Ostali sportovi

NFL: "Fliper" završnica šokirala Baltimore

Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 19.11.2007.

Jedanaesti tjedan profesionalne lige američkog nogometa donio je šokantnu završnicu u Baltimoreu, uklanjanje "željezne zavjese" u New Yorku, a borba i kalkulacije za mjesta u doigravanju se zakuhavaju….

Važan divizijski dvoboj u diviziji AFC North bila je prilika Ravensima da u izravnom sukobu pobijede i dostignu konkurenciju iz Clevelanda. Nakon što su Brownsi "prosuli" vodstvo od 13 razlike, domaćini su to iskoristili i sa nekoliko minuta do kraja poveli 30:27. Ipak je sabranost i odlično dodavanje QB-a Brownsa Dereka Andersona goste dovela do pozicije za dugačak FG pokušaj. Sa istekom vremena kicker Phil Dawson je uputio loptu koja je prvo pogodila vratnicu, a zatim se odbila i od spojnice i vratila natrag u teren. Isprva su suci dosudili neuspjeli pokušaj i na stadionu je zavladalo slavlje, igrači Ravensa su već pobjednički napustili teren, gledatelji su odlazili, kada su suci nakon dodatnog pregleda utvrdili kako je lopta prošla kroz vratnice i pogodila spojnicu koja se nalazi sa druge strane, što je u prijevodu značilo izjednačenje i produžetak koji su Brownsi iskoristili i pobijedili još jednim field goalom junaka večeri Phila Dawsona. Brownsi su tokom utakmice igrali veoma kvalitetno i držali vodstvo većim dijelom, sve dok napad Ravensa, predvođen Kyleom Bollerom (279 prebačenih yardi za jedan TD uz dva presječena dodavanja) nije povezao nekoliko dobrih napada u četvrtoj četvrtini i pokrenuo preokret. Ipak, četiri izgubljene lopte, što je velika boljka igri Ravensa, su na kraju ipak uzele svoj danak i Ravensi sada zaostaju dvije utakmice za Brownsima.

Još je jedna utakmica otišla u produžetke i završila senzacionalnom pobjedom NY Jetsa protiv Steelersa, čime su momci iz Pittsburgha poprilično pokvarili dosadašnji dojam. Jetsi su RB-a Willieja Parkera zaustavili na 52 yarda, rušili su Bena Roethlisbergera sedam puta, a Steelersi su kažnjavani osam puta za ukupno 100 yardi.

U konferenciji NFC, Detroit Lionsi i NY Giantsi su glavni pretendenti za wildcard pozicije u doigravanju, a momčad koja bi pobijedila ove nedjelje učvrstila bi svoje izglede za nastavak sezone. Obrana Giantsa zaustavila je u prvom poluvremenu kvalitetnu grupu WR-a (iza hvatača Patriotsa najefikasniji u ligi) i držali su vodstvo od 10:0. Nakon izmjene field goalova u trećoj četvrtini, pri kraju utakmice Lionsi su došli u priliku za preokret. Nakon prelijepog TD dodavanja Jona Kitne Calvinu Johnsonu, u kasnijim napadima Kitna je dva puta uputio dodavanje prema hvataču Shaunu McDonaldu i dva puta je presječen (Butler i Madison), te su time presječene i nade Lionsa za pobjedom. QB Giantsa, redovito kritizirani Eli Manning, odigrao je veoma dobro, prebacivši 283 yarda uz jedno TD dodavanje. Branič Giantsa Michael Strahan je tri puta rušio Kitnu (inače, Lionsi su momčad čiji QB najviše biva rušen, a obrana Giantsa vodi u ligi u rušenju vođa navale).

U međuvremenu, i nade San Diego Chargersa su pokopane, nakon što im je (točnije njihovom QB-u Philipu Riversu) loptu presjekao i pobjedu ukrao branič Jaguarsa Sammy Knight 1:26 do kraja. Chargersi su u Jacksonvillu lovili rezultat, nakon što su na poluvremenu gubili 17:3. Ali Jacksonville je ove godine kvalitetna momčad sa dobrom obranom, odličnim dodavačem Davidom Garrardom (vratio se nakon ozlijede) koji ima osam TD dodavanja i još je uvijek bez presječene lopte, te uz možda najubojitiji probijački dvojac u NFL-u koji čine Maurice "Mighty Mouse" Jones – Drew i Fred Taylor i Chargersi nisu uspjeli zaustaviti Jaguarse u osvajanju svoje sedme pobjede ove sezone.

U Seattleu je veoma teško igrati. Divlja publika i nepodnošljiva buka, često su nesavladiva prepreka protivnicima Seahawksa što je razlog njihovom omjeru od pet pobjeda i jednog poraza kod kuće. Kada se faktoru domaćeg terena doda odlična igra kao sinoć protiv Bearsa, to može završiti samo pozitivno za domaćine i njihovu "zloglasnu" publiku. Iako su Bearsi započeli eksplozivno polaganjem RB-a Cedrica Bensona i u prvom je poluvremenu nekoliko puta mijenjano vodstvo, odličan QB Matt Hasselbeck (337 yardi i dva TD-a), te njegova omiljena meta sinoć D.J. Hackett (devet uhvaćenih lopti, 136 yardi i TD) preuzeli su inicijativu i odnijeli pobjedu. Ozljeda RB-a Shauna Alexandera, otvorila je više mogućnosti za napad putem dodavanja, a zamjena Maurice Morris veoma dobro popunjava mjesto ozlijeđenog Alexandera.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U pobjedi Cowboysa nad Redskinsima, QB Tony Romo i WR Terrell Owens su se povezali osam puta, uključujući 4 TD dodavanja. Owens igra fantastično i sinoć je uhvatio za ukupno 173 yarda, a Romo je prebacio 293 u pobjedi nad žestokim rivalima i Cowboysi dolaze do svoje devete pobjede.

Dominacija New Englanda se nastavlja. U pobjedi nad Buffalo Billsima, Tom Brady je imao pet TD dodavanja, od čega je četiri uhvatio Randy Moss, za desetu pobjedu Patriotsa.

National Football League, jedanaesti tjedan: Atlanta - Tampa Bay 7:31, Baltimore – Cleveland 30:33, Cincinnati – Arizona 27:35, Detroit – NY Giants 10:16, Green Bay – Carolina 31:17, Houston – New Orleans 23:10, Indianapolis – Kansas City 13:10, Jacksonville – San Diego 24:17, Minnesota – Oakland 29:22, Philadelphia – Miami 17:7, NY Jets – Pittsburgh 19:16, Dallas – Washington 28:23, San Francisco – St.Louis 9:13, Seattle – Chicago 30:23, Buffalo – New England 10:56

National Football League, tablica:

KONFERENCIJA AFC

Divizija AFC East
New England Patriots 10 - 0 - 0
Buffalo Bills 5 - 5 - 0
NY Jets 2 - 8 - 0
Miami Dolphins 0 - 10 - 0

Divizija AFC North
Pittsburgh Steelers 7 - 3 - 0
Cleveland Browns 6 - 4 - 0
Baltimore Ravens 4 - 6 - 0
Cincinnati Bengals 3 - 7 - 0

Divizija AFC South
Indianapolis Colts 8 - 2 - 0
Jacksonville Jaguars 7 - 3 - 0
Tennessee Titans 6 - 3 - 0
Houston Texans 5 - 5 - 0

Divizija AFC West
San Diego Chargers 5 - 5 - 0
Denver Broncos 4 - 5 - 0
Kansas City Chiefs 4 - 6 - 0
Oakland Raiders 2 - 8 - 0

KONFERENCIJA NFC

Divizija NFC East
Dallas Cowboys 9 - 1 - 0
New York Giants 7 - 3 - 0
Philadelphia Eagles 5 - 5 - 0
Washington Redskins 5 - 5 - 0

Divizija NFC North
Green Bay Packers 9 - 1 - 0
Detroit Lions 6 - 4 - 0
Chicago Bears 4 - 6 - 0
Minnesota Vikings 4 - 6 - 0

Divizija NFC South
Tampa Bay Buccaneers 6 - 4 - 0
Carolina Panthers 4 - 6 - 0
New Orleans Saints 4 - 6 - 0
Atlanta Falcons 3 - 7 - 0

Divizija NFC West
Seattle Seahawks 6 - 4 - 0
Arizona Cardinals 5 - 5 - 0
San Francisco 49'ers 2 - 8 - 0
St. Louis Rams 2 - 8 - 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!