Nogomet

Skupina A: Šok na Anfieldu, Porto kući pjevajući

Hrvoje Rafaelić • srijeda, 03.10.2007.

Minimalne pobjede gostiju vijest su dana skupine A. I dok pobjeda Porta možda nije toliko iznenađujuća, poraz Liverpoola na domaćem terenu od Marseillea može se nazvati velikim kiksom Engleza...

Liverpool - Marseille 0:1
(Valbuena 77')

Domaćin je oprezno krenuo u utakmicu protiv predstavnika iz Francuske. Domaći strateg Rafa Benitez od prve minute na travnjak je poslao Fernanda Torresa, ali niti on u duetu sa Crouchom nije uspio zatresti mrežu vrlo dobrog Mandande.

Prvi su zaprijetili domaćini preko Sissoka, ali njegov udarac otišao je pored gostujućeg gola. Gosti prvi prijete Reini tek u 12. minuti preko Nianga. Anemične domaćine pokušavao je pokrenuti kapetan Steven Gerard, ali niti njegovi udarci iz daleka nisu pridonjeli promjeni rezultata u korist domaćina.

Novi trener Marseilla Erik Gerets na klupi je ostavio bivšeg Liverpoolovog napadača Cissea, dok je njegovo mjesto zauzeo Niang, koji se pokazao kao istinska prijetnja za domaćina. Niti jednom treneru nije lagano doći na Anfield, pogotovo ako mu je to prva utakmica na klupi novoga kluba. Ali Marseille niti jednog trenutka nije izgledao kao momčad koja se prestrašila goropadnog domaćina, koji je ne tako davno osvojio Ligu prvaka, a prošle godine igrao veliko finale.

Strijelac jedinog gola na utakmici bio je Mathieu Valbuena, koji je prekrasnim udarcem sa 20 metara svladao Španjolca Reinu. Akciji pred gol kumovala je greška Sissoka, koji je nepotrebno izgubio loptu pred svojim šesnaestercem. Nakon gola gostiju, Gerets je na teren poslao Cissea, koji je odmah zaprijetio iz slobodnog udarca. U posljednjih deset minuta, domaćin je svim snagama pokušavao doći do izjednačenja, ali Torres i Gerrard nisu bili prisebni. Umjesto njih skoro je Cisse udvostručio vodstvo gostiju, ali njegov lob udarac otišao je pored vratiju.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Bešiktaš - Porto 0:1
(Quaresma 92')

Iako su Turci imali terensku inicijativu cijelu utakmicu, Porto je taj koji je odnio slađi dio kolača, tj. onaj koji je osvojio tri vrijedna boda. Domaćin je napadao cijelu utakmicu, ali gosti su ti koji su pri kraju utakmice ubacili u petu brzinu i tako sebi osigurali tri boda. Bešiktaš je imao podršku odličnih navijača, ali ni to im nije pomoglo u njihovom naumu.

Samo dvije minute trebale su domaćinu da stvore prvu priliku. Delgado je izveo opasan slobodan udarac sa lijeve strane, ali Kurtulus nije bio priseban zakucati loptu pod gredu. Nakon nekoliko minuta pritiska, Porto je zaprijetio preko Quaresme, čiji udarac blokira Hakan Ankan.

Helton, koji nije nastupio protiv Liverpoola u prvom kolu, odlično je obavljao zadatke na večerašnjoj utakmici. Prvo je zautavio udarac Nobrea, a zatim se istaknuo odličnom obranom nakon udarca Boba. Nakon ove dvije obrane, uslijedio je potez utakmice kada je uspio zaustaviti jako neugodan udarac Edouarda Cissea pred sam kraj prvog poluvremena.

Porto je u tim trenucima povisio tempo jer samo se tako mogao oduprijeti domaćinu. Nakon ubačaja Lucha Gonzalesa, Meireless ne uspijeva zatresti mrežu domaćina. U 52. minuti nizozemski sudac Peter Vink isključio je domaćeg trenera Ertugrula Saglama. Ključni trenutak utakmice dogodio se u sudačkoj nadoknadi. Nakon udarca Gonzalesa, loptu je prsima primirio Quaresma te ju je uspio progurati ispod istrčalog Ankana.

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Liverpool0:1Marseille
Bešiktaš0:1Porto
1Porto 68:7+111
2Liverpool 617:5+1210
3Marseille 66:9-37
4Bešiktaš 64:14-106

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!