Tenis

Ima li još dvojbi?

Ivor Krapac • nedjelja, 09.09.2007.

Justine Henin potvrdila je da je u izjednačenosti u vrhu svjetskog ženskog tenisa korak ispred svih konkurentica. Prva tenisačica svijeta izdržala je sve izazove u dva tjedna US Opena i ugrabila svoj drugi naslov na posljednjem Grand Slam turniru sezone...

Nakon što je u prethodna dva kola svladala Serenu i Venus Williams, Henin je pokazala da se može do Grand Slam naslova i poslije dubla protiv sestara. U finalu je bila jednostavno prejaka za Svjetlanu Kuznjecovu, koju je arhivirala sa 6:1, 6:3 i time nadmašila podvig Martine Hingis s Australian Opena 2001. godine. Hingis je tada također na putu do finala izbacila Serenu i Venus, pa u borbi za naslov pala protiv Jennifer Capriati.

Obzirom da je protiv Kuznjecove imala velikih 14-2 u međusobnim susretima, bilo je jasno da će Henin teško doživjeti sličnu sudbinu. No, velika finala se ne dobivaju na papiru, treba ih odraditi na terenu, a Belgijka je to učinila u sjajnom stilu.

"Bila sam konstantna, odigrala vrlo dobro na najvažnijim poenima", rekla je prva na svijetu nakon pobjede: "Preuzela sam kontrolu u ranoj fazi meča, nisam prestajala biti agresivna i stalno sam tražila priliku za napad na njenom servisu. Ona je malo pomogla s nekoliko pogrešaka koje nije smjela napraviti..."

Prvi set bio je čista šetnja, razriješen već u prva četiri gema s vodstvom Henin od 4:0, a zaključen još jednim Belgijkinim breakom na putu do 6:1. Kuznjecova je u toj fazi meča imala tek jednu break-loptu, sve je išlo samo u jednom smjeru.

U drugom setu bilo je nešto neizvjesnije. Henin je uzela ključni break u četvrtom gemu, u kojem je Kuznjecova propustila 40:0 i još tri gem-lopte, dok je u nastavku Ruskinja imala dvije velike šanse za povratak, obje bez realizacije.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Henin je pri vodstvu od 3:1 izvukla 15:40, da bi na servisu za pobjedu kod 5:3 preživjela 15:40 i još jednu break-loptu Kuznjecove. U tom gemu se osjetilo da prvoj na svijetu nije lako, pred vratima pobjede stigla je nervoza i tri dvostruke pogreške, ali, na njenu sreću, suparnica nije uzela ono što se pružalo.

"Osjetilo se pred kraj meča, stigla sam tako blizu osvajanja naslova i postala sam nervozna", kazala je Henin o tom servisu za pobjedu. No, na meč-lopti je i uz nervozu odigrala hrabro, dovršivši posljednji poen na mreži: "Način na koji sam zaključila meč pokazao je koliko sam željela ovu pobjedu... Mislim da sam tijekom turnira bila najbolja na terenu, to opisuje sve."

U sudaru s Kuznjecovom nije previše smetao ni umor s kojim je ušla u meč: "Dan ranije je bilo teško, spavala sam oko četiri-pet sati i nisam baš odmorna izašla na teren. No, znala sam da se moram prisiliti na maksimum, da intenzitet treba biti visok... Bilo me strah da će me umor usporiti u meču, da neću biti dovoljno agresivna, zbog toga sam se tjerala da ne popustim ni u jednoj izmjeni. Nisam joj dala puno besplatnih poena. Iako nisam servirala najbolje što mogu, ostala sam konstantna u igri tijekom cijelog meča, to je napravilo razliku."

Kuznjecova je, s druge strane, žalila za propuštenim prilikama: "Bilo je puno izjednačenije nego govori rezultat, no za dobiti Justine u najboljem izdanju morala sam pružiti svoju najbolju igru, a to nisam napravila. Imala sam puno šansi, a protiv igračica iz vrha obično ih bude manje i moraš iskoristiti svaku... Ako ne uspiješ iskoristiti svoje prilike, ne možeš dobiti. Jednostavno, nisam najbolje stizala na lopticu, osjećala sam se nekako stegnuto i nadam se da ću nešto naučiti iz ovog finala, popraviti to u budućnosti."

Ruskinji je za utjehu ostala činjenica da će od sutra biti druga na svijetu, što joj je novi renking karijere, dok Henin ne treba tražiti nikakvu utjehu.

Ovom titulom reprizirala je uspjeh iz 2003. kad je također u istoj sezoni osvojila Roland Garros i US Open, a taj naslov bio joj je dosad jedini u Flushing Meadowsu. Ovogodišnja newyorška titula joj je ukupno sedma u karijeri na Grand Slam turnirima, jubilarnih deset više nije tako daleko...

Tenisačice, finale: Henin (Belgija, 1) - Kuznjecova (Rusija, 4) 6:1, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!