Nogomet

Skupina A: Portugal na Euro, Srbi i Finci po televizore

Petar Plevnik • srijeda, 21.11.2007.

Uz od prošlog kola sigurnu Poljsku, drugi putnik u Austriju i Švicarsku iz skupine A je Portugal. Za takav rasplet Portugalcima je protiv Finaca bilo dovoljno odigrati susret bez pogodaka, dok Srbi u Beogradu nisu uspjeli odraditi ni svoj dio posla...

Iako je Srbija imala teoretske šanse za plasman na Euro, svega pet tisuća gledatelja, od čega polovica gostujućih navijača, došlo je na Marakanu podržati svoju reprezentaciju, što dovoljno govori u vjeru domaćih navijača u selekciju Javiera Clementea. A da Poljaci nisu došli na izlet u Beograd potvrdila je 28. minuta, kada Muravski koristi lošu reakciju domaće obrane te dovodi goste u vodstvo.

I u nastavku susreta bolje se krenuli Poljaci te već u drugoj minuti preko Matuščaka udvostručili svoju prednost. Nadu Srbima u 69. minuti vraća Žigić, da bi već u sljedećoj minuti Lazović u mrežu Poljaka pospremio odbijanac za 2:2. Do kraja susreta Srbi su pokušali stihijskim napadima doći do potpunog preokreta, no rezultat se nije mjenjao te će Srbi još jedno veliko natjecanje gledati preko TV ekrana.

Za razliku od Srba, Portugalcima je 0:0 protiv Finaca u Portu bilo dovoljno za odlazak u Austriju i Švicarsku. Iako bi krajnji rezultat mogao sugerirati kako su Finci bili blizu iznenađenju, da nije bilo odličnog Jääskeläinena na gostujućim vratima Finci su mogli teško stradati. Već u prvom dijelu Quaresma i Cristiano Ronaldo mogli su osigurati prednost Portugalu, a ništa precizniji u nastavku susreta nisu bili ni Nuno Gomes te ponovno Quresma, da bi Finci u završnici susreta umalo ni krivi ni dužni nespretnom reakcijom domaćeg braniča Alvesa stigli do vodstva. Ipak, ostalo je 0:0 i Portugalci nastavljaju s tradicijom plasmana na velika natjecanja.

U dva susreta za prestiž, Kazahstan i Belgija upisali su minimalne gostujuće pobjede. Kazahstanci su do druge kvalifikacijske pobjede stigli u Armeniji pogotkom Ostapenka u 64. minuti, dok su Belgijanci gorak dojam ostavljen u ovim kvalifikacijama donekle popravili pobjedom u Azerdbajdžanu. Strijelac za petu pobjedu Belgijanaca bio je Pieroni u 53. minuti.

Kvalifikacije za EP, skupina A, rezultati: Armenija - Kazahstan 0:1, Azerbajdžan - Belgija 0:1, Srbija - Poljska 2:2, Portugal - Finska 0:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!