi dobre kuglice

Ivan Ljubičić kao 12. nositelj, teoretski, bi trebao biti naš najjači adut, međutim njegove igre u posljednja dva mjeseca sugeriraju drukčije. Iako US Open, beton po stilu igre od svih Grand Slamova najviše odgovara našem tenisaču, dosad je u New Yorku upisao tek šest pobjeda u osam nastupa. Prošle godine u prvom kolu ga je iznenađujuće porazio Feliciano Lopez, tako da Ljubo ne brani ništa, pa s te strane može biti rasterećen.

Naš igrač se je često znao žaliti na ždrijeb, ovog puta se ne može potužiti. Kristof Vliegen nije loš za prvo kolo, iako je Ivan u posljednje vrijeme gubio i od značajno slabijih igrača (Odesnik). S obzirom na formu arogantno je gledati daleko unaprijed, iako su Andrej Pavel i Juan Ignacio Chela, jedini nositelj koji mu se može naći na putu do osmine finala, preskočive prepreke. Prognoza: 4. kolo.

Mario Ančić u Flushing Meadows dolazi s veoma skromnom bilancom za bivšeg (budućeg) Top 10 igrača. Jedna pobjeda (Lee) i tri ispadanja u prvom kolu. Nesretni pad s Jet-skija odvojio ga je od US Opena prošle sezone, a i ove nije potpuno spreman za njujorški Grand Slam turnir. S polovičnim učinkom odigrao je četiri meča od povratka na terene, pobjeda protiv 9. igrača svijeta Tommya Haasa lijepo zvuči, ali i Nijemac je rekovalescent.

Mario se još uvijek traži, borbenost i pristup su na uobičajenoj razini, ali još uvijek nije "ušao" u udarac. "Kinder jaja" bila su nemilosrdna prema Splićaninu, dodijeljen mu je treći nositelj Novak Đoković. Srbina je doduše svladao prošle sezone u Wimbledonu, ali i izgubio 2005. upravo u New Yorku. Dvije godine poslije Đoković je mnogo zreliji igrač, jedan od najboljih na touru i u ovaj će susret ući kao veliki favorit. Prognoza: 1. kolo.

Karlović u formi, Jelena ne

Od naših predstavnika Ivo Karlović se može podičiti najboljom formom. Ove sezone osvojio je prva dva naslova (Nottingham i Houston), te logično uživa u rankingu karijere. Po prvi puta ima status nositelja (32.), no unatoč tome ždrijeb nije povoljan. S francuskim veteranom Arnaudom Clementom ima polovičan score u četiri međusobna susreta. Ove godine igrali su dvaput, u Queensu je Ivo izgubio, u Nottinghamu dobio. Kao i preostala dva naša predstavnika, Ivo također nastupom na US Openu može samo osvojiti bodove, budući da ga je lani u prvom kolu porazio Robin Soderling. Treće kolo donosi potencijalni dvoboj s Andyjem Roddickom. Prognoza: 3. kolo.

Posljednja WTA tour pobjeda Jelene Kostanić Tošić dogodila se još u svibnju (Švedova, Istanbul), pa bi bilo iluzorno očekivati mnogo. Otkad je postala "Tošić", tenis je pao u drugi plan. A ima naznaka i o ranom prekidu karijere, iako joj je tek 26 godina. Protivnica u prvom kolu nije nepremostiva, Elena Vesnina spada u "drugi" ruski razred. Ukoliko uspije proći prvu prepreku, u drugom je čeka Slovakinja Daniela Hantuhova. Prognoza: 1. kolo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!