Košarka

Zaigrao s 15 godina

Bojan Poturica • četvrtak, 30.08.2007.

Rusija je oduvijek bila izvor kvalitetnih košarkaša, a danas u svjetskoj velesili ističe jedno ime. Andrej Kiriljenko najtalentiraniji je ruski igrač koji je jedan od najboljih krila u NBA ligi...

Andrei Kiriljenko poseban je igrač. Koliko je talentiran dovoljno govori podatak da je prvu profesionalnu utakmicu u ruskoj prvoj ligi odigrao s nepunih 16 godina. 206 centimetara visoki Rus može igrati pozicije dva, tri i četiri. Ima vrlo dobar ulaz i brzi "prvi korak", ali šut mu nije najjača strana. No taj nedostatak Kiriljenko nadoknađuje svestranošću i igrom u obrani te jedan od najboljih obrambenih igrača na svijetu koji može čuvati sve pozicije, osim eventualno teških centara.

Andrej Kiriljenko

Mjesto rođenja: Izhevsk, Rusija

Datum rođenja: 18.2.1981.

Visina: 206 centimetara

Pozicija: Krilo

Klubovi: Spartak St. Petersburg, CSKA Moskva, Utah Jazz

Kiriljenko je dvije godine proveo u Spartaku iz St. Petersburga, a nakon toga je 1998. godine potpisao sa CSKA-om. Iste je sezone bio jedan od ključnih igrača Moskovljana u osvajanju naslova prvaka Rusije te je odmah uočen od strane NBA skauta. Utah Jazzeri su ga izabrali s 24. pickom te je Kiriljenko u tom trenutku bio najmlađi europski igrač izabran na draftu.

Jazzeri su ga ostavili još dvije godine u Rusiji, a on je nastavio prezentirati svoj talent u Europi. Osvojio je još jedan naslov prvaka s CSKA-om, te je u sezoni 2000./2001. postao treći igrač u povijesti Eurolige kojemu je "za rukom" pošlo ostvariti triple-double učinak. Protiv Lietuvos Rytasa upisao je 13 koševa, 11 skokova i deset ukradenih lopti.

Jazzerima se pridružio uoči sezone 2001./2002. Imao je priliku učiti od Karla Malonea i Johna Stocktona te legendarnog trenera Jerryja Sloana. Osvojio je sve svojim zalaganjem, upornošću i svestranošću. Uz Malonea i Stocktona je odigrao vrlo dobro prve dvije sezone, a potom se legendarni razigravač povukao, a "Poštar" zaputio u Lakerse. Kiriljenko je "preko noći" postao vođa momčadi te ga je vlasnik Utaha nagradio maksimalnim ugovorom.

U sezoni 2003./2004., prvoj "samostalnoj", Kiriljenko je kao lider Jazzera imao prosjek od 16.5 koševa, 8.1 skoka i 2.8 blokada, a potom je u sljedeće dvije sezone imao 3.3 blokade u prosjeku te je završio na drugom mjestu u ligi u toj kategoriji. Njegova svestrana igra se nastavila, ali su ga počele "kočiti" ozljede. U te dvije sezone odigrao je samo 110 od 162 susreta.

Kirilenko nažalost neće pamtiti posljednju sezonu po dobrom. Iako nije propustio puno utakmica kao u protekle dvije sezone (nastupio u 70 od 82), igre Carlosa Boozera, Derona Williamsa i Mehmeta Okura potpuno su zasjenile učinak najboljeg ruskog igrača. Uspije li se Rus vratiti na razinu iz prethodnih sezona, Jazzeri bi mogli biti jedna od "elitnih" momčad NBA lige.

Ne treba sumnjati da će Kirilenko svoju "frustraciju" od NBA sezone željeti "iskaliti" na Europskom prvenstvu. Andrej je najbolji igrač ruske reprezentacije u kojoj doduše ne ovisi sve o njemu. No, on bi trebao biti glavna uzdanica i lider Rusije u pokušaju povratka u vrh europske košarke...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!