Automoto

Alonso se pobjedom približio Hamiltonu

Ante Kojundžić • nedjelja, 09.09.2007.

Španjolac Fernando Alonso pobjednik je VN Italije vožene na slavnoj stazi Monza. McLarenov vozač dominirao je cijelim vikendom te je svoj nastup zaokružio pobjedom na utrci. Slavlje McLarena uveličao je i Lewis Hamilton drugim mjestom...

Felipe Massa odlično je startao i uspio prestići Lewisa Hamiltona s treće pozicije, no pri kočenju u šikanu Britanac s vanjske strane pokušava zaobići Massu, ali mu to ne uspijeva na planiran način već siječe zavoj i tako vraća svoju drugu poziciju. Alonso je poveo utrku ispred momčadskog kolege, Masse i Kimija Räikkönena koji je iza sebe ostavio Nicka Heidfelda (BMW).

Taj prvi krug Massa je pokušao na nekoliko mjesta proći ispred Hamiltona, ali mladi McLarenov vozač se odlično branio. U trećem krugu raspada se prednje krilce na bolidu Davida Coultharda (Red Bull) pa Škot izlijeće van staze, a vodstvo utrke reagira uvođenjem sigurnosnog automobila.

Nakon povlačenja Mercedesa CLK AMG Hamilton je jače pritiskao Alonsa koji se nije mogao odvojiti. Kasnije se pokazalo i zašto. Naime, najuspješniji debitant svih vremena bio je lakši, s manje goriva pa je stoga prvi od vodećih ušao u boks, ako ne računamo Felipea Massu koji je to napravio u devetom krugu i uskoro nakon toga odustao parkiravši se u garaži zbog problema na bolidu.

Dva kruga poslije napravio je to i Alonso te pri izlasku ostao ispred Hamiltona, dok je vodeću poziciju zauzeo Räikkönen. Finac je na tom mjestu ostao sljedećih pet krugova kad se odlučio na promjenu guma i nadolijevanja goriva. S obzirom da je u boks ušao na polovini utrke i s obzirom na vrijeme koje je proveo u boks, Kimi je dao naslutiti da je na strategiji jednog ulaska u boks s kojom će se pokušati probiti barem ispred jednog McLarena.

Trinaest krugova prije kraja utrke u Monzi u boks je po drugi puta ušao Lewis Hamilton i tu se zadržao šest sekundi. No, i to je bilo predugo jer je izlaskom na stazu Hamilton ispred sebe mogao vidjeti crveni bolid Kimija Räikkönena koji je dospio ispred njega.

Ipak, Hamilton se nije pomirio izgubljenom pozicijom već je dva kruga poslije pri ulasku u prvu šikanu na kočenju prestigao Ferrarijeva vozača i na fantastičan način vratio natrag drugu poziciju. Odmah potom u boks je ušao i Alonso te se bez problema opet vratio na čelnu poziciju.

Do kraja utrke nije se ništa značajnije događalo pa je aktualni svjetski prvak mirno došao do pobjede na Ferrarijevu tlu ispred razočaranih tifosa. Hamilton u Italiji nije mogao parirati Alonsu koji je odlično vozio čitav vikend. Kimi se pokušao ugurati između McLarena, no Ferrari je bio prespor u odnosu na srebrne strijele. Treće mjesto najviše je što je mogao na ovoj utrci Finac.

Treća momčad prvenstva je BMW što je dokazala i na današnjoj utrci okupiravši četvrto i peto mjesto. Nick Heidfeld nadmašio je momčadskog kolegu Roberta Kubicu.

Odličnu utrku odvezao je Nico Rosberg u Williamsu. S punim rezervoarom osvojio je osmo mjesto na kvalifikacijama, da bi se potom sjajno u utrci borio s Jensonom Buttonom (Honda) kojeg je pretekao i na kraju osvojio šesto mjesto.

Odmah iza njega ciljem je prošao još jedan mladi vozač – Heikki Kovalainen (Renault) koji je također imao sjajnu utrku za koju je nagrađen sedmim mjestom. Njegov puno iskusniji momčadski kolega Giancarlo Fisichella utrku je završio na dvanaestom mjestu. Posljednji bod dodijeljen je Buttonu zahvaljujući osmom osvojenom mjestu ispred Marka Webbera u Red Bullu.

Četvrtom pobjedom u sezoni Fernando Alonso primakao se Hamiltonu na samo tri boda u ukupnom poretku prvenstva. Trećeplasirani Räikkönen kasni već 18 bodova za vodećim Lewisom.

Za samo tjedan dana održat će se VN Belgije na legendarnoj stazi Spa Francorchamps.

Rezultati utrke:
1. F. Alonso (ŠPA/McLaren) 1:18:37.806
2. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 6.062
3. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) + 27.325
4. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 56.562
5. R. Kubica (POL/BMW) + 1:00.558
6. N. Rosberg (NJE/Williams) + 1:05.810
7. H. Kovalainen (FIN/Renault) + 1:06.751
8. J. Button (VBR/Honda) + 1:12.168
9. M. Webber (AUS/Red Bull) + 1:15.879
10. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1:16.958
11. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1:17.736
12. G. Fisichella (ITA/Renault) + 1 krug
13. A. Wurz (AUT/Williams) + 1 krug
14. A. Davidson (VBR/Super Aguri) + 1 krug
15. R. Schumacher (NJE/Toyota) + 1 krug
16. T. Sato (JAP/Super Aguri) + 1 krug
17. V. Liuzzi (ITA/Toro Rosso) + 1 krug
18. S. Vettel (NJE/Toro Rosso) + 1 krug
19. A. Sutil (NJE/Spyker F1) + 1 krug
20. S. Yamamoto (JAP/Spyker F1) + 1 krug
Nisu završili:
21. F. Massa (BRA/Ferrari)
22. D. Coulthard (VBR/Red Bull)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!