Nogomet

Od dojma se ne živi

Tomislav Globan • nedjelja, 26.08.2007.

U vikendu uoči teških europskih ispita naših klubova (nekima i posljednjih ove sezone) hrvatski europski trolist nije bio uspješan kao prije dva tjedna. Ovoga je puta zakazao Slaven Belupo koji na Kantridi nije imao izbora nego priznati poraz odličnoj Rijeci. Hajduk i Dinamo nisu odigrali utakmice za pamćenje, no kada su ispred vas utakmice poput onih sa Sampdorijom, odnosno Werderom, malo tko pita za dojam. Osijek koji je pobrao simpatije za dobru igru u svakoj utakmici do sada teško je stradao u Stanovima gdje će se ove sezone teško osvajati bodovi...

Rijeka - Slaven Belupo 1:0

Nogomet je ponovno glavna tema na Kvarneru. U utakmici dostojnoj titule derbija kola Rijeka je nastavila niz nepobjedivosti (ukupno osam utakmica računamo li i prošlu sezonu) te prigrabila natrag drugo mjesto koje je na sedam dana prepustila Slavenu Belupu. Dalićevi momci djeluju spremni za velike stvari ove sezone, a dovođenje Radomira Đalovića iz turskog Erciyesspora pokazao se najboljim potezom do sada. Crnogorcu je gol odluke protiv Koprivničana već četvrti ove sezone te najavljuje da bi Rijeka nakon Ahmada Sharbinija i Tome Ercega ponovno mogla imati velikog golgetera.

Slaven Belupo odigrao je hrabro, pokazao da je s razlogom trenutno treća momčad Hrvatske, no nedostatak mirnoće u završnici koštao ih je drugog poraza ove sezone. Bude li pristup utakmici u Istanbulu u četvrtak jednak ovome s Kantride, momčad Krunoslava Jurčića sasvim se sigurno protiv Galatasaraya na stadionu Ali Sami Yen neće osramotiti.

Hajduk - Zagreb 2:1

Gotovo da više nema izvještaja s Hajdukove utakmice u kojem se ne ističe nevjerojatna "sposobnost" Splićana u upropaštavanju stopostotnih prilika. Bolje nije bilo ni u subotu protiv Zagreba, no Pjesnici, kao ni nedavno Osječani, nisu znali kazniti promašaje Bijelih i odnijeti bod s Poljuda.

Hajduk je još uvijek jedna od tri neporažene momčadi lige s maksimalnim učinkom na domaćem terenu, no titule se ne osvajaju pobjeđivanjem isključivo kod kuće. Sljedeće prvenstveno gostovanje Splićana bit će naredne nedjelje u Koprivnici na terenu koji im, uz Maksimir, najmanje odgovara.

Trener za jednu utakmicu, Mario Ćutuk, u almanahe će otići kao trener sa stopostotnim učinkom na klupi Hajduka. "Vrući krumpir" od nedjelje u ruke preuzima Sergije Krešić kojemu je prvi zadatak da u četvrtak u Genovi Hajduk pruži više od igre koju je prikazao protiv Sampdorije na Poljudu, bez obzira hoće li to biti dovoljno za prolazak dalje ili ne.

Dinamo - Međimurje 3:1

Međimurje je u Maksimiru ostavilo dopadljiv dojam, no teško se oteti osjećaju da Dinamo ima snagu i kvalitetu da može zabiti protiv bilo koje momčadi HNL-a kada mu god to zatreba, čak i bez Modrića, Etta, Šokote i Balabana u sastavu. Postoji li bolja potvrda takve teze od 26 pobjeda za redom?

Što se Dinama tiče, utakmica s Međimurjem arhivirana je i zaboravljena u trenutku u kojem je Alojzije Šupraha odsvirao posljednji zvižduk dvoboja u Zagrebu. Maksimir živi Werder, to je jedino o čemu se razmišlja i baš sve je podređeno srijedi i pokušaju proboja u Ligu prvaka.

Dinamo je utakmicom s Čakovčanima završio, uvjetno rečeno, lakši dio ligaškog rasporeda. S iznimkom utakmice u Varaždinu, Modre u narednih pet kola čekaju utakmice protiv klubova koji su im prvi pratitelji na ljestvici i kao zapete puške čekaju na prvi kiks Branka Ivankovića kako bi uhvatili priključak u borbi za prvo mjesto.

Zadar - Osijek 5:1

Današnji Zadar neodoljivo podsjeća na prošlosezonski Šibenik, s time da Zebićeva ekipa nakon šest kola ima dva boda više od Pudarove u isto vrijeme lani. U subotu je u Stanovima teško stradao Osijek. Utakmica koja je u Osijeku označena kao utakmica povratka na pobjedničke staze nakon tri utakmice bez pobjede završila je katastrofalnim porazom koji je odjeknuo jače od bilo koje utakmice ovoga vikenda.

Momčad Ilije Lončarevića pobrala je simpatije nogometne javnosti za dojam koji je ostavila u početnih pet kola, no od dojma se ne živi. "Petarda" u Zadru treći je uzastopni poraz bijelo-plavih i pobjeda nad Interom sljedećeg tjedna imperativ je žele li Osječani održati korak s vodećom petorkom na vrhu.

Šibenik - Varteks 4:3

Šibenčani su napokon prekinuli neugodnu seriju od čak 10 utakmica bez pobjede. Prva prvenstvena pobjeda nakon 21. travnja ostvarena je u subotu protiv trenutno najlošije momčadi lige - Varteksa. Dražen Besek teško je mogao zamisliti gori povratak u najdraži mu klub. Momčad vodi tek dva kola, a već je primio 10 pogodaka i nastavio porazni niz Josipa Kuže. Varaždinci imaju najpropusniju obranu lige (18 primljenih golova, prosječno tri po susretu), a da stvar bude gora, u naredna ih tri kola očekuju - Rijeka, Hajduk i Dinamo. Znao je Kuže zašto odlazi već nakon četiri kola...

Inter - Cibalia 1:0

Puno "oranja i kopanja" bilo je potrebno Interu da napokon nekoga pobijedi. Veliki je miljenik sreće taj Milivoj Bračun. Kada se već činilo da će Cibalia prekinuti njegovu tradiciju pobjeđivanja u prvoj utakmici po preuzimanju neke momčadi, pojavio se Miroslav Šarić i u sudačkoj nadoknadi krasnim pogotkom donio prvu pobjedu bivšim Keramičarima. Bio je to treći pogodak ovog inače Dinamovog igrača na posudbi u Zaprešiću ove sezone, od ukupno četiri koliko je Inter postigao u šest kola.

Cibalia od prvog kola i pobjede nad Varteksom bilježi poraz za porazom, uz iznimku osvojenog boda protiv Hajduka. U vremenima kada je "sječa" trenerskih glava nakon dva poraza postala normalna, ne bismo se iznenadili ni da Srećko Lušić vrlo brzo postane - bivši.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!