Vodeni sportovi

Dva nacionalna rekorda

HINA • petak, 19.10.2007.

Hrvatski reprezentativac u ronjenju na dah Goran Čolak srušio je u petak na bazenu u Utrinama aktualni nacionalni rekord u disciplini statika, kojeg je dosad držao Kristijan Curavić, boravkom pod vodom bez zraka od 7,01 minuta. Veljano Zanki je, pak, u egipatskom Dahabu postavio novi nacionalni rekord u disciplini Free Imersion...

Dosadašnji nacionalni rekord u maksimalnom voljnom zadržavanju daha u vodi kojeg je držao Curavić iznosio je 6 minuta i 45 sekundi. Goran Čolak je nakon pothvata novinarima izjavio kako se za današnje rušenje rekorda pripremao oko mjesec dana iako to nisu bile neke posebne pripreme.

Iako je do sada na treninzima u više navrata ostvarivao rezultat puno bolji od 7,01 minuta, Čolak je kazao da mu je danas bilo malo teže zbog velikog broja prisutnih na bazenu u Utrinama i medijske pažnje koja je posvećena cijelom događaju.

Karla Fabrio, svjetska prvakinja u ronjenju na dah i predsjednica AIDA Hrvatske, bila je sigurnosni ronilac na rušenju rekorda, a osim nje postavljanje novog rekorda nadzirala su dva suca te liječnica.

Kako se radi o mladom, dokazano uspješnom i nadasve svestranom roniocu na dah, koji je aktualni državni prvak u disciplinama dinamika (maksimalna preronjena daljina) i jump blue (ronjenje u duljinu uz bridove kvadrata stranice 15 metara, na dubini od 10 metara), bivšem svjetskom rekorderu u disciplini dinamika po CMAS-u te vrlo uspješnom roniocu u dubinu, ovo je zanimljiv prekid dugogodišnje vladavine Kristijana Curavića u toj disciplini.

Ovime je Curaviću ujedno i bačena rukavica izazova može li se vratiti na tron ili će mjesto prepustiti mlađima, kazao je izbornik hrvatske ronilačke reprezentacije Ivan Drviš koji je pratio rušenje rekorda.

Inače svjetski rekord u ovoj diciplini s 9,08 minuta drži Nijemac Tom Sietas.

Veljano Zanki postavio je u petak u egipatskom Dahabu novi nacionalni rekord zaronivši u disciplini Free Imersion, povlačenju po užetu bez peraja, po AIDA-i na dubinu od 66 metara.

Zanki je postavio ovaj rekord na svojevrsnom zagrijavanju za Svjetsko prvenstvo koje će se po AIDI održati u Šarm el Šeiku, natjecanju "Triple Depth". To je natjecanje koje okuplja sve tri natjecateljske AIDA discipline (Free Immersion, Constant Weight i Constant No Fins), a održava se od petka do nedjelje. Drugi hrvatski natjecatelj na tom prvenstvu Tomislav Sviličić zaronio je u istoj disciplini na 60 metara, dok je u ženskoj konkurenciji Mia Rizner uspjela zaroniti 37 metara.

AIDA svjetsko prvenstvo u ronjenju na dah u dvjema dubinskim disciplinama (Constant Weight i Constant No Fins) održat će se od 25. listopada do 3. studenoga u Šarm el Šeiku. AIDA je mlađa svjetska krovna organizacija za ronjenje na dah, a postoji još CMAS (Confederation Mondiale des Activites Subaquatiques).

U subotu je na redu Constant Weight (ronjenje s konstantnim opterećenjem, što znači da se s jednakom količinom utega oko pojasa zaranja i izranja, roni se s perajama ili monoperajom), a u nedjelju Constant No Fins (jednaka kao Constnat Weight ali se roni bez peraja "na žabicu").

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!