Nogomet

Skupina A: Poljska čeka drugog putnika

Ivana Spahija • nedjelja, 18.11.2007.

U skupini u kojoj su čak četiri reprezentacije imale šanse za plasman na Euro još uvijek ima neizvjesnosti. Pobjedom nad Belgijom reprezentacija Poljske rezervirala je svoje mjesto na glavnom turniru, a drugi sudionik Eura iz ove skupine još uvijek je nepoznat. Portugal i Finska upisali su pobjede, a njihov međusobni ogled ujedno će biti i odlučujući...

Vodeća Poljska napokon je osigurala put na Europsko prvenstvo kod kuće svladavši reprezentaciju Belgije rezultatom 2:0. U samo četiri minute Smolarek je svojim dvama pogocima plasirao Poljsku na Euro. Poljski napadač je u 45. minuti prvi put zatresao mrežu Stijnena, a četiri minute nakon toga je lobom svladao belgijskog vratara za konačnih 2:0 i pobjedu Poljske.

Portugal je kod kuće minimalnom pobjedom od 1:0 svladao reprezentaciju Armenije i tako se približio sudjelovanju na Europskom prvenstvu. Domaćine je od sramote, ali i od eliminacije s Eura svojim pogotkom spasio Almeida u 42. minuti susreta. Portugal je tako zauzeo drugo mjesto na ljestvici s jednakim brojem bodova kao i Finska, a njihov će susret u posljednjem kolu kvalifikacija odlučiti o drugom sudioniku Eura iz ove skupine.

Finska je pobjedom nad Azerbajdžanom svoje šanse o plasmanu na Euro još uvijek održala živima. Nakon prvog poluvremena koje je proteklo bez pogodaka, u 63. minuti uslijedio je šok za domaćine jer je mrežu finskog vratara Jääskeläinena zatresao Gurbonov i doveo Azerbajdžan u vodstvo.

Finci su krenuli po izjednačenje koje su dočekali u 79. minuti, a rezultat je na 1:1 svojim pogotkom poravnao Forssell. Četiri minute prije kraja susreta, nakon asistencije Litmanena, Kuqi je svladao gostujućeg vratara Velijeva za konačnih 2:1 i pobjedu Finske koja je stavlja na treće mjesto na ljestvici.

Susret između Srbije i Kazahstana odgođen je za nedjelju zbog loših vremenskih uvjeta u Beogradu. Španjolski sudac Luis Medina je zbog velikog snijega donio odluku o odgađanju ove utakmice. Pobjedom Poljske nad Belgijom, Srbija je izgubila i teoretske šanse za sudjelovanje na Europskom prvenstvu.

Skupina A, rezultati:
Finska - Azerbajdžan 2:1, Poljska - Belgija 2:0, Portugal - Armenija 1:0, Srbija - Kazahstan odgođeno.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!