Košarka

Kako su igrali...

Branimir Korać • ponedjeljak, 01.10.2007.

Košarkaška sezona u dobrom dijelu liga započela je ovog vikenda. Počevši s ovim ponedjeljkom, Sportnet.hr će vam donositi pregled nastupa naših košarkaša u inozemstvu. Već ovog tjedna startaju i NLB liga te španjolsko i njemačko prvenstvo...

Austrija

Milan Stegnjaić (Oberwart): Stegnjaićev Oberwart poražen je na startu austrijskog prvenstva na svom terenu od ökoSTADT Güssing Knightsa 75:74. U neizvjesnom susretu Riječanin je krenuo u petorci, na parketu proveo 24 minute te ubacio 11 poena (2/5 za dva, 1/1 za tri te 4/4 slobodna bacanja). Tome je dodao tri skoka te pokazao kako će i ove sezone igrati značajnu ulogu u austrijskom prvenstvu.

Ante Perica (trener Oberwart): Perica nakon poraza od Güssinga nije mogao biti zadovoljan. ''Jako smo glupo odigrali. Tri puta smo bili nadomak pobjede i sva tri puta previše griješili da bi nešto značajnije napravili''. Oberwart u sezonu kreće s omjerom 0-1.

Marko Morić (Vienna): Branitelji naslova, košarkaši Gmundena, bili su prejaki za Viennu i slavili 97:72. Marko Morić proveo je u dresu Vienne 36 minuta na parketu, ali šuterski je bio izrazito neraspoložen. Ubacio je šest poena (za dva 2/10, za tri 0/3, slobodna bacanja 2/4) čemu je dodao deset skokova, dvije asistencije i tri blokade.

Belgija

Krunoslav Radoš (Optima Gent): Nekadašnji član Zagreba startao je porazom u belgijskom prvenstvu. Gent je na svom parketu ugostio jaki Spirou Charleroi i poražen je 71:61. Radoš je igrao 17 minuta i upisao tri poena (1/2 za tricu) uz četiri skoka i dvije blokade.

Ivica Skelin (trener Pepinster): Bivši trener Splita Ivica Skelin nije u sezonu ušao pobjedu. Njegov Pepinster na svom parketu ugostio je Liege i upisao poraz 79:66. Stephane Pelle i Brian Hopkins s ukupno 45 poena bili su nezaustavljivi za Skelinovu momčad.

Bosna i Hercegovina

Dženan Rahimić (Bosna): Bosna je ovog vikenda organizirala turnir u spomen na Mirzu Delibašića i upisala tri pobjede. Dženan Rahimić u prvom susretu s Braunschweigom ubacio je sedam poena, u drugom susretu protiv FMP-a pet te u završnom s Fenerbahce Ülkerom 12.

Marko Batina (Bosna): Bivši član Hermes Analitice i reprezentativac u mladim hrvatskim selekcijama nastupao je za Bosnu na turniru održanom ovog vikenda. U prvom susretu s njemačkim New Yorkerom iz Braunschweiga ubacio je šest poena i u pobjedi 88:74 ostavio vrlo dobar dojam. Protiv FMP-a ga nije bilo među strijelcima, ali je zato obranu Fenerbahce Ülkera izludio atraktivnim ulazima i pobrao simpatije gledatelja uz deset ubačenih poena.

Hrvoje Vlašić (trener Posušje): Posušje je ovog vikenda gostovalo na Dubrava kupu i zauzelo treće mjesto. U prvom susretu momčad bivšeg trenera Dubrave poražena je upravo od Dubrave 94:85 da bi u susretu za treće mjesto bolja bila od slovenske Krke sa 76:71.

Cipar

Domagoj Vidaković (Keravnos): Ciparski viceprvak pobjednik je turnira čiji je bio organizator ovog vikenda. U dresu Keravnosa ove sezone nastupa naš Domagoj Vidaković koji je u prvom susretu i pobjedi nad Maccabijem Rishon Le Zionom sudjelovao s četiri poena. Drugog dana Keravnos je bio bolji od Pizze Express Apollona 81:68 uz 11 poena Vidakovića. U posljednjem susretu svladan je ENAD sa 74:73, a Vidaković je susret završio sa sedam poena.

Francuska

Hrvoje Perinčić (Hyeres Toulon): Hrvoje Perinčić napustio je Zadar i vratio se u Francusku. Odmah na startu prvenstva pokazao se važnom karikom ove sezone kod Hyeres Toulona i u startnom porazu od Le Havrea doma 85:76 igrao svih 40 minuta uz ubačenih 16 poena (za dva 2/6, za tri 4/6). Uhvatio je i šest skokova uz po dvije ukradene lopte i asistencije.

Marin Prskalo (Saint Vallier): Započelo je natjecanje i u Pro B francuskoj ligi, a Marin Prskalo nije baš najbolje startao. U prvom kolu upisao je poraz na gostovanju kod Le Portella 72:68 uz slab učinak za 13 minuta provedenih na parketu. Ubacio je dva poena (za dva 1/7, slobodna bacanja 0/2) uz skok.

Njemačka

Silvano Poropat (trener Ludwigsburg): U generalnoj probi uoči početka njemačkog prvenstva Ludwigsburg je ugostio švicarski Fribourg. Poropatova momčad lako je iskontrolirala utakmicu i na kraju slavila 85:77 te najavila još jednu dobru sezonu na klupi našeg istaknutog stručnjaka.

Branimir Longin (Oldenburg): Oldenburg je u pripremnoj utakmici upisao neugodan poraz od Bremerhavena 88:68 uz ozljedu važnog centra Dana McClintocka. Longin je startao u petorci i napadački ostvario dobar učinak ubacivši 15 poena.

Jasmin Perković (Oldenburg): Perković je također bio u startnoj petorci Oldenburga u generalci uoči novog prvenstva.

Nenad Josipović (trener Karlsruhe): Karlsruhe je dobro otvorio sezonu u 2. Bundesligi svladavši na startu TV Lich 76:64. Nakon susreta je bio zadovoljan tek drugim poluvremenom. ''U prvom dijelu moji igrači su bili nervozni otvaranjem sezone pred svojim navijačima. U drugom dijelu se sve popravilo, brzo smo se vraćali u obranu i igrali dobro. Želim dobru obranu i zadovoljan sam tek s 24 poena Licha u drugom poluvremenu'', rekao je nakon susreta Splićanin.

Miljenko Crnjac (trener Kronberg): U trećem kolu njemačke Regionallige Kronberg je na svom parketu svladao Stuttgart 82:61. Momčad Kronberga vodi naš Miljenko Crnjac koji je dosad ove sezone ostvario omjer od dvije pobjede i jednog poraza. ''Presretan sam ovom pobjedom. Stuttgart su mnogi vidjeli kao velikog favorita, možda su nas gosti malo i podcijenili i mi smo to iskoristili. Odigrali smo briljantnu obranu, taktički se izvrsno pripremili i pobijedili najjačeg protivnika dosad ove sezone''.

Dean Jenko (trener Ansbach): Ansbach je u 2. Bundesligi startao porazom na gostovanju kod Speyera 103:79. Trener-igrač Dean Jenko susret je završio s 11 poena (za dva ¾, za tri 1/1, slobodna bacanja 2/2) na parketu provevši 24 minute. Ovom učinku dodao je i tri skoka, pet asistencija i dvije ukradene lopte.

Matej Mamić (trener Lichterfelde): Trenersku karijeru nekadašnji hrvatski reprezentativac započeo je uspješno. U prvom kolu 2. Bundeslige njegov Lichterfelde na svom terenu svladao je Münchena sa 68:66.

Hrvoje Pervan (Wurzburg): Wurzburg je sezonu u Regionalligi otvorio startnim porazom protiv Leitershofen/Stadtbergena 73:70 unatoč dobroj igri našeg krila s NCAA iskustvom Hrvoja Pervana. Riječanin je susret završio sa 16 poena i bio drugi strijelac svoje momčadi. Ekipu Wurzburga ove sezone vodi nekadašnji igrač Cibone Ivo Nakić.

Ivan Ćubela (Bergheim): Ivan Ćubela nastavlja s odličnim igrama u njemačkoj Regionalligi, ali njegov Bergheim i dalje gubi. U ovom kolu uvjerljiv je bio Hagen koji ih je svladao 104:85, a Ćubela je ubacio 32 poena uz šut iz igre 57 posto.

Daniel Ćorić (Rastatt): U četvrtom kolu Regionallige Rastatt je na svom parketu porazio Trier 87:75, a Daniel Ćorić ubacio je 19 poena uz devet skokova. Momčad Rastatta ove sezone vodi naš trener Zoran Seatović.

Grčka

Ivo Josipović (Kolossos): Grci su još uvijek u fazi odigravanja pripremnih susreta za novu sezonu, a Kolossos je u svojoj dvorani u jednoj takvoj ugostio AEK. AEK je na kraju bio uspješniji i slavio 67:62, a naš Ivo Josipović bio je prvi strijelac susreta s 18 poena.

Matija Češković (Kolossos): U sastavu Kolossosa protiv atenskog AEK-a bio je i Matija Češković. On nije bio uspješan poput Josipovića i susret je završio s tri ubačena poena.

Andrija Žižić (Panathinaikos): Žiža je u pobjedi nad Panelliniosom 90:79 ubacio tek četiri poena, ali grčki izvjestitelji ističu njegovu odličnu obrambenu rolu što je vrlo važno u borbi za minutažu u tako jakoj konkurenciji.

Jurica Žuža (Rethimno): Dobro u predsezoni igra i Jurica Žuža koji je igrao pripremni dvoboj protiv Panioniosa. Rethimno je poražen 76:65, a Žuža je s 13 poena bio drugi strijelac kod poraženih.

Ozren Mišić (Iraklis): U A2 grčkoj ligi ove sezone nastupa Ozren Mišić, Dubrovčanin kojeg se sjećamo i iz redova Zagreba. U dresu Iraklisa Mišić je u prvom kolu slavio na gostovanju kod MENT-a 67:64 i u pobjedi sudjelovao sa značajnih 13 poena.

Hrvoje Henjak (Panorama): Uspješan start, također nakon neizvjesne utakmice, bilježi i naš centar Hrvoje Henjak. Njegova Panorama u prvom kolu svladala je ICBS sa 64:62 uz Henjkovih šest poena.

Ivica Burić (trener Olympiakos Volou): Iako su najavljivali pohod i na ulazak u A2 ligu, košarkaši Olympiakosa pod vodstvom Ivice Burića upisali su startni poraz. Na njihovom terenu svladao ih je Doukas sa 75:63.

Mađarska

Martin Mihajlović (Kormend): Nakon neuspješnog pokušaja odvođenja Crikvenice u A1 ligu, Martin Mihajlović se otisnuo u mađarski Kormend. Ovog vikenda Kormend je nastupao na turniru kojeg je i organizirao, a Mihajlović se predstavio u dobrom svjetlu. U subotu je u porazu od Univera 90:87 ubacio 21 poen uz šest skokova da bi u nedjeljnoj pobjedi protiv Kataje 103:62 ubacio 12 poena.

Bojan Lapov (Pecs): Iako već debelo u veteranskim godinama, Bojan Lapov i dalje igra vrlo dobro. Njegov Pecs odradio je pripremni dvoboj s Kaposvarom i slavio 85:81 uz 13 poena i tri skoka Lapova čime je bio drugi po učinku u pobjedničkoj momčadi.

Italija

Dalibor Bagarić (Upim Bologna): Dalibor Bagarić vratio se u Italiju i Bolognu, a sezonu nije počeo u velikom stilu. U dresu Upima u prvom kolu ubacio je za 13 minuta tri poena (1/4 za dva, 1/1 slobodna bacanja) uz četiri skoka, dvije ukradene lopte i asistenciju. Upim je u prvom kolu uz dosta muke svladao Teramo 70:68 polaganjem Jamela Thomasa u posljednjim trenucima.

Roko Ukić i Jasmin Repeša (Lottomatica): Lottomatica se na početku sezone prilično namučila protiv Mršićevog Varesea i slavila tek u produžetku 84:79. Roko Ukić imao je veliko povjerenje Jasmina Repeše i na parketu proveo 38 minuta ubacivši devet poena (1/5 za dva, ¼ za tri, 4/6 slobodna bacanja) dodavši tome četiri skoka, dvije ukradene lopte i šest asistencija. ''Zahvaljujem gledateljima na velikoj podršci. Pokušavali smo, borili se i to me veseli. Borbenost je vrlo važna'', komentirao je nakon susreta Repeša.

Veljko Mršić (Varese): Mršićev Varese poražen je na startu od Lottomatice u produžetku. ''Propustili smo veliku priliku za odnijeti pobjedu. No unatoč porazu, možemo biti zadovoljni jer smo pokazali da možemo igrati jako dobru košarku i boriti se s kvalitetnim protivnicima''; nije pretjerano nezadovoljan bio Mršić nakon dvoboja.

Litva

Marko Popović (Žalgiris): Žalgiris je odradio pripremni dvoboj sa Spartakom iz St. Petersburga i upisao pobjedu 99:80. Marko Popović odradio je solidnu utakmicu ubacivši osam poena.

Rusija

Nikša Prkačin (Dinamo Moskva): Pripremno razdoblje moskovski Dinamo zaključio je pobjedom protiv Albe 73:59. Moskovljani su pripreme završili bez izgubljenog susreta, a Prkačin je u ovoj utakmici s Albom ubacio 14 poena uz šest skokova.

Damir Markota (Spartak St. Petersburg): Damir Markota tek što se priključio treninzima Spartaka, bio je u pogonu u dva prijateljska dvoboja. U prvom je Spartak poražen od Žalgirisa 98:80, a Markota je susret završio s deset poena, osam asistencija, tri blokade i tri skoka. U drugom susretu u kojem je poražen Prokom 95:85 Markota je ubacio sedam poena uz šest skokova i pet asistencija.

Damir Miljković (Spartak Primorje): Spartak uoči ruskog prvenstva odrađuje korejsku turneju gdje je svladao LG Sakerse 89:84. Prvo ime u redovima Spartaka bio je naš reprezentativac Damir Miljković koji je ubacio 23 poena uz dvije asistencije i dva skoka.

Slovenija

Robert Troha (Helios): Helios je posljednji pripremni dvoboj uoči starta NLB lige odradio s telavivskim Maccabijem. Izraelci su bili vrlo uvjerljivi i lako slavili 94:62. Naš Robert Troha u porazu je sudjelovao tek s dva poena, oba s linije slobodnih bacanja.

Davor Marcelić (Krka): Krka je neuspješno odradila Dubrava kup i zauzela posljednje mjesto. Davor Marcelić u polufinalnom susretu s Cedevitom upisao je osam poena dok je u susretu za treće mjesto s Posušjem postigao 11 poena.

Vjeran Soldo (Krka): Uz Davora Marcelića u Krki ove sezone igra i Vjeran Soldo. U prvom susretu na Dubrava kupu protiv Cedevite ubacio je pet, a protiv Posušja sedam poena.

Španjolska

Mario Kasun (Barcelona): Barcelona je ovog vikenda sudjelovala na turniru Superkupa gdje je eliminirana u polufinalu od Bilbaoa. Mario Kasun odradio je dobru utakmicu i za 24 minute ubacio 14 poena (5/8 za dva, 4/6 slobodna) uz pet skokova.

Marko Tomas (Fuenlabrada): Fuenlabrada nastavlja s prijateljskim dvobojima, a u nedjelju je svladala Leon 84:77. Marko Tomas startao je u petorci i susret završio s osam ubačenih poena.

Marko Banić (Iurbentia Bilbao): Marko Banić s Bilbaom je došao do finala Superkupa. U polufinalnom dvoboju s Barcelonom Banić je za 23 minute ubacio četiri poena (1/6 za dva, 2/2 slobodna) uz pet skokova. U finalu protiv Taua bio je učinkovitiji i za 28 minuta ubacio 12 poena (5/7 za dva, 2/2 slobodna) uz pet skokova.

Drago Pašalić (Iurbentia Bilbao): Pašalić je ove sezone suigrač Marku Baniću i sudjelovao je u dva susreta na Superkupu. U prvom dvoboju s Barcelonom za deset minuta ubacio je pet poena (2/3 za dva, 0/1 za tricu, 1/1 slobodna) dok je u finalu za 13 minuta ubacio četiri poena (2/3 za dva, 0/1 za tricu) uz šest skokova.

Marino Baždarić (ViveMenorca): Prošli tjedan Menorca je igrala pripremni dvoboj s Kijevom, slavila 69:60, a Marino Baždarić bio je prvo ime susreta. Naš šuter utakmicu je završio s 19 poena.

Bojan Bogdanović (Real Madrid): U svojoj prvoj seniorskoj sezoni u dresu madridskog Reala, Bojan Bogdanović bilježi prve minute. U polufinalu Superkupa protiv Tau Ceramice igrao je tri minute i ubacio jedan poen iz slobodnih bacanja bez šuta iz igre.

Zoran Planinić i Neven Spahija (Tau Ceramica): Planinić je vrlo dobro odradio nastup na Superkupu. U polufinalu protiv Reala za 32 minute ubacio je 12 poena (4/5 za dva i 1/3 za tri, ½ slobodnjaci) uz dva skoka. U finalu je za 30 minuta ubacio 14 poena (4/7 za dva, 0/2 za tri, 6/8 slobodnjaci) uz četiri skoka.

Davor Kus (Unicaja): Unicaja je u pripremnom dvoboju u Malagi nadjačala Rietija 81:65, a Davor Kus u pobjedi je sudjelovao s pet poena.

Ukrajina

Vladimir Krstić (Kiev): Kijevljani su posljednji pripremni dvoboj odradli s turbojakim Olympiakosom i iznenadili ga pobjedom 83:69. U pobjedi je sudjelovao i Vladimir Krstić s četiri poena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!