Košarka

Kreće posljednji vlak za Eurobasket

Branko Barić • utorak, 28.08.2007.

Samo tri reprezentacije prošle su sito i rešeto dosadašnjeg dijela kvalifikacija i ostao je još samo jedan filtar koji će dati 16. sudionika Eurobasketa 2007. koji starta u ponedjeljak. U Menorci se na završnom kvalifikacijskom turniru sastaju Makedonija, Izrael, te Bosna i Hercegovina, a nakon trodnevnog sučeljavanja po sistemu svatko sa svakim, jedna će reprezentacija produžiti boravak u Španjolskoj...

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, unatoč činjenici što je izborila završni kvalifikacijski turnir, nije otputovala u Španjolsku u najboljem raspoloženju. Neočekivani poraz u Cazinu od Mađarske srećom po njih nije ugrozio prolaz, ali izazvao je triježnjenje među samouvjerenim igračima i razočaranje u stručnom stožeru i javnosti. Izbornik Nenad Marković javno je priznao da ga je sram nakon tog poraza i prikazane igre od strane njegovih pulena.

Puno bolje raspoloženje vlada u redovima Makedonaca. Nevjerojatna pobjeda od 45 razlike nad dotad neporaženim Estoncima donijela je ogromno samopouzdanje igračima, a navijačima vratila nadu. Posebno motivirano i raspoloženo tijekom cijelih kvalifikacija djeluje Vrbica Stefanov, a odlično igraju i Vlado Ilievski, Riste Stefanov i Todor Gečevski.

Izraelci su uspjeli doći do ove faze bez Liora Eliyahua, Tala Bursteina i Jamieja Arnolda. Mlada zvijezda Maccabija provela je ljeto u kampu Houston Rocketsa, dok se veteran Burstein oporavlja od ozljede. Arnold se odlučio odmarati i u miru pripremati za slijedeću klupsku sezonu. Bez obzira na to, izbornik Zvi Sherf, koji je ovu reprezentaciju uspješno proveo kroz pakao kvalifikacija prije dvije godine, ponovno je složio odličnu ekipu u kojoj je glavna zvijezda Yotam Halperin.

Turnir u srijedu otvaraju Makedonija i BIH, u četvrtak igraju BIH i Izrael, a posljednju utakmicu u petak igraju Izrael i Makedonija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!