Nogomet

Devet kandidata za četiri mjesta

Ante Pažanin • srijeda, 21.11.2007.

Ove srijede dolazimo do kraja uzbudljivih kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj. Do sada je 10 reprezentacija osiguralo nastup i uz domaćine Austrijance i Švicarce to znači da su još samo četiri mjesta slobodna i da će zadnje kolo biti zanimljivo i napeto. Za ta preostala četiri mjesta sutra će se boriti Portugal, Finska, Srbija, Turska, Norveška, Engleska, Rusija, Švedska i Sjeverna Irska. Možemo biti sretni što sutra ne trebamo strepiti za našu reprezentaciju koja je još jednom osigurala veliko natjecanje i sutra na Wembleyu igra samo za prestiž...

Skupina A

Poljaci su u ovoj skupini s 27 bodova osigurali Euro, a za drugo mjesto bore se Portugal s 26, Finska s 23 i Srbija s 20 bodova. Najteži posao imati će Srbi koji će na domaćem terenu morati pobijediti Poljake da bi imali ikakve šanse za prolaz. Uz to moraju pobijediti i Kazahstan u odgođenoj utakmici i nadati se pobjedi Finske u gostima kod Portugala. U tom slučaju naši istočni susjedi idu dalje s obzirom na bolji međusobni omjer s Fincima. Poljaci će doći u Beograd rasterećeni što može biti dvosjekli mač, a s obzirom na dosadašnje rezultate s autsajderima ove grupe nije nemoguće da Srbija posklizne baš s Kazahstanom. Portugalcima će dakle trebati bod, dok se Finci uz pobjedu nad Portugalom moraju nadati i posrtanju Srbije u barem jednoj od preostale dvije utakmice. Niti Portugal nije bio posebno uvjerljiv do sada tako da Finci imaju razloga za optimizam ako odigraju dobru utakmicu u Lisabonu. Osim ovih utakmica sutra još igraju Azerbajdžan protiv Belgije i Kazahstan u gostima kod Armenije.

Skupina B

U ovoj skupini sve je riješeno. Francuska i Italija unatoč teškom poslu idu dalje, ostaje samo pitanje s kojih mjesta. Italija je prva s 26 bodova ispred Francuske s 25, svjetski prvaci će imati lagan posao doma protiv Farskih Otoka, dok Francuzi idu na puno teže gostovanje kod Andriya Shevcenka i Ukrajinaca. Francuzi mogu do prvog mjesta samo ako pobijede ili remiziraju u Kijevu, a Talijani izgube što je vrlo teško za vjerovati. Škoti su s porazom od Talijana na Hampden Parku pokvarili sve lijepo što su napravili u ovim kvalifikacijama tako da će morati još pričekati na neko veliko natjecanje na kojem nisu bili od 1998. i Svjetskog prvenstva u Francuskoj. Gruzija dočekuje Litvu u utakmici koja odlučuje samo tko će biti odmah uz posljednje Farske Otoke.

Skupina C

Grčka je već odavno izborila Euro i mogućnost obrane naslova iz Portugala. Turci su pak pobjedom u Norveškoj (2:1) napravili sjajan posao i tako dospjeli na drugo mjesto koje vodi dalje. Ipak predstoji im još jedna utakmica kako bi potvrdili put prema Alpama. Moraju pobijediti Bosnu i Hercegovinu kako bi izbjegli da ih Norvežani preskoče. Iako su već odavno izvan svih kombinacija naši susjedi nikako neće biti lagan zadatak za Turke koji će se morati dobro oznojiti kako bi pobijedili. Norvežani gostuju kod posljednje Malte gdje će morati pobijediti i navijati za BiH kako bi ipak na kraju balade vidjeli Europsko prvenstvo. Lideri grupe Grci putuju u Budimpeštu gdje će kod pretposljednjih i opet vrlo blijedih Mađara tražiti potvrdu svojih sjajnih kvalifikacija.

Skupina D

Situacija u skupini D odavno je jasna. Nijemci su još 13. listopada remijem u Irskoj (0:0) potvrdili svoj prolaz dok su Česi samo četiri dana kasnije uvjerljivom pobjedom u Njemačkoj (3:0 ) učinili isto. Ostaje samo pitanje na kojim pozicijama će zavšiti kvalifikacije, pred zadnje kolo Česi su na prvom mjestu bodovno izjednačeni s Nijemcima. Njemačka dočekuje doma Wales, a Česi putuju na Cipar. U zadnjoj utakmici ove skupine igraju posljednji i pretposljedni San Marino i Slovačka.

Skupina F

Španjolci su u subotu na Santiago Bernabeuu deklasirali izravne konkurente Šveđane s 3:0 i tako si trasirali put prema Euru. Pred zadnje kolo za drugo mjesto će se boriti Sjeverna Irska i Švedska. Iako su nakon dobrog početka kvalifikacija kasnijim lošim rezultatima sve pokvarili momcima iz Sjeverne Irske ipak ostaje mogućnost da ipak ostvare veliki uspjeh i odu prema Autriji i Švicarskoj. Takav scenarij će se dogoditi ako pobijede Španjolsku na njihovom terenu i istodobno Švedska doma izgubi od Latvije. Remi će Skandinavcima biti dovoljan. S obzirom da je Šveđanima biti ili ne biti teško je za vjerovati da mogu izgubiti, no ipak radi se o nogometu i sve je moguće. Razočarani Danci koji će propustiti još jedno veliko natjecanje dočekuju svoje rođake iz Islanda.

Skupina G

Još jedna skupina u kojoj je sve jasno osim prvog i drugog mjesta. Euro su izborile Rumunjska i Nizozemska zahvaljujući neuspjehu Bugarske koja si je još u pretprošlom kolu zagorčala životm remijem kod Albanaca našeg Otta Barića. U posljednjem kolu Rumunji dočekuju Albance, dok Nizozemci putuju u Bijelorusiju i nakon tih utakmica će biti jasno tko će na Euro s prvog, a tko s drugog mjesta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!