Tenis

Ferrer bolji u španjolskom dvoboju

Tea Lokas • srijeda, 05.09.2007.

David Ferrer uspio je iznenaditi drugog nositelja i sunarodnjaka Rafaela Nadala u četvrtom kolu US Opena. Dok se uz Nadalovo ime može staviti atribut - "lavljeg srca", uz ime njegovog starijeg sunarodnjaka, Carlosa Moye, može se samo nadodati: Stara koka - dobra juha...

U izvrsnom dvoboju španjolske armade nastradao je onaj ranjiviji, a ovog puta to je bio drugi igrač svijeta, Rafa Nadal. Bio je to dvoboj fantastičnih izmjena, nogometne atmosfere i dvojice igrača koji su iz poena u poen dokazivali da su u igru ugradili ono najbolje od sebe u ovom trenutku. Do ranih jutarnjih sati igralo se na najvećem terenu Flushing Meadowsa, a unatoč Nadalovim bolovima što je meč više odmicao, Ferrer je zasluženo prošao u četvrtfinale i osigurao okršaj s Argentincem Chelom. Ferreru je padala koncentracija u određenim trenucima drugog i trećeg seta, što je Nadal iskorištavao, ali igra koju je pokazao u ključnim momentima susreta bila je briljantna.

Đokovićeva nova pobjeda uslijedila je nakon gotovo četverosatnog programa u kojem su oba igrača zatražila medicinsku pomoć. Argentinski Monaco dobro je namučio trećeg nositelja i vrlo jakog napadača na naslov u New Yorku. Najlakše je Srbin osvojio posljednji set, u kojem je konačno "pustio" ruku i zaključio ovaj mukotrpan susret. Prva tri seta bila su neizvjesna, a Monaco je meč produžio nakon 8-6 u tie-breaku trećeg seta u kojem ga živci nisu napustili niti nakon gubitka poena zbog ispadanja loptice iz džepa za vrijeme igre.

Španjolski Maestro pokazao je Pilićevom Latvijcu Gulbisu kako je to kada najstariji igrač u turniru pobijedi najmlađega, i to u tako spektakularnom meču. "Dok igram osjećam se kao 20-godišnjak" - izjavio je 31-godišnji Moya, a svatko tko je pogledao barem posljednji poen u susretu, povjerovat će mu. Nevjerojatno energična izmjena obojice igrača na mreži okončana je dijagonalnim bekendom Moye nakon čega je publika gromoglasnim urlikom ispratila španjolskog velikana. Težak će posao imati Novak Đoković u četvrtfinalu s ovakvim Moyom, pogotovo jer su Španjolčeva "mlada duša" i hitre noge očito - ubitačna kombinacija.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Jedina argentinska nada na turniru ostao je 28-godišnji Juan Ignacio Chela koji je u petosetnom maratonu uspio izvući pobjedu od švicarskog broja dva, Stanislasa Wawrinke. Wawrinka je statistički vladao susretom, sve dok ne bacimo oko na neforsirane pogreške kojih je imao čak 69 (20 više od Argentinca). Posljednja je bila kobna za meč, a i za reket koji je pretrpio (ne)forsiranu pogrešku.

U ženskoj konkurenciji Justine Henin ušutkala je glasove na Arthur Ashe terenu porazivši domaću favoritkinju Serenu Williams. Williams se žestoko borila u prvom setu, vratila se iz breaka zaostatka i odvela igru u tie-break, gdje je Henin ipak bila uspješnija. Početak drugog seta odisao je sličnom neizvjesnošću, ali Henin ubrzo uzima konce u svoje ruke i furiozno, uz dvostruki break, okončava meč kao i Serenine nade u američko polufinale.

US Open, tenisači, četvrto kolo: David Ferrer (Španjolska, 15) - Rafael Nadal (Španjolska, 2) 6:7(3), 6:4, 7:6(4), 6:2, Novak Đoković (Srbija, 3) - Juan Monaco (Argentina, 23) 7:5, 7:6(2), 6:7(6), 6:1, Carlos Moya (Španjolska, 17) - Ernests Gulbis (Latvija) 7:5, 6:2, 6:7(5), 6:4, Juan Ignacio Chela (Argentina, 20) - Stanislas Wawrinka (Švicarska) 4:6, 6:2, 7:6(6), 1:6, 6:4.

US Open, tenisačice, četvrtfinale: Justine Henin (Belgija, 1) - Serena Williams (SAD, 8) 7:6(3), 6:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!