Ostali sportovi

Dvije bronce hrvatskih juniora

HINA • petak, 19.10.2007.

Hrvatska juniorska karate reprezentacija ostvarila je veliki uspjeh prvog dana 5. Svjetskog juniorskog i kadetskog prvenstva koje se održava u Istanbulu. Mladi karatisti i karatistice okitili su se broncom, što Hrvatsku čini jedinom zemljom koja je na dva uzastopna SP-a osvojila medalje i to u obje konkurencije...

Juniori u sastavu Goran Lučin, Marko Lučić, Pero Vučić, Leon Gajica, Vedran Turković, Marko Miloš i Goran Božić, a vođeni, kako se pokazalo stručnjacima za medalje, seniorskim izbornikom Zdenkom Horvatom i trenerom Dubravkom Kolecom, do bronce su najprije u prvom kolu svladali Finsku s 3:0, potom favoriziranu Francusku s 3:2, a u trećem kolu Ukrajinu s 3:0.

No, sljedeća je runda donijela Japan od kojeg tijesno gube tek na poene s 19:14 pošto su obje reprezentacije ostvarile po dvije pobjede. Budući da su Japanci otišli do finala, povukli su Hrvatsku u repasaž. Posebno motivirani Hrvati nezadovoljni suđenjem u susretu s Japancima najprije su porazili Bugare s 3:1, a potom u borbi za broncu i Nizozemsku s 2:0. Najbolji borci u našim redovima bili su kapetan Goran Lučin, te Pero Vučić i Marko Miloš koji je vadio kad je bilo najpotrebnije.

"Dokazali smo da imamo potencijal, a posebno karakter. Nije se bilo lako vratiti nakon poraza od Japana, ali pokazali smo da možemo. Razbili smo i Bugare i Nizozemce. Presretan sam i hvala svim dečkima", riječi su kapetana Gorana Lučina.

Izbornik Zdenko Horvat blistao je od zadovoljstva: "Žao mi je što nismo bili prvi no reprezentativci su sve susrete odradili na najvišem nivou i ne mogu pronaći ni riječ zamjerke za njih. Ovi dečki istaknuli su ozbiljnu kandidaturu za seniorsku reprezentaciju koja će nastupiti na Europskom prvenstvu 2009. u Zagrebu."

Jednako slavlje hrvatskoj delegaciji priuštile su i juniorke u sastavu Azra Saleš, Maša Martinović, Ema Aničić i Ivana Goricaj. U prvom kolu su s uvjerljivih 2:0 (11:0 u poenima) svladale Crnogorke, potom u drugom kolu istim rezultatom i Njemice (6:61 u poenima). U trećem kolu bolje su s 2:1 bile od Ruskinja, da bi u poluzavršnici bile zaustavljene od Tunižanki s 2:1.

No, taj susret bio je prepun kontroverzi jer su naše djevojke pokazale puno više, ali tako nije mislio glavni sudac. Naime, nije uvažavao sugestije pomoćnih nego se "izgubio" i u odlučujućem susretu umjesto uvjerljive pobjede Eme Aničić, koja bi Hrvatsku gurnula u završnicu, doveo susret do egala koji je odgovarao Tunižankama. Uzaludni su bili svi protesti s hrvatske strane, pa i opće čuđenje svih u dvorani, Tunižanke su slavile s tijesnih 5:4 u poenima. No naše su djevojke pokazale karakter i u borbi za broncu svladale Engleskinje s 2:1.

"Ovo je neopisiv osjećaj", puna je emocija bila Azra Saleš. "Tek kad osvojiš svjetsku medalju, vidiš koliko se isplate svi oni treninzi i proliveni znoj", dodala je Azra, dok je izbornik Josim Makovac dodao: "Ekipa je radila fantastično, a Ivanu Goricaj smo čuvali za pojedinačni nastup. Djevojke su apsolutno dominirale do ulaska u polufinale, ali ne možeš protiv više sile. Možda će malo zvučati neskromno, no očekivao sam ulazak u finale, ali zadovoljan sam i ovako. Kakoi ne bih bio, pred ovim je djevojkama svijetla budućnost."

Puno manje uspjeha imali su kataši. Juniorska muška reprezentacija u sastavu Damjan Padovan, Danilo Petar Ružička i Franjo Maškarin zaustavljena je odmah u prvom kolu od Egipta, da bi potom u repasažu najprije svladali Indiju s 4:1, a potom izgubili od Perua s 5:0 osvojivši sedmo mjesto. Djevojke u sastavu Elena Perkić, Maja Ribarić i Lara Dumić izgubile su u drugom kolu od Makedonije s 4:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!