Tenis

Nole izazvao eksploziju oduševljenja

Ivor Krapac • nedjelja, 23.09.2007.

Srpski reprezentativci obavili su ono što se od njih objektivno i očekivalo. Predvođeni Novakom Đokovićem, koji je imao svoj udio u sva tri živa boda, domaći tenisači su pred ispunjenom beogradskom Arenom eliminirali Australce i prošli u Svjetsku skupinu Davis Cupa...

Đokoviću je s druge strane mreže danas trebao biti Lleyton Hewitt, no australske planove poremetile su viroza i povišena temperatura njihovog prvog reketa, zbog čega nije mogao izaći na teren. Priliku je, tako, dobio Chris Guccione, koji se držao jako dobro u posljednja dva seta. No, na koncu je ipak ostao praznih ruku, uz Đokovićevih 6:3, 7:6(3) i 7:6(5) za veliko slavlje srpskih navijača.

"Ne mogu reći da nije imalo utjecaja što je Guccione zamijenio Hewitta. Pripremao sam se za tjelesno naporan meč, svi znamo kako Lleyton igra", kazao je prvi srpski reket nakon pobjede. "Kad sam doznao da me čeka Guccione, bilo je nešto olakšanja, ali nisam ga namjeravao podcijeniti; uostalom, teško sam ga dobio ranije ove sezone na jednom turniru", dodao je Đoković, prisjetivši se pobjede sa 6:3, 6:7(6) i 6:4 u ovogodišnjem susretu u finalu Adelaidea.

"Malo me naljutilo što sam čuo da su neki pričali kako će ovaj meč biti samo ekshibicija", dodao je domaći junak beogradskog vikenda: "Guccione je vrlo nezgodan, servis mu je najjače oružje, a ako se poklopi dan da je raspoložen na servisu, sposoban je dobiti svakoga."

U većem dijelu posljednja dva seta bio je baš takav, Australčev serverski uspješan dan. U prvom setu je dvaput gubio svoj početni udarac, u drugom se uspio vratiti nakon breaka zaostatka, dok u nastavku više nije popuštao sve do tie-breaka. Iako je Đoković imao niz break-lopti, uključujući i meč-loptu u desetom gemu trećeg seta koju je Guccione izvukao servis-winnerom na prvom servisu...

No, Australcu je išlo samo do tie-breaka, kad je, kako to najčešće i biva, kvalitetniji igrač došao na svoje. U drugom setu Đoković je sve riješio s dva mini-breaka za odlazak do 6:1, dok je u trećem tie-break bio puno izjednačeniji. Srpski adut ga je otvorio s 2:0, Australac se vratio i uz kvalitetno serviranje i dva vrlo dobra reterna okrenuo na 5:2, pa na tome stao, izgubivši posljednjih pet poena ovog susreta.

"Ne mogu opisati osjećaj na kraju meča i tijekom sva tri dana", govorio je Đoković nakon što je sve završilo sretno za domaću momčad: "Ovo je uspjeh cijele reprezentacije, a ne samo moj."

Netko je spomenuo, a prvi srpski adut prokomentirao i pomoć Nikole Pilića, koji je u ogledu s Australcima debitirao u ulozi savjetnika u stručnom štabu srpskog sastava: "Njegovo iskustvo s osvajanjem Davis Cupa s Njemačkom i Hrvatskom nam je puno značilo, bilo nam je bitno da možemo dobiti savjet od čovjeka koji je prošao toliko toga u tenisu."

Dok je Đoković imao razloga za slavlje, Chrisu Guccioneu preostalo je tek razmišljati o onome što se moglo dogoditi. Hewittovo zdravstveno stanje nije bilo najbolje još jučer navečer nakon parova, no potvrda Guccioneovog nastupa dogodila se tek danas: "Bio je to težak meč, ali i veliki izazov za mene, naravno da sam se nadao pobjedi... Razočaran sam što nisam dobio; da je drugi ili treći set otišao na moju stranu, sve se moglo okrenuti i u moju korist, Novak više nije bio toliko svjež." No, nije se dogodilo.

Posljednji meč srpsko-australskog susreta više nije mogao promijeniti konačnog pobjednika, a domaći su stavili "šlag na tortu" uspjehom Borisa Pašanskog u tri seta, s 4:6, 6:3 i 6:1 protiv Petera Luczaka za ukupnih 4-1.

Davis Cup, kvalifikacije za Svjetsku skupinu: Srbija - Australija 4-1 (Đoković - Guccione 6:3, 7:6(3), 7:6(5), Pašanski - Luczak 4:6, 6:3, 6:1).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!