Nogomet

Pranjić otpao, Mandžukić dva dana van stroja

Ante Pažanin • utorak, 13.11.2007.

Naša najbolja nogometna vrsta priprema se za subotnji dvoboj u Skopju gdje je dočekuje makedonska reprezentacija željna skinuti skalp jednoj od najboljih ekipa na svijetu. Bit će to još jedna velika utakmica za "kockaste" i još jedan test koji ova generacija mora položiti i dokazati da je vrijedna najvećih uspjeha...

Nažalost, niti ovaj put izbornika Slavena Bilića i stručni stožer nisu zaobišli problemi s ozljedama. Mladen Petrić ima problema s lakšim potresom mozga, Danijel Pranjić neće konkurirati za sastav, a manju pauzu morat će uzeti i novopečeni A reprezentativac, napadač Dinama Mario Mandžukić.

Odbrojavaju se dani i sati do subote i dvoboja s Makedonijom. Iako smo svi mislili da će odlučujući dvoboj biti onaj na Maksimiru s Izraelom, ispostavilo se da ipak neće biti tako. Naši reprezentativci morat će odigrati još jednu tešku utakmicu protiv napaljenih Makedonaca koji ne žele završiti kvalifikacije mirno i tiho. Najavljuju pobjedu i usprkos tome što su davno izgubili ikakve šanse za prolaz na Europsko prvenstvo, žele pomrsiti račune "kockastima".

Izbornik Bilić definitivno neće moći računati na veznog igrača Heerenveena Danijela Pranjića. Iako se isprva mislilo da je Danijel lakše ozlijeđen i da će moći nastupiti, nakon pregleda utvrđeno je da se radi o težoj ozljedi, rupturi mišića koja zahtijeva dulje mirovanje i odgovarajuću terapiju. Ipak, ostat će u kampu u Brežicama i pružiti podršku svojim suigračima.

Najnoviji problem nastao je s novopečenim članom izabrane vrste Marijem Mandžukićem koji je pozvan umjesto ozlijeđenog napadača Hajduka Nikole Kalinića. Mario se probudio s ukočenim vratom i dva će dana biti izvan stroja, a radu s ostalim igračima trebao bi se vratiti u četvrtak. Mladen Petrić zbog problema s lakšim potresom mozga i dalje trenira lakšim intezitetom, tako da izbornik zasad može trenirati samo s dva zdrava napadača, Ivicom Olićem i Eduardom.

Bilić se kratko osvrnuo na novonastalu situaciju: "Nismo ludi da forsiramo Pranjića kad znamo da se neće moći oporaviti na vrijeme. On ipak ostaje s nama jer je naša liječnička služba na primjeru Petrića dokazala da je odlučna u detekciji i terapiji, tako da se igrači u odličnom stanju vraćaju u svoje klubove. Što se tiče Mandžukića, on igra stalno i igra puno tako da neće biti problem ako dva dana ne bude trenirao s nama."

Nekoliko riječi o dvoboju s Makedoncima kazao je i naš lijevi bočni Joe Šimunić: "Bit će to teška i tvrda utakmica. Njima ta utakmica ne znači ništa, a nama znači sve i u slučaju remija mi smo postigli svoj cilj. Izbornik nam je 100 puta dosad rekao da u današnjem nogometu nitko nikome ništa ne poklanja. Nama nitko dosad nije ništa poklonio, sve smo sami izborili i tako će biti i u subotu."

Rekorder po broju nastupa Dario Šimić također je svjestan težine i važnosti gostovanja u Skoplju: "Ne treba se zavaravati, Makedonija je uvijek bila neugodno gostovanje za nas i morat ćemo odigrati jako dobru utakmicu. Sjetimo se samo utakmice u Zagrebu, bila je teška i tvrda. U subotu će s jedne strane biti lakše jer će se oni otvoriti, no s druge strane je teže jer igramo kod njih."

Postoji li strah od mogućeg neuspjeha i hvatanja posljednjeg vlaka za Euro na Wembleyju? "Kod svakog je to drugačije, netko se boji manje, netko više. Uvijek razmišljaš o tome što će biti ako podbacimo, no mi iskusni se s tim moramo nositi i iskontrolirati negativne misli. Treba se koncentrirati na utakmicu i dati maksimum i onda će sve biti dobro."

U svakom slučaju, naši nogometaši odlaze na još jedno teško gostovanje. Sve dosad odradili su kako treba, suvereno i moćno, potrebna je još samo jedna takva predstava da budemo sigurni da ćemo gledati Europsko prvenstvo sljedeće godine i s "kockastima". Problema s ozljedama bilo je i prije pa su se i izbornik Bilić i stručni stožer i igrači s time nosili, ne treba sumnjati da će tako biti i ovaj put.

Makedonci se sigurno neće predati, dapače, učinit će sve kako bi nam zapaprili, a naši igrači moraju dokazati tko je bolji i kvalitetniji i da se ne boje nikoga i ničega. Ako bude tako u subotu oko 11 navečer, svi ćemo slaviti još jedan veliki uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!