Ostali sportovi

Američki nogomet seli u London

Mario Majdić Natrlin • četvrtak, 25.10.2007.

U nedjelju 28.10. u Londonu, na nedavno otvorenom novom Wembleyju, odigrat će se prva utakmica američkog nogometa izvan Sjeverne Amerike, a tek druga izvan Sjedinjenih Američkih Država (prva je odigrana u Meksiku 2005. godine između San Francisca i Arizone). NFL je tako odlučio pratiti trendove NBA-a i NHL-a koje već nekoliko godina svoje momčadi šalju u Europu bilo tijekom regularne sezone ili u predsezoni.

Povijesna utakmica bit će dvoboj između Miami Dolphinsa (službeno domaćina) i NY Giantsa u osmom tjednu regularne sezone NFL-a. Da interes, i to poveliki, za američkim nogometom postoji među Europljanima, pokazala je i činjenica da je Wembley, za ovaj nesvakidašnji sportski događaj u ovom dijelu svijeta, rasprodan već nekoliko sati od puštanja ulaznica u prodaju, a podnesenih zahtjeva za kupnju ulaznica bilo je oko pola milijuna. 90 tisuća gledatelja imat će priliku u nedjelju vidjeti kako izgleda "nogomet" s druge strane Atlantskog oceana, a sudeći po namjerama vodećih ljudi NFL-a, na ovome se neće stati. Želja je vodstva ove lige da američki nogomet postane stalni gost u Europi (barem dvije utakmice u sezoni), a već se lagano priča o mogućem održavanju Super Bowla upravo na "Starom kontinentu" u bliskoj budućnosti.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Igrači obiju momčadi u London dolaze u petak rano ujutro. Dolphinse će ugostiti engleska ragbi momčad London Wasps koji će im ustupiti svoje terene za lagani trening u petak. Dolphinsi ove godine još nisu upisali pobjedu i imaju sedam poraza. Osim neuvjerljive igre pokošeni su i ozljedama nekih od glavnih igrača, a više nemaju ni usluge hvatača Chrisa Chambersa koji je otišao u momčad San Diega u zamjenu za izbor u drugom krugu drafta iduće godine. Branič Dolphinsa Jason Taylor izjavio je kako, kada već ne mogu pobjeđivati u SAD-u, možda će imati više sreće u Engleskoj.

S druge strane čekaju ih poprilično uvjerljivi NY Giantsi sa svojih pet uzastopnih pobjeda i impresivnom obranom. Branič Big Bluea Osi Umenyiora, koji se rodio nekoliko kilometara od Wembleyja, imat će priliku u svom rodnom gradu nastaviti s odličnim nastupima (trenutno dijeli prvo mjesto u ligi za najviše rušenja QB-a) i na najbolji način svojim "sugrađanima" predstaviti američki nogomet.

Organizatori govore kako se previše ne boje reakcija gledateljstva na dužinu utakmice i mnogobrojne prekide jer znaju da imaju veliku bazu obožavatelja i pratitelja američkog nogometa u Europi, koji su dobro upućeni u prirodu tog sporta. Uz mnogobrojne popratne sadržaje koji prate svaku utakmicu footballa vjerujemo da će gledatelji u potpunosti moći uživati u ovom, za mnoge, egzotičnom sportskom događaju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!