Tenis

Chela otkazao poslušnost

Kristian Hohnjec • nedjelja, 02.09.2007.

Ivan Ljubičić i Juan Ignacio Chela do US Opena su igrali šest puta. Ljubičić je dobio svih šest. No, u nedjelju najvažniji, sedmi meč otišao je na stranu poduzetnijeg Argentinca. Potpuno zasluženo Chela je dobio peti set osiguravši tako četvrto kolo i drugi tjedan Flushing Meadowsa...

Ljubičić je u najavi meča bio tradicionalno samopouzdan, odriješit: "Chela nema udarac kojim može napraviti poen." Čini se da je Argentinac pročitao tu izjavu, pa je u meč krenuo neuobičajeno agresivno. Inače igrač ritma, trke, Chela se u prvom setu prezentirao kao napadački orijentiran tenisač. Vedrio je i oblačio mečem, zabijao winnere i radio pogreške. Ljubo nije krenuo dobro, već u prvom dugom gemu gubi servis, a visi i u sljedećem (*0:2, 15:40). Zakratko se uspijeva vratiti (2:2), da bi odmah potom ponovno izgubio svoj početni udarac.

Nakon novih break prilika, ovaj put za Ljubičića, servisi su ipak proradili. Ivan nervozni i drugi meč zaredom raspravljao je sa sucem o (ne)kvaliteti lopti, a Chela je uspio uz manje poteškoće odservirati do kraja za 6:4. Drugi set bio je sušta suprotnost prvog. Nijedan tenisač nije došao do prilike za oduzimanje servisa. Neizvjesnost je trajala do 11. poena tie-break kada Ljubo radi mini-break. Slijedi dobar servis, kontroliran smeš i set je u džepu - 7:6 (5).

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Vezane vijesti

U trećem setu osjetni pad Cheline igre, kao i nešto veća preciznost Ljubičića kulminirali su laganom pobjedom našeg tenisača. Nakon što su obojica zadržala par početnih servisa, Ljubo je stigao do breaka. Juan Ignacio je poklonio dosta toga, ali i Ljubini napadi koji su inače završavali iza crte ili u mreži počeli su ulaziti u teren. Četiri osvojena gema zaredom donijela su rutinskih 6:2. Nakon nestablinog početka meča, Ivan je sada bio u vozačevom sjedalu.

Nažalost ne zadugo, naš tenisač nije nastavio u istom stilu. U četvrti set je krenuo previše pasivno, igrao korak-dva predaleko od osnovne linije. Argentinac se polako vraćao u udarac, više prijetio. Servis je Ljubu uspio izvući u četvrtom gemu (15:40), ali ne i malo kasnije. Kod *3:4 Chela je pogodio nekoliko fantastičnih cross-court winnera, te se tako domogao krucijalnog breaka. Na svoj je servis lako potvrdio peti set - 6:3.

Nakon puna tri sata na neispunjenom Grandstandu krenuli smo u odlučujuću dionicu. Dvije nepotrebne pogreške i jedan dobar izlazak Chele na mrežu gurnuli su Ljubičića u instantan zaostatak - 0:1*. Ništa u tim trenucima nije polazilo za rukom našem igraču. Neoprostiv promašaj iz sredine terena donirao je Cheli dvostruku prednost - 0:3*.

Potop se nastavio i trećim izgubljenim servisom, Chela je došao u priliku nabiti kvrgu našem tenisaču. Tada se Ljubičić probudio, pokazao tračak energije. Spasio je tri meč-lopte i usput vratio dva breaka za 3:5. Međutim, bolje od toga nije išlo. Izgubio je servis po četvrti put u setu za konačnih - 3:6. U meču u kojem je "sve ovisilo samo o njemu", Ljubičić je pobijedio samog sebe. Bila je to sjajna prilika za drugi tjedan US Opena, tjedan koji će Ljubo tek sanjati barem još godinu dana.

US Open, tvrda podloga, 3. kolo: Juan Ignacio Chela (Argentina, 20) - Ivan Ljubičić (Hrvatska, 12) 6:4, 6:7 (5), 2:6, 6:3, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!