Košarka

Opasni unatoč otkazima

Branko Barić • četvrtak, 30.08.2007.

Najuspješnija europska reprezentacija u posljednjih 12 godina s tri osvojena naslova u šest nastupa Europskim prvenstvima, nakon dugo vremena nije najveći kandidat za zlato na nekom velikom natjecanju. Čak neki skeptici u pitanje dovode i odlazak u Peking, a to bi ovoj košarkaškoj naciji bio velik udarac...

Prvi nastup na Eurobasketima nakon rata ova država bilježi 1995. u Ateni pod imenom Jugoslavija. Željna velike pozornice nakon višegodišnjeg embarga, sjajna generacija s Đorđevićem, Divcem, Rebračom, Danilovićem, Bodirogom, Obradovićem, Paspaljom, Savićem i ostalim velikim igračima dolazi odmah do najviše stepenice pobjedničkog postolja. Nekoliko diskutabilnih sudačkih odluka koje su im išle na ruku u nezaboravnom finalu protiv Litve ne umanjuje sjajnu predstavu «plavih» te večeri, pogotovo Saše Đorđevića koji je postigao nevjerojatna 42 koša.

Konačni popis putnika za Španjolsku

Miloš Teodosić, bek, 195 cm, 1987., FMP
Branko Cvetković, bek, 200 cm, 1984., Gironaa
Vuk Radivojević, Fuenlabrada
Zoran Erceg, krilo, 210 cm, 1985.,FMP
Dragan Labović, krilo, 205 cm, 1987., FMP
Marko Jarić, bek, 198 cm, 1978., Minnesota
Darko Miličić, centar, 212 cm, 1985., Memphis
Milenko Tepić, krilo, 198 cm, 1987., Partizan
Milan Gurović, krilo, 204 cm, 1975., Prokom Trefl
Nemanja Aleksandrov, krilo, 209 cm, 1987., Crvena zvezda
Stefan Marković, bek, 191 cm, 1988., Hemofarm
Novica Veličković, centar, 205 cm, 1986., Partizan

Tu je tek krenuo niz velikih uspjeha na europskim smotrama koji je prekinut tek 2003. Jugoslavija je naslove europskih prvaka osvajala još 1997. i 2001., a 1999. okitili su se brončanom medaljom. Najveće razočaranje Srbi su doživjeli prije dvije godina kada na svom parketu nisu uspjeli izboriti drugi krug natjecanja. U javnost je izašlo svo prljavo rublje iz svlačionice, te se na kraju ispostavilo da je Željko Obradović na okupu imao skup velikih igrača, ali ne i momčad.

Da se to ne bi ponovilo naši susjedi su odlučili ne moliti više nikog da obuče državni dres, već da daju priliku onima koji zaista žele igratii za reprezentaciju. Tako se desilo da se izborniku Zoranu Slavniću iz raznih razloga ne odazove gotovo desetak igrača, što je zaista frapirajući podatak. Srpska javnost je razumljivo zabrinuta jer je bez najvećih zvijezda poput Rakočevića, Stojakovića, Tropkovića i Aškrabića tako ugrožen plasman na Olimpijske igre koje su sigurno primarni cilj. Međutim, dojam je da, iako oslabljeni za njihovo neigranje, ovi momci na terenu puno više sliče na momčad u odnosu na sastav iz 2005.

Na pripremama su igrali jako promjenjivo, što i nije neuobičajeno u toj fazi. Porazi od Hrvatske, Slovenije i Francuske malo su uznemirili srpsku javnost, ali zato uvjerljiva pobjeda protiv aktualnih europskih prvaka Grka od 31 razlike vratila je optimizam.

Nastupi na Eurobasketima:

SiCG
Eurobasket 2005 -10. mjesto
Eurobasket 2003 – 6.mjesto


Jugoslavija
Eurobasket 2001 – 1.mjesto
Eurobasket 1999 – 3. mjesto
Eurobasket 1997 – 1. mjesto
Eurobasket 1995 - 1. mjesto

Kapetan reprezentacije, kontraverzni Milan Gurovič, nametnuo se i na parketu kao lider ove momčadi. Radi se o igraču odličnog šuta koji je u stanju na svakoj utakmici staviti svojih dvadesetak koševa. U odličnom svjetlu prikazao se i centar Memphisa Darko Miličić koji obavlja jako veliki posao u reketu u oba smjera. Glavni dirigent ovog orkestra je još jedna NBA zvijezda - Marko Jarić, koji igra u Minnesoti. Zoran Erceg je u nekoliko utakmica pokazao da se na njega može ozbiljno računati i u Španjolskoj, a u tu kategoriju spada i njegov suigrač iz FMP-a i zvijezda prvenstva do 21. godine Miloš Teodosić.

Iako nedostaje nekoliko velikih zvijezda, iako nakon dugo vremena nisu glavni favoriti za zlato, Moskitosi su daleko od uloge autsajdera. Talent nije sporan, pitanje je jedino hoće li Moka Slavnić uspjeti pronaći onu kemiju u svlačionici koja je toliko nedostajala prije dvije godine. Ako uspije onda ni medalja, pa čak ni ona zlatna, nije nemoguća misija...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!