Nogomet

Zadrani ogorčeni suđenjem

Sportnet • utorak, 27.11.2007.

Potaknuti nezadovoljstvom zbog suđenja Marina Mlinara u prošlom prvenstvenom kolu u Osijeku, ali i sudačkim odlukama u nekim ranijim utakmicama, vodeći ljudi NK Zadar izdali su javno priopćenje upućeno, između ostalog, i čelnicima HNS-a, Udruge prvoligaša i sudačke organizacije...

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Na sjednici Upravnog odbora NK Zadar, koja je održana 26.11.2007. godine, donesen je i zaključak da se upozore svi relevantni čimbenici nogometne organizacije u Hrvatskoj o suđenjima koja su imala direktnu štetu za NK Zadar, a po našem mišljenju i za nogomet u cjelini, te iste molimo da poduzmu radnje kako bi ovakvih grešaka bilo što manje.

Učestale sudačke greške počinjene na štetu NK Zadar postale su pravilo, a takvog su karaktera da utječu ne samo na utakmicu na kojoj su počinjene, već uvelike mogu utjecati i na rezultat u sljedeća dva-tri kola. Upravo takvo je bilo suđenje na utakmici prethodnog kola, Osijek - Zadar.

Na navedenoj utakmici, sudac Mlinar je čudnim kriterijem u prvom poluvremenu, u kojem se igralo skoro bez faula, gostujućoj ekipi dodijelio, po samo njemu znanim kriterijima, pet žutih kartona, a samim time obilježio i drugo poluvrijeme. Normalno je u takvoj situaciji kod ravnopravnih ekipa, kojima su potrebni bodovi, da je velika vjerojatnost da od pet kartoniranih u prvom poluvremenu netko dobije i drugi, isključujući crveni karton. To bi bilo u redu kada bi drugi žuti karton bio uvjetovan prekršajem, a u slučaju Jakova Suraća, koji je dobio drugi, isključujući žuti karton u 54. minuti, ne znamo što je razlog kartona, a i taj razlog ne može se svrstati čak ni pod kolokvijalni izraz "domaćinsko sudenje". Isto kao i dosuđeni jedanaesterac za domaćina prilikom bezazlenog kontakta dvojice igrača udaljenih deset metara od lopte.

Ovakve radnje od strane suca, za koje bismo mi u NK Zadar željeli vjerovati da su plod slučajnosti ili neznanja, a ne direktna namjera, imaju za posljedicu izazivanje opravdanog revolta kod igrača koji se može sankcionirati direktnim crvenim kartonom (slučaj Bilaver).

Razlog ovog priopćenja nije vezan za događanja na nogometnom terenu na kojem su sudionici igrači, jer se to može lako sankcionirati kartonima iza kojih slijede i financijske sankcije, već što se bojimo da suđenje ima direktan utjecaj na ponašanje onih zbog kojih i igramo nogomet - gledatelje. Sva je sreća što se sporni trenutak, kod nedosuđenog jedanaesterca, na utakmici s Dinamom dogodio u petoj minuti. Možemo samo zamisliti koliko bi žešće publika reagirala da se isti sporni trenutak dogodio na kraju utakmice, kad se lomio rezultat. Ovo prepuštamo na maštu onima koji ne prihvaćaju ostavku predsjednika Komisije za suđenje, koja je imala za svrhu da se nešto promijeni u sudačkoj organizaciji.

Kartoniranje u Osijeku dovodimo u direktnu vezu sa sljedećim kolom, u kojem nam gostuje klub koji je uz pomoć takvih radnji i kriterija suđenja u ligi ostajao već nekoliko sezona, a suđenje je na kraju sezone proglašavano savršenim.

Od povjerenika za suđenje tražimo da se sudac Mlinar adekvatno kazni, bilo skidanjem s liste, bilo privremenom suspenzijom, te da ga se više ne delegira na utakmice koje igra NK Zadar.

U potpisu:
Branko Katić, predsjednik NK Zadar

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!