Automoto

Pedrosa razveselio Španjolce

Ante Kojundžić • nedjelja, 04.11.2007.

Posljednja utrka ovogodišnje MotoGP sezone odvezla se na jugu Španjolske u Valenciji. Krenuvši s najbolje startne pozicije pobjedu je odnio domaći Dani Pedrosa na Hondi ispred novog svjetskog prvak Caseya Stonera (Ducati)…

Na subotnjim kvalifikacijama s motora je pao Valentino Rossi (Yamaha) i slomio tri kosti na desnoj ruci te je njegov nastup uoči utrke bio upitan. Talijan nikad do sad nije propustio utrku, a nije to želio učiniti ni sad. Na njegovu radost doktori su dali zeleno svjetlo pa je Dottore mogao nastupiti. Trebao mu je jedan osvojeni bod da obrani drugo mjesto u ukupnom poretku ispred Pedrose.

Na startu je Stoner prestigao Pedrosu i na taj način olakšao svom najvećem konkurentu ove sezone koji je krenuo sa 17. pozicije. No, u šestom krugu Pedrosa se odvažio i kasnijim kočenjem kroz prvi zavoj preuzima čelnu poziciju utrke.

Od tog trenutka se mladi Španjolac trudio odmaknuti Stoneru, što mu je polazilo za rukom jer je prednost nad australskim vozačem rasla. Rossi se natrag u poretku probijao sve do 14. mjesta, ali je u 20. krugu morao odustati zbog problema na motociklu.

Odustajanje je značilo da će Pedrosa preuzeti drugu poziciju ukupnog poretka na kraju sezone ako pobijedi. Brzina koju je Hondin motociklist demonstrirao nije nikom ostavila prostora, pa ni Stoneru koji se nije mogao približiti vodećem čovjeku utrke.

Usamljen na vrhu, nakon 30 krugova Pedrosa osvaja svoju drugu utrku ove sezone na radost svih navijača u Valenciji i preskače Rossija u ukuponom poretku čime postaje viceprvak. Sjajnu sezonu Stoner je kompletirao drugim mjestom na VN Valencije ispred Johna Hopkinsa (Suzuki) koji je također dospio na podij.

Početak nove sezone označit će utrka u Katru 9. ožujka. Biti će to sezona u kojoj će Stoner pokušati obraniti titulu. Rossi će bit motiviraniji nego ikad – već drugu sezonu za redom je ostao bez naslova. Španjolska će imati dva velika talenta – Danija Pedrosu koji čeka svoju priliku i Jorgea Lorenza, 21-godišnjaka koji je osvojio prvenstvo u klasi do 250 kubika s ukupno devet pobjeda ove sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoSkrolMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!