Tenis

Hrvatska ispala iz Svjetske skupine

Branimir Korać • subota, 22.09.2007.

Velika Britanija u dva dana dovršila je posao protiv Hrvatske u Davis Cup susretu za ostanak u Svjetskoj skupini. Nakon što su prvog dana Andy Murray i Tim Henman donijeli Velikoj Britaniji visokih 2:0, u subotu je par Jamie Murray/Tim Henman bio uspješniji od naše kombinacije Čilić/Zovko i donio Velikoj Britaniji ključni treći bod...

Iako je britanski izbornik Lloyd umjesto Andyja Murraya u sastav postavio Tima Henmana, hrvatska kombinacija Čilić/Zovko nije uspjela doći do pobjede. Britanci su u ključnim trenucima meča imali više koncentracije, lakše su realizirali ponuđene prilike i na kraju slavili što ipak nije bilo neočekivano.

Unatoč porazu Čilić i Zovko prikazali su dobru igru i kako su kombinacija na koju se može računati. Odigrali su niz velikih poena, dobro namučili specijalistu za igru u parovima Murraya i iskusnog i odličnog igrača voleja Tima Henmana te ih dugo držali na iskušenju. Odlučivale su doslovno nijanse, a one su bile na strani Britanaca.

Naš par otvorio je vrlo dobro meč i u prvom setu na servisu bio nedodirljiv. U samoj završnici prvog seta, na servisu Murraya, Čilić odigrava krasan lob retern na 15:40 kod prvih break prilika i tako donosi Hrvatskoj prvi set sa 6:4. Britanci su u tom prvom setu bili nešto agresivniji, više su igrali na mreži i pritiskali njaš par, što je bilo i očekivano, ali Čilić i Zovko dobro su čitali njihove voleje i kretnje te nisu dopuštali previše poena protiv servisa.

U drugom setu Britanci pritišću već kod 1:1 i dolaze do 15:30. No Čilić s dva sjajna servisa, posebno impresivan bio je as na drugom servisu kod 15:30, izvlači se iz problema i donosi Hrvatskoj vodstvo 2:1. U sljedećem servis gemu Brtanci su u problemima, sjajnim reternima naš par dolazi do 15:40, ali Murray u nastavku gema pogađa samo prve servise i poravnava na 2.2. Break u drugom setu dolazi do 3:3 kada Čilić dobro servira do 40:15, no onda Britanci osvajaju tri poena u nizu te Henman krasnim volejom donosi break i vodstvo 4:3.

Drugi set naša reprezentacija izgubila je sa 6:4, a veliku priliku propustila je u trećem setu. Kod 3:2 na servisu Murraya realizirala je prvu break loptu kod 15:40 i povela s 4:2. Međutim Zovko ne uspijeva sačuvati svoj servis, Murray odigrava izvrstan gem protiv servisa i smanjuje na 4:3. U slijedećem gemu Henman na servisu izvlači 30:40 te do kraja seta nema više previše uzbuđenja. U 13. gemu Britanci su brzo pobjegli na 5:1, Zovko i Čilić su smanjili na 5:3, ali više od toga nisu mogli i sa 7:3 u tie-breaku gube set.

U četvrtom setu oba para imala su nekoliko situacija za oduzimanje servisa, no nisu ih iskoristili – sve do 12. gema seta. Tada Čilić na servisu brzo ulazi u probleme, Henman i Muray dolaze do 15:40 i dvije meč lopte, odmah prvu koriste i donose pobjedu svojoj reprezentaciji.

Naš dvojac dobro se borio, odigrao je potpuno ravnopravno s renomiranijim protivnikom, ali nije imao mirnoće u ključnim trenucima. Osam break lopti su kreirali tijekom meča, a iskoristili tek dvije. Na mreži su bili očekivano inferiorni odličnim britanskim volej igračima, ali i unatoč tome mogli su do pobjede.

U nedjelju su na rasporedu posljednja dva meča singla.

Davis Cup, kvalifikacije za ostanak u Svjetskoj skupini:
Velika Britanija - Hrvatska 3:0 - (Andy Murray - Marin Čilić 3:6, 6:4, 6:2, 4:6, 6:3, Tim Henman - Roko Karanušić 6:4, 6:3, 6:3, J. Murray/Henman - Čilić/Zovko 4:6, 6:4, 7:6(3), 7:5).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!