Nogomet

Na Slovake s drugom postavom

Zoran Zdelar • utorak, 16.10.2007.

Slaven Bilić po drugi put u svojoj karijeri hrvatskog izbornika predvodi reprezentaciju na riječkoj Kantridi. Nakon slavlja s početka godine protiv Norveške, ovog puta suprotstavit će se Slovacima, ali s ipak znatno izmijenjenim sastavom. Neki nogometaši već su otputovali svojim klubovima, dok će neki poput Modrića i Kranjčara utakmicu gledati s klupe za rezervne igrače ili iz lože...

Najbolji nogometaši, ili gotovo najbolji, Hrvatske i Slovačke sastat će se u utorak po drugi puta na riječkoj Kantridi. Nakon što ih je u ljeto 2004. godine svladao Otto Barić u jeku priprema za odlazak na Europsko prvenstvo, isto će tri godine kasnije pokušati učiniti i Bilić. Neće hrvatski izbornik imati ni približno najjaču momčad na raspolaganju. Neki igrači su se već vratili svojim klubovima (Niko Kovač, Mladen Petrić, Boško Balaban…), dok će se neki odmarati od već sad naporne sezone.

"Izbalansirat ćemo ekipu tako da što više igrača odigra barem jedno poluvrijeme protiv Slovačke, no nećemo ipak pretjerivati i neke igrače zbog toga stavljati na njima neprirodnu poziciju. Vrata na Kantridi neće čuvati Pletikosa, već će po 45 minuta priliku dobiti Runje i Galinović", najavio je Bilić.

Vezane vijesti

Očekuje se u Rijeci da u reprezentativnom dresu debitiraju i dva Dinamova nogometaša, Dino Drpić i Ognjen Vukojević, dok je Hajduk ponovno bez svog predstavnika u reprezentaciji nakon što se Nikola Kalinić vratio u mladu reprezentaciju i tako propustio odigrati "pokoju" minutu. "Mogli ste se i sami uvjeriti da se Kalinić odlično uklopio u reprezentaciji. Šteta što je potreban mladoj reprezentaciji jer sam imao namjeru postaviti ga u prvu jedanaestoricu protiv Slovaka. Svojim radom, zalaganjem i kvalitetom to je zaslužio, no Tadić se ozlijedio pa je potrebniji Ladiću", otkriva hrvatski izbornik.

Čelnici HSV-a mole Bilića da odmori Olića, odnosno da ne koristi njegove usluge u utorak, a gotovo je sigurno da na Kantridi od prve minute igramo s Eduardom u napadu. "Ne brine me što će napad ostati samo na Eduardu, možemo biti jednako opasni i sa samo jednim isturenim napadačem i trojicom ofenzivnih iza njega. Iznimno mi je zanimljiv primjer talijanske Rome koja ne igra uopće s klasičnim napadačem, već im je Totti u vrhu napada. To bi bilo kao da je Kranjčara stavim da igra napadača."

Nije naš izbornik najzadovoljniji komentarima nakon utakmice s Izraelom. Bilić je izuzetno zadovoljan i pobjedom minimalnim rezultatom, a sada igra protiv reprezentacije koja se napunila samopouzdanjem nakon pobjede od 7:0 nad slabašnim San Marinom. "Rezultat je uvijek bitan, mi želimo produljiti svoj uspješan niz, ali ne želim propustiti ovu priliku za isprobavanje određenih varijanti. Očekujem da se igrači kojima sutra budem dao priliku dokažu da su ovdje s nekim razlogom, a utakmica protiv Slovaka im je odlična prilika", smatra Bilić.

Mnogi pogledi bit će ove srijede upućeni prema Moskvi gdje se sastaju Rusi i Englezi. Utakmica za koju je gotovo 700.000 ljudi tražilo ulaznicu mogla bi nam već ovog tjedna praktički osigurati plasman na završnicu Europskog prvenstva, a to je morao prokomentirati i Bilić. Ukoliko bude slavila Rusija, našim je reprezentativcima dovoljan bod iz dva preostala susreta.

"Englezi su iznimno kvalitetna momčad, upitno je jedino u kakvom su psihičkom stanju. Protiv Estonaca nisu imali problema, ali koliko mi je poznato nisu im svi u najboljoj zdravstvenoj situaciji. Prednost Rusa je i to što će se susret igrati na umjetnoj travi, na koju su oni već navikli za razliku od mnogih ostalih. Također ne očekujem ni da će Englezi ostati previše impresionirani atmosferom.", kazao je Bilić prije polaska prema Rijeci.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!