Nogomet

Englezi o nama: Ključ u promjeni sustava

Ante Pažanin • nedjelja, 18.11.2007.

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se na Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj. Izraelci su nam učinili uslugu pobijedivši Rusiju čime su nam trasirali put prema Alpama. Osim nama momci s Bliskog istoka pomogli su i Englezima koji u srijedu imaju priliku, unatoč svim dosadašnjim problemima, izboriti plasman na Euro ukoliko ostvare bar remi u utakmici s našom reprezentacijom. Svijesni su u Engleskoj da će ta utakmica biti sve samo ne lagan zadatak pa su tako dva ugledna engleska lista, Independent i Guardian posvetili poduže članke našoj izabranoj vrsti u kojima analiziraju hrvatski put do još jednog velikog natjecanja...

Engleska reprezentacija dobila je još jednu priliku popraviti gorak okus kvalifikacija. U srijedu će se na novom Wembleyu igrati utakmica koja se čeka cijelu godinu, Hrvatska ide na noge Engleskoj pred 80 000 gledatelja među kojima će biti oko 6 000 naših navijača. Gordi Albion će izboriti Europsko prvenstvo ako odigraju s Vatrenima najmanje izjednačeno, a u slučaju pobjede od 2:0 ili više završit će kvalifikacije kao pobjednici skupine. U Engleskoj se već analizira taj veliki dvoboj pa je tako Jonathan Wilson u Independentu posvetio poduži članak našoj izabranoj vrsti u kojem hvali izbornika Bilića i njegove igrače. Prema njemu uspjeh je ostvaren zahvaljujući ubojitom instinktu strijelca Eduarda i viziji u veznom redu Nike Kranjčara i Luke Modrića, no jedna od najvažnijih stvari je oproštaj od zastarjele formacije 3-5-2 i usvajanje sustava 4-4-2. Tu promjenu izbornik Bilić napravio je odlučno i bez razmišljanja.

Zahvaljujući takvom sustavu, mirnoj i suverenoj obrani i dobroj igri po bokovima Hrvatske je uvjerljivo prošla ove kvalifikacije. Jedan od onih koji se zahvaljujući igri s četiri obrambena prometnuo u jednog od najvažnijih igrača hrvatske momčadi je i igrač Manchester Citya Vedran Ćorluka. Ćorluka je igrao kod Bilića u mladoj reprezentaciji i vrlo brzo se, poglavito dobrim igrama u Dinamu, probio do seniorske momčadi i još brže, sa samo 21 godinom, završio u Premierligi. Vedran se pokazao jednim od najboljih 'uvoza' iz Hrvatske i brzo je zadobio povjerenje i poštovanje navijača Citya, suigrača u klubu, trenera Erikssona i engleske nogometne javnosti. Uz njega u Premierligi igraju i Eduardo i Niko Kranjčar i svi oni skupa uspješno nastavljaju tradiciju Igora Štimca, Slavena Bilića i Aljoše Asanovića. Nakon teške prve sezone Niko Kranjčar briljira u Portsmouthu, dok Eduardo još nije u potpunosti pokazao za što je sposoban, ali ne zbog svoje neefikasnosti nego više zbog forme njegovih suigrača u napadu.

Upravo će Eduardo u srijedu imati priliku dokazati se engleskoj publici, dok Ćorluka može samo pridonijeti blistavoj reputaciji koju već uživa u koljevci nogometa.

Guardian je najviše pozornosti poklonio Luki Modriću i glasinama o njegovom odlasku u londonski Chelsea. Isti autor kao i kod Independenta ističe kako je fantastično vidjeti kako u današnjem nogometu još uvijek može uspjeti netko poput Luke. Sve su glasnije glasine koje povezuju Modrića s Chelseajem, pa je tako Dinamov izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić ovog tjedna bio kod Romana Abramoviča, dok je trener Bluesa Avram Grant bio u Skopju na utakmici Makedonije i Hrvatske sa zadatkom da pogleda baš kapetana Modrih. Na prvi pogled možda izgleda krhko, no Luka je naučio kako biti jak i čvrst igrajući za Zrinjski u Premier ligi BiH. Kako je i sam rekao, ako možeš igrati u BiH možeš igrati bilo gdje. On je predstavnik nove vrste igrača, playmaker koji može igrati i povučenije i općenito na svakoj poziciji u veznom redu. Hrvatska momčad uvijek je obilovala klasičnim 'desetkama', pa je tako legendarna momčad iz 1998. imala čak tri playmakera, Roberta Prosinečkog, Zvonimira Bobana i Aljošu Asanovića.

U članku se također spominje razlaz s formacijom 3-5-2 s kojom je Hrvatska igrala od osamostaljenja. Bivši izbornik Zlatko Kranjčar čvrsto se držao te formacije i doživjeo neuspjeh na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Debatu o tome može li Hrvatska uopće igrati moderni 4-4-2 sustav brzo je razriješio Slaven Bilić pokazavši ne samo da Vatreni to mogu nego da to mogu na posebno uvjerljiv i suveren način. Bojazan tradicionalista o nestanku klasičnog playmakera pokazala se neosnovan, budući da je Bilić uspio u momčad 'ugurati' čak dvojicu, ponekad i trojicu igrača koji znaju sve s loptom. Upravo Modrić ima veliku ulogu u postojećoj igri, jer ima i određenu slobodu u igri, ali i puno odogovornosti u obrani, pošto igra povučenije nego u Dinamu.

Na kraju članka autor ustvrđuje kako se Slaven Bilić dokazao na međunarodnoj sceni, a njegova momčad ima lijepu ravnotežu na svim pozicijama. S neprelaznim kapetanom Nikom Kovačom ispred obrambene četvorke, Bilić ostalim svojim veznim igračima može povjeriti više slobode u igri i kreativnosti. Rezultat svega toga je samouvjerenost, možda i veća nego 1998. godine.

Na Wembleyu će u srijedu biti 6700 hrvatskih navijača i njih neće biti briga što Engleskoj treba u toj utakmici, oni će biti na tribinama samo da proslave Bilićevu novu Hrvatsku...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!