Nogomet

Skupina D: Nijemci i Česi bez greške

Marin Vuković • subota, 17.11.2007.

Reprezentacije Njemačke i Češke potvrdile su svoj već ranije izboreni plasman na europsko prvenstvo uvjerljivim pobjedama nad svojim protivnicima u večerašnjim susretima. U svojoj posljednjoj utakmici u kvalifikacijama, Republika Irska ispustila je pobjedu u posljednjim trenucima utakmice u Walesu...

Nakon teškog poraza od Češke u proteklom kolu Nijemci su se željeli iskupiti svojim navijačima, a za taj zadatak kao naručena im je došla reprezentacija Cipra. Prošlo je tek nešto više od jedne minute kada je Lukas Podolski ubacio za Maria Gomeza, a ovaj proslijedio do Clemensa Fritza koji postiže vodeći pogodak. Napadi domaćina nisu jenjavali, pa u 20. minuti Fritz povratnom loptom pronalazi Miroslava Klosea koji nema milosti prema vrataru Cipra i podiže prednost Nijemaca na 2:0.

Drugo poluvrijeme njemački su reprezentativci otvorili novim pogotkom u mreži Georgallidesa. Ovaj put asistent je Klose, a mrežu iz neposredne blizine trese Podolski. Visoku pobjedu domaćina, ipak nedovoljnu za prvo mjesto u skupini, potvrđuje Hitzlsperger osam minuta prije kraja susreta.

Česi su do prvog mjesta u skupini stigli sjajnom pobjedom od 3:0 u minhenskoj Allianz Areni, a taj pothvat svakako nisu htjeli pokvariti slabim izdanjem protiv svojih bivših sunarodnjaka Slovaka. Već od početka utakmice u Pragu krenuli su agresivno i u 13. minuti utakmice pogotkom Zdeneka Grygere stigli do prednosti.

Rezultat se nije mijenjao sve do 76. minute, a tada su u razmaku od samo sedam minuta pala čak tri pogotka. Prvo je Marek Kulič iskoristio sudar slovačkog vratara Kamila Čontofalskog s vlastitim braničem i ničiju loptu poslao u mrežu, a tri minute kasnije Česi ponovno zabijaju, no ovaj put varaju vlastitog vratara. Nakon gužve u domaćem šesnaestercu Tomaš Galasek postiže autogol koji Čehe ipak nije preskupo stajao. U 83. minuti prizemnim udarcem Arsenalov čovjek Tomas Rosicky postavlja konačnih 3:1.

U susretu bez natjecateljskog naboja Wales je dočekao Republiku Irsku i u 23. minuti pogotkom Jasona Koumasa poveo sa 1:0, nakon lijepe akcije i asistencije Joea Ledleya. Samo osam minuta kasnije Kevin Doyle je uposlio Robbieja Keanea koji prebacuje domaćeg vratara za 1:1 nakon prvih 45 minuta. Asistent Doyle u 60. minuti postaje i strijelcem te dovodi Irce u vodstvo, ali je bod ipak ostao u Walesu pogotkom Koumasa s bijele točke minutu prije kraja utakmice. Prethodno je Paul McShane u šesnaestercu srušio Davida Cotterilla.

Skupina D:
Njemačka - Cipar 4:0, Češka - Slovačka 3:1, Wales - Rep. Irska 2:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!