Tenis

Marin donio počasni bod

Branimir Korać • nedjelja, 23.09.2007.

I četvrti susret Davis Cup dvoboja Velike Britanije i Hrvatske otišao je na stranu Britanaca. Andy Murray očekivano je bio uspješan protiv našeg Roke Karanušića svladavši ga u dva seta. Posljednji meč ovog Davis Cup dvoboja otišao je na hrvatsku stranu nakon što je Marin Čilić u dva seta svladao Jamieja Bakera...

Četvrti meč susreta Velike Britanije i Hrvatske igrali su Roko Karanušić i Andy Murray. Najbolji Britanac ušao je u susret kao veliki favorit, ali nije briljirao i Roko je imao priliku doći do pobjede. Međutim nije ju iskoristio. Unatoč brojnim prilikama našeg igrača, Murray je na kraju iskoristio petu meč loptu i uzeo pobjedu u dva seta sa 6:4, 7:6(4).

Karanušić je ušao u meč prilično impresioniran i još se nije niti snašao, a Murray je imao dvostruki break. No Britanac se kod visokog vodstva počeo malo poigravati, Karanušić se oslobodio početne treme i smanjio na 4:2. Novi break Murray je napravio i poveo s 5:2 te se očekivalo kako će slijedećim servisom završiti prvi set. Kod 5:2 Roko odigrava dvije lijepe izmjene, Murray nakon toga baca lopticu daleko van terena i naš tenisač dolazi do 0:40 te smanjuje na 5:3. Servis gem uzima za 5:4, ali Murray onda odlučuje dovršiti set i sa 6:4 dolazi do prednosti 1:0.

U drugi set Roko ulazi daleko bolje, vrlo brzo dolazi do breaka i vodstva 3:0 zahvaljujući Murrayovim pogreškama koji je već tada imao 25 neforsiranih pogrešaka. Ipak Britanac uspijeva vratiti se u meč, vraća izgubljeni servis i poravnava na 3:3.

Kod vodstva 4:3 imao je Karanušić još dvije break prilile koje bi ga približile osvajanju barem seta, ali Murray se izvukao i poravnao na 4:4. Pri rezultatu 5:5 Roko ispušta 30:0, Murray dolazi do dvije break lopte i oduzima našem tenisaču servis, vodi 6:5 i ima servis za meč. Poveo je u svom servis gemu s 40:0, imao tri meč lopte i kada se očekivao kraj meča, Karanušić ga je natjerao na produžetak spasivši četiri meč lopte i odvevši set u tie-break. Tamo je Murray imao konstantno inicijativu s rezultatskog aspekta, Karanušić je uspio doći od 4:2 do 4:4, ali nakon toga više nije osvojio niti poen i Murray sa 7:4 donosi četvrti bod Velikoj Britaniji.

Slika 1 od 1.
Foto: Igor Jurišić

Naš reprezentativac imao je 11 break lopti i realizirao četiri dok je Murray od sedam realizirao pet. Britanac je imao čak 44 neforsirane pogreške, Roko 25, ali je zato Roko imao 17 iznuđenih pogrešaka više i 13 winnera manje.

Hrvatska ipak iz Londona odlazi s jednim bodom. U posljednjem meču vikenda Marin Čilić nije imao nikakvih problema protiv Bakera koji je kvalitetno inferiorniji našem mladom tenisaču što se i vidjelo u ovom meču koji je Marin riješio u svoju korist sa 6:4, 6:4.

Od samog početka meča Marin je bio nedodirljiv za Britanca. U prvom setu Baker je uhvatio tek dva poena na servisu Čilića koji je pak u završnici seta kod 5:4 uspio doći do dvije break lopte, drugu realizirao i uzeo prvi set.

Vrlo slična situacija u drugom setu. Marin je bio uvjerljiv na svom servisu, Baker nije imao nikakve šanse i kod 4:3 za Čilića, Britanac se suočava s novim problemima. Čilić osigurava break loptu i realizira ju za vodstvo 5:3. No u sljedećem servis gemu po prvi puta ulazi u malu krizu, Baker dolazi do 0:40, realizira drugu break loptu te smanjuje na 5:4. No bio je to kratki povratak u meč obzirom da Čilić protiv servisa dolazi do dvije meč lopte, drugu realizira i sa 6:4, 6:4 donosi Hrvatskoj počasni bod.

Davis Cup, kvalifikacije za ostanak u Svjetskoj skupini:
Velika Britanija - Hrvatska 4:1 - (Andy Murray - Marin Čilić 3:6, 6:4, 6:2, 4:6, 6:3, Tim Henman - Roko Karanušić 6:4, 6:3, 6:3, J. Murray/Henman - Čilić/Zovko 4:6, 6:4, 7:6(3), 7:5, Andy Murray - Roko Karanušić 6:4, 7:6(4), Jamie Baker - Marin Čilić 4:6, 4:6).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!