Nogomet

Dinamo ide po pobjedu

Vedran Attias • četvrtak, 04.10.2007.

U četvrtak Dinamo igra veliku utakmicu s Ajaxom. Ajax je snažna momčad i, iako je prilično podcijenjena u većini naših medija, vodeća su momčad prvenstva Nizozemske s čak 24 postignuta pogotka u šest kola, ali i primili su sedam...

Dinamo niti prije prve utakmice nije bio favorit u ovom dvoboju, a nakon utakmice u Maksimiru i prednosti Ajaxa koju nose sa sobom u Arenu, teško je realno procijeniti šanse Modrih. Dinamo ima kvalitetnu momčad, punu mladih igrača koji imaju potencijal i u Dinamu se nadaju kako će ga pokazati u ovoj vrlo bitnoj utakmici.

Prije odlaska u Amsterdam trener Dinama Branko Ivanković na zagrebačkoj zračnoj luci novinarima je rekao: "Želim još jednom napomenuti kako imamo privilegiju igrati ovakvu utakmicu protiv protivnika tako zvučnog imena. Utakmica gdje mi ulazimo s rezultatskim minusom, ali, u svakom slučaju, rezultat koji njima ne garantira ništa. Najbolji pokazatelj koliko oni ozbiljno shvaćaju ovu utakmicu je podatak kako je stadion rasprodan već desetak dana."

Trener Modrih vjeruje u svoju momčad: "Mi ćemo pokušati napraviti podvig i, ni u kom slučaju, ne idemo u Amsterdam samo odraditi utakmicu kako bi to što prije riješili. Mi ćemo sve napraviti kako bi pokazali jednu želju, htijenje i sve ono što je važno kako bi pobijedili." Igrači su već u Zagrebu vidjeli kako imaju kvalitetu igrati protiv velikog Ajaxa: "Već smo doma vidjeli kako možemo s njima igrati. Igrači su ti koji moraju pružiti, kako se kaže, više od 100 posto kako bi se postigao rezultat s kojim bi mi prošli u ligu Uefa."

U vezi sastava trener, osim ozljede Boška Balabana, nema novih problema: "Svi igrači, osim Balabana, Lončarića i Šokote, su spremni i 19 igrača ide na put." Prvih jedanaest će, osim u slučaju neočekivanih problema, biti: Koch, Etto, Drpić, Schildenfeld, Čale, Pokrivač, Vukojević, Sammir, Modrić, Mandžukić, Tadić. Mladi Đakovčanin je dobio prednost u napadu ispred ostalih konkurenata i trener Modrih se nada kako će njegova borbenost i silna trka donijeti Dinamu prilike i golove.

Branko Ivanković istaknuo je kako se uzda u "Dinamovu mladost": "Kao što vidite, u Dinamovom napadu su četiri izuzetno mlada igrača - Tadić i Sammir 20 godina, Mandžukić i Modrić 21 godina. Očekujem kako će oni svojom mladošću i entuzijazmom kompenzirati sve moguće nedostatke koji dolaze zbog premalo iskustva."

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Trener vjeruje kako se Dinamo može nametnuti u igru, ali njegova momčad neće srljati: "Dinamu je uvijek, igrao vani ili doma, cilj postići gol, ali u ovako bitnoj utakmici treba respektirati sve faze igre - obranu, središnjicu i napad. Mi ćemo tražiti pobjedu, ali treba biti cijelu utakmicu koncentriran. Igrači će svi sudjelovati i u napadu, ali u obrani. Mi uvijek težimo napadačkoj igri i napadamo, kako kroz sredinu, tako i preko bokova. Naši bekovi, Čale i Etto, će i protiv Ajaxa igrati ofenzivno, ali o tome dosta ovisi i igra naših protivnika."

Pred Dinamom je velika utakmica, ali i utakmica kakve igraju u HNL-u svaki vikend, ali, ovaj put, su na drugoj strani. Isto kako Cibalia, Zadar, Rijeka i Slaven Belupo u Maksimiru nemaju što izgubiti, a mogu puno dobiti, u takvoj je situaciji Dinamo protiv Ajaxa. Već nakon ždrijeba iz Maksimira su poručivali kako nije sramota ispasti od Ajaxa i - zaista nije, ali, nakon prve utakmice, ostao je dojam kako, bilo to zbog Dinamove kvalitete ili Ajaxove nekvalitete, Modri mogu igrati s Nizozemcima i kako ih mogu pobijediti.

Zamislite situaciju u kojoj u sedmoj minuti Tadić realizira prvu prigodu i dovede Dinamo u vodstvo. Nije nemoguće, zar ne? Veća je šansa kako će, kao i u većini slučajeva, promašiti, ali tko može reći kako Modri nemaju priliku u Amsterdamu? Prolaz Dinama sigurno ne bi bilo najveće iznenađenje koje se dogodilo u sportu. Sigurno je kako će nekih šansi biti i samo kada bi bilo malo sreće i kada bi prva šansa završila u mreži Stekelenburga, Modri igrači bi shvatili kako mogu.

Naravno, moguća je, čak i vjerojatnija, druga solucija - 0:0 i, nakon velikog kiksa nekog od igrača Modrih, Ajax vodi. Tako je bilo u Zagrebu, ali tko može garantirati kako će tako biti i u Amsterdamu? Ako Koch bude siguran, kao što je u nekim utakmicama pokazao kako može biti, ako Dinamova obrana (napokon) ne napravi glupu i skupu grešku, Sammir odigra kao u Bremenu gdje je bio nezaustavljiv, ako Luka Modrić pokaže igru koja ga je dovela do liste najboljih svjetskih nogometaša i ako Dinamovi mladi napadači pokažu kako mogu zabiti već prvu priliku - Dinamo itekako ima šanse u Areni.

Puno je to "ako", ali i u slučaju ispadanja od Ajaxa, iako se većina medija i neki igrači Modrih neće složiti, nikakva tragedija neće se dogoditi. Dinamo mirno vodi u prvenstvu i već sljedeće gostovanje u Splitu moglo bi Dinamovim navijačima donijeti novo veselje. U sportu su se dogodila, i dogodit će se, i puno veća iznenađenja od mogućeg prolaska Modrih u ligu Uefa. Igrači Dinama trebaju istrčati u Arenu kao što to rade svaki drugi vikend na gostovanju u Vinkovcima ili Zadru - uvjereni u svoju pobjedu. Samo tako se može srušiti Ajax. Dinamo ima kvalitetnu momčad, poletnu skupinu mladih igrača koji mogu igrati s najboljima. Samo trebaju vjerovati u to...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!