Košarka

Od Španjolske do Španjolske

Kristian Hohnjec • srijeda, 29.08.2007.

Naš kapetan Nikola Prkačin jedan je od igrača s najdužim stažem na Eurobasketu. Dubrovčanin je debitirao u Španjolskoj, a deset godina igranja na najvećoj europskoj smotri zaokružit će ponovo na Pirinejima. Najstariji igrač Eurobasket bit će Poljak, a najmlađi Srbin...

Ponekad u većoj, ponekad u manjoj ulozi Prka se ne može pohvaliti velikim uspjesima u svojih pet dosadašnjih nastupa. Hrvatska je dvaput osvojila sedmo mjesto, a čak je triput bila tek jedanaesta. Najbolji košgeterski učinak Prkačin je ostvario u svojem debiju kao 21-godišnjak (9,9 poena), dok je 2003. u Švedskoj bio peti skakač natjecanja (6,8 u prosjeku). U ostalim nastupima imao je sporadičnu ulogu, a sudeći prema pripremnim utakmicama takav će status imati i na predstojećem prvenstvu.

Jedini koji traje duže od Nikole je turski šuter Ibrahim Kutluay. S 21 godinom predvodio je turske strijelce na Eurobasketu, a 12 godina kasnije po sedmi put uzastopce će obući nacionalni dres. U Ateni 1995. igrao je i njemački reprezentativac nigerijskih korijena Ademola Okulaja, međutim on je propustio posljednje prvenstvo u Srbiji i Crnoj Gori. Od igrača koji će ove godine nastupiti 1997. debitirali su i Šarunas Jasikevičius i Radoslav Nesterović. Međutim, poput Okulaje oni su u međuvremenu "markirali".

Uz Prkačina pet uzastopnih nastupa na Eurobasketu ima talijanski centarski dvojac Denis Marconato - Giacomo Galanda, a lojalan je i Nijemac Patrik Femerling. Inače, najstariji sudionik Eurobasketa bit će 37-godišnji Poljak Adam Wojcik, a slijedi dvije godine mlađi Latvijac Uvis Helmanis. Uz spomenutog 33-godišnjeg Kutluaya jednak broj godina ima i Rus Zahar Pašutin.

U odsustvu ozlijeđenog Talijana Danila Gallinarija titulu najmlađeg ponijet će 19-godišnji Srbin Stefan Marković, slijedi također 1988. godine rođeni Poljak Kamil Pietras, dok će Slovenci Jaka Klobučar i Gašper Vidmar 20. rođendan proslaviti tijekom prvenstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!