Tenis

Federer i Henin kao mete ostalima

Branko Barić • nedjelja, 26.08.2007.

Kao i svake godine u ovo doba kad završavaju nam ljetne radosti, kad se vraćamo s mora na posao, ili kad počinjemo spremati ispite za rujanske rokove na fakultetu, svi reflektori teniskog svijeta upereni su na terene Flushing Meadowsa. Došao je red i na posljednji Grand Slam turnir sezone, pa ne bi bilo loše da malo vidimo tko s kakvim ambicijama kreće u turnir, tko su glavni favoriti, a tko lovci iz drugog plana..

Nole, Rafa i Amerikanci u lovu na Fedexa

Svaka teniska priča u današnje vrijeme mora početi s imenom Rogera Federera, pa tako niti ova nije iznimka. Švicarac je u prilici da postane prvi igrač od Billa Tildena u dvadesetim godinama prošlog stoljeća koji je osvojio četiri US Opena u nizu. Uvjerljivo je najveći favorit i ove godine, iako smo se tijekom sezone uvjerili da i on može imati loš dan, pa čak i da se i njemu ponekad zna desiti poraz.

Tko bi ga mogao pobijediti? Naravno, prije svih tu je Rafael Nadal, Federerova vječita sjenka, i čovjek s kojim bi mogao odigrati treće Grand Slam finale u nizu. Iako ovo nije zemlja, nije ni trava, pa Rafa defintivno ima pravo na nadu. Doduše, na terenima Flushing Meadowsa ima skor 8-4, što je njegov najgori skor od svih Grand Slam turnira, ali za vjerovati je da će se i to ubrzo popraviti.

Novak Đoković je došao u fazu kad bi konstatacija da se radi o «favoritu iz sjene» bila konačna uvreda njegovom talentu i mogućnostima. Da više nije u sjeni niti ova dva «vanzemaljca» dokazao je nedavno u Montrealu kad je skinuo skalp obojici, a sad još čeka svoj veliki trenutak na jednom od četiri najveća turnira. Na tri prethodna ove sezone gubio je samo od Federera i Nadala, a Montreal je nagovijestio da je došlo vrijeme da se i to promijeni. Ždrijeb ga nije mazio, pa mu je u prvom kolu dodijelio našeg Marija Ančića, i bez obzira što se Mario tek vraća, već ga u startu čeka jako težak posao.

Mnogi bi ustvrdili da se točno tu i zatvara krug potencijalnih osvajača četvrtog Grand Slama sezone, ali ipak treba baciti pogled i na one koji napadaju iz «drugog plana». Posebnu pozornost treba obratiti na domaće uzdanice Jamesa Blakea i Mardyja Fisha koji su čini se baš tempirali formu za ovaj turnir. Njih dvojica igrali su finale prošlog tjedna u New Havenu, a slavio je Blake 7:5 6:4. Naravno da nismo zaboravili niti na prvog Amerikanca Andyja Rodicka, koji će na domaćem terenu biti posebno inspiriran i opasan.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Proboj nekog od ostalih do samog vrha bio bi ogromno iznenađenje, ali ima dosta onih koji su sposobni to napraviti. U gornjem dijelu ždrijeba treba pomno motriti devetog nositelja Čeha Tomasa Berdycha od kojeg svi nestrpljivo čekaju pravu eksploziju na Grand Slamu. Iako se dosta muči s formom, Nikolaj Davidenko je preiskusan lisac i predobar igrač da bi ga se tek tako otpisalo. Sa zanimanjem ćemo pratiti nastupe Tommyja Haasa koji standardno dobro igra u New Yorku i u pravilu uvijek ode do drugog tjedna. Marcos Baghdatis dugo nije napravio neki spektakularan rezultat, ali svi dobro znamo koliko se on «pali» na najveće turnire. Za sentimentalnog favorita mnogih teniskih ljubitelja i čovjeka koji tenis igra isključivo srcem, navijači i atmosfera koju nudi US Open mogli bi biti dodatni stimulans za još jedan veliki nastup.

U donjem dijelu ždrijeba potencijalne prijetnje favoritima mogu biti Fernando Gonzalez, Dmitrij Tursunov i neuništivi borac Lleyton Hewitt. Nikom nije jasno koliko u ovom trenutku može nepredvidljivi dvojac David Nalbandian - Marat Safin. Provjerit ćemo uskoro...

Može li Maša obraniti?

Zanimljivo da, čini se, polako postaje teže pogoditi pobjednika u ženskom turniru nego u muškom. Zadnjih pet Grand Slam turnira osvojilo je pet različitih tenisačica. Samo jedna od njih - Amelie Mauresmo - neće zbog ozljede biti u mogućnosti loviti ovaj prestižni pehar naredna dva tjedna.

Justin Henin je prvi favorit turnira. Finalistkinju od prošle godine sigurno iznenađujući poraz u polufinalu Wimbledona od Marion Bartoli nije uzdrmao u tolikoj mjeri da bi se to osjetilo i u New Yorku. Braniteljica naslova Marija Šarapova prva je na listi onih koji mogu ugroziti Belgijku, ali daleko od toga da je jedina. Sestre Williams ne bave se previše tenisom tijekom sezone osim kad na red dođu «četiri velika», ali kad se pojave uvijek su maksimalno opasne. Najbolje je to pokazala starija sestra Venus nedavno osvojivši svoj četvrti naslov u All England Clubu.

Srpkinje su uvijek tu i uvijek su spremne otići daleko. Jelena Janković igra konstantno u odličnoj formi i mnogi je smatraju najvećom prijetnjom prvoj igračici svijeta. Ana Ivanović nije uopće daleko od svoje sunarodnjakinje, pa će biti zanimljivo pratiti njihove nastupe u narednih 14 dana.

Nije Šarapova jedina Ruskinja koja ima svoje ambicije na ovom turniru. Svetlana Kuznjecova upravo je osvojila New Haven i time istaknula kandidaturu za velike stvari i na US Openu. Čakvetadze, Petrova i Dementijeva možda nemaju konstantu kao gore navedene cure, ali ako uspiju spojiti dva dobra tjedna, sve je moguće. U tu kategoriju spada i mlada Čehinja Nicole Vaidišova.

Predstoje nam uzbudljiva dva tjedna!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!