Nogomet

1+1+1+1 = -8

Tomislav Globan • ponedjeljak, 03.09.2007.

Ono za što su mu prošle godine bila potrebna 22 kola, Dinamo je ove sezone dosegao u samo sedam. Osam bodova prednosti nad Hajdukom rezultat su nemoći splitskog sastava kada napusti sigurnost poljudske školjke. Zadar, Vinkovci, Čakovec i Koprivnica. Četiri osvojena boda u ova četiri grada te tek peto mjesto na tablici navukla su oblak sumnje i razočaranja nad Poljud. Misao na pretprošlu sezonu još uvijek nije posve izblijedila…

Slaven Belupo – Hajduk 2:2

Bio je to derbi kola za zaborav. Nadajmo se da je razlog tome bio umor od teških europskih gostovanja jer nogomet kojeg su pred TV kamerama prikazali Hajduk i Slaven Belupo nije na razini klubova iz samog vrha hrvatskog nogometa. Koprivnica je za Splićane tradicionalno, nakon Maksimira, drugo najteže gostovanje u HNL-u i bod na tom terenu ne može se nazvati neuspjehom. Ipak, kada je riječ o četvrtom remiju (šestom, računamo li i Europu) u jednako toliko gostovanja ove sezone, u klubu Hajdukovog renomea ne može biti zadovoljstva.

U isto ovo vrijeme prošle godine, Hajduk i Dinamo bili su poravnati na vrhu s maksimalnim učinkom u sedam kola. Danas, iako po imenima imaju jaču momčad, Bijeli za vrhom kaskaju više bodova nego što su odigrali utakmica. A najveća iskušenja tek predstoje. Krešiću kao naručena dolazi dvotjedna reprezentativna stanka. Iskusni trener imat će vremena bolje upoznati kadar kojim raspolaže te pripremiti ih za utakmice s Rijekom i Dinamom koje Hajduk definitivno mogu vratiti u borbu za naslov. Ili ih baciti još dublje u ponor…

Zagreb – Dinamo 1:3

Kada vam treba pobjeda nakon europskog razočaranja, posjetite Kranjčevićevu! Upravo se tom "maksimom" već drugu godinu uzastopno povodi Zagrebov gradski rival. Nakon što je lani u maksimirskoj šumi Jelen na rog nabio modre europske ambicije, Dinamo je utjehu pronašao petnaestak tramvajskih stanica zapadnije i svladao Blaževićev Zagreb 3:0. Nešto manje od 365 dana kasnije vidjeli smo gotovo identičan rasplet i prvaci su još jednom lakom pobjedom vratili pobjedničko raspoloženje narušeno domaćim porazom od Werdera.

Poput slavne 1982. Dinamo i ove sezone svoje protivnike lomi već u samom otvaranju utakmice. U sedam odigranih kola jedino je Cibalia 15. minutu susreta dočekala čiste mreže. Vinkovčani su u 4. kolu po općem potopu u Maksimiru kapitulirali tek u 55. minuti, dok su svi ostali, još dok se ni svi gledatelji nisu smjestili na tribinama, jednom nogom već zagazili u poraz. No, čvršći i kvalitetniji protivnici Modrima tek predstoje i teško je očekivati da će Slaven, Rijeka i pogotovo Hajduk pasti tako lako.

Varteks – Rijeka 1:2

Rijeka je u Varaždinu pobijedila tek jednom posljednjih devet godina, no protiv Varteksa kakav je ove sezone, bilo kakav drugi rezultat bio bi veliko iznenađenje. "Stalna na tom svijetu samo mijena jest" i okosnica prošlosezonskog Varteksa - Dalić, Šafarić i Jertec - danas je velika snaga Rijeke. Beseku slijede Hajduk, Dinamo pa gostovanje u Zadru. Je li moguće da će Varteks do prvog boda tek u 11. kolu protiv Intera?

Momčad s Kantride na dva je prethodna gostovanja u zadnjim trenucima prokockala već osvojenu pobjedu pa je Dalićev bijes kod novog primljenog pogotka u 90. minuti posve razumljiv. Brezovčev projektil za 1:2 ipak je došao prekasno pa Riječani i dalje čvrsto drže drugo mjesto, četiri boda iza Dinama. Nakon što odrade opasno gostovanje na Šubićevcu, navijače Bijelih čekaju dvije prave poslastice – Hajduk na Kantridi te Dinamo u Maksimiru.

Međimurje – Zadar 2:4

Dojučerašnji drugoligaš nastavlja iznenađujući pobjednički pohod hrvatskim travnjacima. Zadrani su u Čakovcu došli do četvrte uzastopne pobjede, a posao im je samo olakšao bivši dinamovac Danijel Štefulj zaradivši crveni karton u devetoj minuti dvoboja.

Bodovna bilanca nakon prvih sedam kola govori kako je Zadar pokleknuo samo jednom, protiv Dinama u Maksimiru, a jedini kiks, ako se to uopće tako može nazvati, jest remi sa Šibenikom u Stanovima. Trener Dalibor Zebić ima drugi najefikasniji napad lige, a dvojac Terkeš - Župan već je postigao više pogodaka od pola klubova u Prvoj HNL. Stvari za sada izgledaju uistinu idilično, dovoljno za krcate Stanove u sljedećem kolu protiv Ćirinog Zagreba.

Osijek – Inter 1:0

Što je sreća Milivoju Bračunu donijela prošlog tjedna, to mu je oduzela ovog vikenda. Nogometaši Intera u prošlom kolu svladali su Cibaliju pogotkom Šarića u 90. minuti, da bi u subotu u Gradskom vrtu autogolom Starčevića (glavom izvan šesnaesterca!) poklonili pobjedu Osijeku.

Na ekipu Ilije Lončarevića kao da je djelovao prošlotjedni tekst kako se od dojma ne živi pa su ovaj put odigrali za zaborav, ali i – osvojili bodove. Prva je to pobjeda Osijeka nakon više od mjesec dana, a nakon reprezentativne stanke čeka ih jedini pravi slavonski derbi s Cibalijom u Vinkovcima.

Cibalia – Šibenik 3:3

Uzbudljiv, ali nogomet koji je daleko od kvalitetnog gledao je okupljeni puk na stadionu Cibalije u Vinkovcima. Dvaput su domaći vodili, jednom preokrenuli rezultat, no oba je puta njihova radost trajala tek četiri minute. Šibenik, koji se ove godine očito specijalizirao za šokantne utakmice s preokretima i puno pogodaka, izjednačavao je rezultat u dva navrata te na kraju zasluženo uzeo bod.

Šibenčani se već treći put zaredom s gostovanja vraćaju neporaženi te kako natjecanje odmiče djeluju sve zrelije i odlučnije. S druge strane, Cibalia za tri boda ne zna još od prvog kola i pobjede nad Varteksom. Lokalni derbi s Osijekom mogla bi biti posljednja prilika za Srećka Lušića.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!