Ostali sportovi

NFL: Favoriti lagano do pobjeda na Dan Zahvalnosti

Mario Majdić Natrlin • petak, 23.11.2007.

Amerikanci već tradicionalno slave Dan zahvalnosti između ostalog i utakmicama američkog nogometa. Tradicionalni domaćini Detroit i Dallas, ugostili su Green Bay i NY Jets, a u proslavi su imse pridružili Coltsi i Falconsi i tako je započeo dvanaesti tjedan regularnog dijela sezone...

Green Bay Packersi doputovali su u Motown u potrazi za desetom pobjedom sezone, dok su ih Lionsi iščekivali pripremajući se za pobjedu i nastavak borbe za doigravanje. Kratak tjedan ostavio je momčadima samo tri dana za pripreme.

Lionsi su se na početku bolje snašli pred domaćim navijačima i nacionalnom pozornicom. Dugački su otvarajući napad završili field goalom Jasona Hansona. Packersi nisu uspijevali pokrenuti napad, nesporazum između QB-a Bretta Favrea i njegovog trkača doveo je do izgubljene lopte, domaćini su to iskoristili i još jednim FG-em Hansona poveli 6:0. Početkom druge četvrtine stvari se drastično mijenjaju i to presječenom loptom koju je bacio QB Lionsa Jon Kitna (dodavanje je presjekao Aaron Rouse), što je napad Packersa dovelo u odličnu poziciju na teritoriju protivnika i Favre baca svoje prvo TD dodavanje večeri za hvatača Grega Jenningsa i vodstvo Green Baya. Nakon toga obrambena linija Packersa počinje vršiti ogroman pritisak na Kitnu, predvođeni odličnim Aaronom Kampmanom koji je dva puta rušio Kitnu, a cjelokupni je pritisak ostavio veliki trag na napadu Detroita. Napad Green Baya nema takvih problema i predvođeni veteranom Favreom započinju niz kvalitetnih napada. RB Ryan Grant (ukupno je pretrčao 101 yard u utakmici) se uspijeva probiti do touchdown zone domaćina za novo polaganje, Hanson je opet pogodio za tri poena Lionsa, isto je učinio i kicker Packersa Mason Crosby i na poluvrijeme se otišlo rezultatom 17:9. Dominacija Packersa nastavlja sa još većim intenzitetom u trećoj četvrtini kada su postigli još dva TD-a (Jennings i Martin), a jedina osoba u napadu Lionsa koja uspijeva donijeti poene domaćinima i dalje je kicker Hanson koji je u utakmici imao četiri FG-a. Brett Favre u svojoj 17 sezoni nastavlja redati fantastične nastupe. Sinoć je prebacio 381 yard, bacivši loptu 41 put uz tri TD dodavanja, a u jednom je trenutku zaredao 20 upotpunjenih dodavanja (time srušivši rekord Packersa od 18). Favre je zasigurno važna karika i okosnica ove momčadi koji svojim iskustvom daje sigurnost i kvalitetu Packersima.

S druge strane, prvo polaganje utakmice Lionsi su dočekali u četvrtoj četvrtini dodavanjem Kitne hvataču Calvinu Johnosnonu. To im se očito svidjelo pa su to napravili još jednom nešto kasnije utrčavanjem od jednog yarda RB-a Kevina Jonesa (u utakmici je pretrčao ukupno 93 yarda). Time su se Lionsi naizgled vratili u utakmicu i zaostajali za samo jedan TD. Ipak Packersi se održavaju na životu dugačkim napadom i novim FG-om Crosbyja (ukupno tri) i dolaze do svoje 10 pobjede. Sigurno treba spomenuti i hvatača Packersa Donalda Drivera koji je imao 10 uhvaćenih lopti za 147 yardi, a Favre je i sam priznao da je baš on velik dio njegove odlične predstave. Nema puno odmora za Green Bay, slijedeći četvrtak čekaju ih izravni konkurenti za naslov NFC-a Cowboysi.

A upravo su ti konkurenti kod kuće ugostili NY Jetse, koji su u nedjelju iznenadili Steelerse pobjedom u produžetku. Cowboysi svoju pobjedu nisu htjeli dovoditi u pitanje pa su od početka odlučili zauzeti čvrst stav i preuzeti kontrolu nad utakmicom. To su i učinili polaganje Mariona Barbera od sedam yardi, a u drugoj četvrtini su mu se pridružili TE Jason Witten i branič Terrence Newman nakon što je presjekao loptu QB-u Jetsa Kellenu Clemensu. Clemens, koji je zamijenio Penningtona na poziciji dodavača igra veoma dobro, posebno krajem utakmice, ali obrana Cowboysa zaustavila je i njega i trkača Thomasa Jonesa i cjelokupni napad Jetsa natjeravši ih na mnogobrojna izbijanja lopti, jedan FG i zaustavivši ih na ukupno 180 osvojenih yardi. Uz dva FG-a Nicka Folka, Dallas je postigao još jedan TD dodavanjem Tonyja Romoa (21/28 za 195 yardi, 2 TD-a, presječena lopta) od 22 yarda za Terrella Owensa i pobjedu Cowboysa 34:3 .

Za trenutne prvake NFL-a Indianapolis Coltse nije krenulo baš glatko u dvoboju protiv Atlanta Falconsa. Falconsi su kod kuće krenuli poprilično odlučno, pogodivši u prvom napadu FG (Morten Andersen), a nešto kasnije i TD (Roddy White na dodavanje Joeya Harringtona od 48 yardi). Ipak su se gosti pribrali i ubrzo pokrenuli preokret zaredavši tri polaganja u drugoj četvrtini (Reggie Qayne, Dallas Clark i Ben Utecht na dodavanja Peytona Manninga). Manning je utakmicu završio sa 22 upotpunjena dodavanja i 272 yarda. Falconsi su u međuvremenu uspjeli pogoditi samo još jedan FG. I kicker Coltsa Adam Vinatieri se upisao u strijelce pogodivši field goal dugačak 24 yarda i to nešto poslije nakon što je za još jedno polaganje Coltsa utrčao Joseph Addai, koji je na kratko tokom utakmice bio ozlijeđen, a odlično ga je zamijenio Kenton Keith (74 osvojena yarda). Ozlijede su ove godine veliki problem za Coltse, a šlag na tortu zasigurno je prošlotjedna ozljeda ključnog braniča Dwighta Freeneyja i pitanje je koliko sada vrijedi obrana Coltsa koja je ove godine veliki dio njihovog pozitivnog omjera od devet pobjeda i dva poraza.

National Football League, dvanaesti tjedan: Detroit – Green Bay 37:26, Dallas – NY Jets 34:3, Atlanta – Indianapolis 13:31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!