Nogomet

Potresi za uzbudljiviju jesen

Tomislav Globan • ponedjeljak, 24.09.2007.

Kakav vikend u hrvatskom nogometu! U istom kolu dva najveća hrvatska kluba doživjela su prve poraze u prvenstvu. I dok Dinamovo posrtanje u Varaždinu ne bi smjelo dovesti do ozbiljnijih previranja u klubu, Hajdukovo potonuće u Rijeci do temelja je potreslo Poljud te natjeralo Branka Grgića na završetak svog sedmogodišnjeg poslanja kao predsjednika kluba. I Rijeka se također trese, ali od pozitivne groznice koja je, zahvaljujući nogometu, zahvatila cijeli grad...

Varteks - Dinamo 4:3

Nogomet uistinu piše nevjerojatne priče. Nažalost po klub iz Maksimira, Dinamo se u njima obično pojavi kao - gubitnik. Ovaj put nećemo trošiti riječi na desetgodišnje frustracije europskog Dinama. Nema potrebe, jer Plavi su imali jedinstvenu priliku ući u povijest europskog i svjetskog nogometa - iz vlastitog dvorišta. Jedna jedina pobjeda dijelila ih je od ponavljanja Benficinog rekordnog pobjedničkog niza da bi ih na doslovce posljednjem koraku zaustavio klub koji u osam prethodnih kola baš ni protiv koga nije uspio izbjeći poraz. Ma koliko taj nesuđeni rekord u suštini bio zapravo nebitan, on je u isto vrijeme savršeni i ogledni primjer priče jednoga kluba. Kluba koji iz godine u godinu pokazuje da bi napokon mogao učiniti nešto veliko, a kada dođe trenutak odluke, situacija 'ili jesi ili nisi', ovaj klub u pravilu - nije.

Rijeka - Hajduk 4:0

Tužno Hajdukovo ljeto kulminiralo je na svoj posljednji dan - 22. rujna. Najuvjerljiviji poraz na Kantridi otkako je HNL-a, pred Splićane je bacio niz pitanja na koje će teško naći odgovora. Niti jedna pobjeda u svih sedam ovosezonskih gostovanja, što domaćih, što europskih, učinak je momčadi koja je najavljena kao najjača od 1995. Branko Grgić je napokon shvatio da ovako dalje više ne može te je nakon višegodišnjih pritisaka napustio kormilo kluba. Hoće li taj potez sa sobom povući i domino efekt ostavki u ostalim strukturama kluba, ostaje vidjeti. No, odlaskom Grgića klupski se ciljevi nisu promijenili. Hajduk živi od Europe, a dvaput u tri godine propustiti izlazak na kontinentalnu scenu bio bi ravan katastrofi.

Dugo stijene Kantride nisu vidjele bolju, lepršaviju i atraktivniju Rijeku. Način na koji je Dalićeva squadra u subotu pomela Hajduk, daje nam za pravo vjerovati kako bismo ove sezone mogli gledati iznimno uzbudljivo prvenstvo. Derbi s Dinamom sljedećeg vikenda bit će prava poslastica za gledatelje, a protiv, u ovom trenutku itekako ranjivog hrvatskog prvaka, Rijeci se u Maksimiru pruža velika prilika "spasiti" prvenstvo. Pobijede li u Zagrebu približit će se Dinamu na samo jedan bod zaostatka, a taj zaostatak vrlo bi se brzo mogao pretvoriti u prednost jer Modri već narednog kola putuju na najteže moguće gostovanje - Poljud.

Slika 1 od 1.
Foto: Sandro Donda

Slaven Belupo - Zadar 4:2

Otkako je Varteksu utrpao pola tuceta golova, Slaven Belupo nikoga nije pobijedio. Željene pozicije koje vode u europske kupove polako su počele nestajati iz koprivničkog vidokruga pa Krunoslav Jurčić nije imao izbora nego pobijediti Zadar. A taj je Zadar nakon pet uzastopnih trijumfa nerasterećeno stigao u Podravinu i već nakon sedam minuta imao vodstvo. No, u samo 15-ak minuta koprivnički je tornado otpuhao iluzije o novom zadarskom iznenađenju i četirima pogocima trasirao Slavenov povratak na pobjedničke staze. S konačnih 4:2 Koprivničani su se približili Zadru na samo jedan bod, a iznimno povoljan raspored daje im za pravo i nadati se priključenju Rijeci u borbi za drugo mjesto.

Zagreb - Inter 3:0

Utakmica sa slabašnim Interom Pjesnicima je došla kao naručena nakon tri kola bez osvojenog boda. Zagreb je do subotnjeg sraza s bivšim Keramičarima u rubrici 'domaće pobjede' imao zapisanu nulu pa je pobjeda jedino što je dolazilo u obzir za Miroslava Blaževića. I doista, Inter je u obližnji Zaprešić otpraćen s tri laka komada, a ne spomenuti velemajstoriju i volej Krune Lovreka kod drugog pogotka domaćih bio bi grijeh. Zaprešićani su šestim porazom izgubili priključak sa sredinom tablice i sigurnosni odmak od zone "ugroze" morat će tražiti u nadolazećoj seriji dvoboja s najzahtjevnijim protivnicima. Po Varteksovom poučku.

Osijek - Šibenik 1:1

Tmurni oblaci nad Gradskim vrtom nisu nestali ni nakon utakmice sa Šibenikom. Samo jedna pobjeda u posljednjih sedam kola spustila je Osječane s treće na devetu poziciju i čini se kako je pred sastavom Ilije Lončarevića još jedna sezona "bez okusa i mirisa". Osijek, naime, već par sezona nikako ne uspijeva uhvatiti priključak s vrhom tablice, a eventualni strah od ispadanja otklanja preslaba konkurencija. Bijelo-plavima tako iz godine u godinu ostaje zacementirano mjesto u učmaloj sredini ljestvice, bez realnih izgleda za značajniji pomak gore ili dolje na ljestvici.

Međimurje - Cibalia 0:1

Ivan Bedi nastavio je katastrofalan rezultatski niz na klupi Međimurja. Čakovčane je na stadionu Mladosti svladala Cibalia, momčad koja do ove subote na gostovanjima nije osvojila nijedan bod. Hrvatskim rossonerima to je četvrti uzastopni poraz, a posljednje mjesto zasad izbjegavaju zahvaljujući pobjedi nad Varteksom u trećem kolu, što je ujedno i jedini trijumf Međimuraca ove sezone.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!